Actualitate

Protopopii ortodocşi le cer parlamentarilor să nu îşi dea acordul ca Religia să devină facultativă

Protopopii de Bistriţa, Beclean şi Năsăud nu sunt de acord cu ideea deputatului Remus Cernea care propune ca Religia să devină materie facultativă şi să fie înlocuită cu Etica. Ei le cer parlamentarilor bistriţeni, ca nişte fii ai Bisericii ce sunt, să voteze împotriva proiectului de modificare a Legii Educaţiei întrucât e bine ca lucrurile să funcţioneze ca şi până acum.

Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, a spus că nu este de acord cu scoaterea Religiei ca materie obligatorie din şcoli şi includerea ei pe lista materiilor facultative.

„Eu cred că este un lucru negativ în sensul că nu putem înlocui binele cu indiferenţa. Religia este o disciplină care îl face pe om mai bun atât ca şi creştin, cât şi ca cetăţean încât îşi are locul ei bine stabilit. Eu cred că aşa cum şi alte discipline sunt obligatorii fiindcă participă la formarea omului, de ce nu şi Religia ar putea face parte din acest trunchi al disciplinelor ca să-l facă pe om mai bun, nu neapărat ca un ortodox, nu neapărat preot, ci un creştin bun. Noi ştim că la noi, la poporul român, nu era nevoie să se spună legea ortodoxă, ci legea strămoşească. Este un dat, o moştenire de la moşi-strămoşi, iar sub cupola bisericii, oamenii şi-au găsit alinarea”, a spus Alexandru Vidican.

Întrebat ce părere are despre derapajele de la orele de religie, semnalate în presă, el a comentat: „Religia trebuie să fie o disciplină care să-i atragă pe tineri, nu o spaimă de iad şi de focul cel veşnic. Eu cred că profesorii de religie trebuie să fie mult mai bine pregătiţi şi să aibă acel tact pe care fiecare preot trebuie să-l aibă în activitatea sa misionară şi pastorală. Aşa cum în politică e vorba de diplomaţie, şi în predarea religiei este nevoie de un tact aparte. Profesorul de religie trebuie să aibă virtuţi, calităţi, altele decât ceilalţi. Ei trebuie să aibă bunătate, iubire, încât materia să devină cu adevărat plăcută şi atractivă pentru toţi copiii. (…) Dacă un copil ştie filosofia religiilor, eu cred că îi va prinde bine. Un intelectual în formare trebuie să aibă şi noţiuni de religie. Nu putem ajunge să cunoaştem nu ştiu ce legi ale fizicii şi să nu cunoaştem religia. Copilul de la 14 sau 18 ani îşi poate alege religia pe care o urmează, dar, până una-alta, religia trebuie să fie o materie care îi face pe copii mai cunoscători ai acestui fenomen religios”, a spus Alexandru Vidican.

Protopopul Bistriţei a avut şi un mesaj pentru parlamentari: „Având în vedere că şi parlamentarii sunt fiii Bisericii, cred că nu ar trebui să voteze în favoarea proiectului propus de Remus Cernea. Noi i-am ales, sunt botezaţi şi au obligaţii morale de a păstra ceea ce părinţii, moşii şi strămoşii ne-au dăruit: educaţie regioasă”, a spus Alexandru Vidican.

La rândul lui, protopopul Becleanului, Doru Zinveliu, a declarat că Remus Cernea e liber să-şi exprime opinia, dar „sufletul Doru Zimveliucopilului trebuie îndreptat spre cele bune”. „A înlocui Religia cu Etica este cu totul altceva. Etica nu se preocupă absolut deloc de Dumnezeu, ci de bunele relaţii între oameni. Credinţa în Dumnezeu e cu totul altceva. (…) Sunt şi dascăli care depăşesc o anumită limită în ceea ce priveşte bunul simţ al omului şi îndreptarea lui către Dumnezeu. Nu trebuie să fim fanatici. Sunt însă şi profesori bine pregătiţi care ştiu să apropie fiinţa copilului de Dumnezeu care veghează asupra noastră şi a căilor noastre. Copilul trebuie să ştie că, atunci când se apropie de Dumnezeu, şi Dumnezeu îşi pune mâna, prin îngerul său păzitor, asupra capului său”, a spus Doru Zinveliu.

Protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, a afirmat că Religia trebuie să fie o materie obligatorie. „E obligatorie ora de muzicăIoan Dambu pentru elevul afon, nu-l întreabă nimeni dacă vrea să facă ore de muzică. El stă ca un lemn în clasă. La fel şi cu ora de desen. Şcoala e obligatorie în general. Putem asemui Religia cu discipline care ţin de aptitudini. Religia nu îl poate învăţa nimic rău. Cei care se sperie de propriile lor păcate şi nu citesc Biblia aceia interpretează greşit lucrurile. Noi avem, din păcate, profesori de religie care nu sunt foarte bine instruiţi şi bine iniţiaţi în predarea disciplinei, motiv pentru care mai sunt şi derapaje, dar acestea nu pot fi luate şi evaluate în primul rând, ci trebuie ţinut cont de toate binefacerile acestei materii”, a spus pr. Dâmbu.

Deputatul Remus Cernea propune ca Religia să nu mai fie materie obligatorie, ci să devină facultativă, urmând a fi studiată doar dacă părinţii solicită în scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplină obligatorie să fie luat de Etică.  Cernea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educaţiei Naţionale numărul 1/2011, care se referă la studiul Religiei.

„Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ disciplina Etică drept disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etică va consta îndeosebi în prezentarea principalelor doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare. Scopul disciplinei Etică este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev”, a declarat Remus Cernea.

El a precizat că elevii vor putea studia în continuare Religia, însă doar ca materie facultativă şi numai la solicitarea scrisă a părinţilor ori a şcolarilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

„Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de Religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisă a părinţilor ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinţei sale ori fără a exista o cerere expresă”, a explicat deputatul Cernea.

El a menţionat că la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate în considerare la media generală. De asemenea, Remus Cernea a spus că manualele şi materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot conţine afirmaţii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fără religie.

Deputatul a declarat că orele de Etică vor fi predate de către absolvenţi de ştiinţe socio-umane.  Remus Cernea va depune acest proiect de lege la Senat la începutul săptămânii viitoare.

6 comentarii

  • Domnul Cernea sa citeasca Legea invatamantului si spoi sa se pronunte in privinta asta . Religia este facultativa acum , parintii atei sau de alte confesiuni religioase pentru care scoala nu poate asigura profesor pot opta ca , copii lor sa nu participe la aceste ore . Asa ca Remus Cernea vorbeste prostii si confirma inca odata clasa noastra politica , adica una mediocra si superficiala .

  • Asa este domnilor Protopopi,ar fi bine ca religia sa fie disciplina obligatorie in scoli. Ati pomenit de mosii si stramaosii nostri, dar pe vremea lor era cam asa:
    – preotul si invatatorul aveau un rol educativ foarte mare, chemau copiii dupa masa la biserica unde aveaul loc fel de fel de activitati educative; invatatu cantece religioase, colinde, rugaciuni, etc;
    – comunitatea aveau incredere in autoritati(primar, invatator) si preot in a stabili dreptatea daca existatu neintelegeri intre ei(nu mergeau la tribunal);
    -vaduvele si cei saraci nu primeau ajutoare sociale, erau ajutati de comunitatea indrumata de primar, preot si invatator;
    – viata particulara a preotului era una modesta foarte apropiata de cea a enoriasilor;
    Nu vreau sa comentez cum este acuma daca ar fi sa caracterizez primarii(+politicienii), preotii(nu toti) si dascalii.
    In rest sa dea D-zeu ca biserica sa redevina biserica adevarata si preotii preoti adevarati. De politicieni care fac legile in aceasta tara mie scarba sa vorbesc. Sper ca vor veni altii.

  • Aici este vorba despre „sa nu pierdem teren” nu despre „credinta stramosasca”. In ultimii douazeci si ceva de ani ne-am diluat ca natie mai mult decat ne-au stricat comunistii in anii lor, ne-am demoralizat si pervertit incat furtul a ajuns „exemplul cel bun” iar despre etica si morala ce sa mai vorbim. Daca orele de religie ar fi avut „efectele” mai Sus amintite, oare nu ar fi trebuit sa fim acum mai buni nu mai rai, mai drepti nu mai necinstiti, mai umani nu mai animalici?!
    Am inteles ca in clasele de liceu nu se mai studiaza evolutionism si genetica. Daca este asa, aceasta nu e oare tot o privare a libertatii de alegere si gandire?!
    Parerea mea este ca Biserica ortodoxa nu se poate reforma, nu tine pasul cu evolutia societatii, face mereu apel la aceleasi tipare”credinta stramosasca, credinta in care te-ai nascut si botezat” dar nu vine cu alternative necesare oamenilor azi. Nu vad atata prozelitism la celelalte biserici si culte, dar nici atata delicventa in randul enoriasilor lor. Si ca sa nu o tot dam cu ” stramosasca”, ati aflat poate carei biserici au apartinut Corifeii scolii ardelene sau carei biserici au apartinut Maniu si Coposu, sau mai stiti ca in tara asta exista si au existat catolici, reformati, evanghelici, neoprotestanti de exceptie patrioti si cu constiinta civica fara sa faca atata caz de ortodoxism ?!
    Cred ca proiectul domnului Cernea este binevenit, iar daca va fi votat nu va face decat bine acestei societati.

  • De elaborat un Cod al Eticii si Echitatii, iar cum RO are doar universitari (care ne dau clasa politica) nu si profesori, este imperativ categoric necesar sa-l predea alesii locali, pentru a-i familiariza pe elevi cu progresiili comunitatii.

  • POPII SE CRAMPONEAZA IN OBLIGAREA FORTATA A TINERILOR SA CREADA IN SISTEMUL TEOLOGIC CREAT DE EI …. IN MOD PASNIC !
    DE VESTITUL ” CAL BALAN ” AL LUI CREANGA…. NU VORBESTE NIMENI ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS