Actualitate

Primarul Bistriţei despre buget şi fonduri europene

Primarul Ovidiu Creţu a afirmat că bugetul municipiului pentru acest an, care ar putea fi aprobat în ultima săptămână din martie în Consiliul Local, ”nu se adresează numai anului 2013, se adresează perioadei 2014-2020”, adăugând că pentru ultimele lucrări de reabilitare a Bisericii Evanghelice este nevoie de aproximativ 2 milioane de euro.

”Suntem în faza de analiză a bugetului, am făcut analiza bugetelor pe direcţii, am început acum analiza pe investiţii, capitolul cel mai important, care încheie bugetul. Un buget se tratează în ordine, cu cheltuielile de funcţionare, care prioritizează cheltuielile de personal, apoi cheltuielile pentru bunuri şi servicii iar ce rămâne merge la dezvoltare. Suntem în faza de analiză a dezvoltării. Cred că în martie bugetul va fi votat, estimez ultima săptămână din martie. Proiectul de buget l-am trimis de fiecare dată în zona industrială prin Camera de Comerţ şi la instituţiile deconcentrate, n-am primit decât foarte puţine propuneri, şi e firesc pe undeva, iar dezbaterea publică e obligatorie. Faptul că lumea nu prea vine la dezbaterea publică a bugetului e o problemă care ne interesează, dar în general la dezbaterile publice, dacă nu au o ţintă antrenantă, vine puţină lume. Dacă nu există interes pentru dezbaterea bugetului în sine, asta e”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că bugetul municipiului Bistriţa pe 2013 se adresează şi perioadei 2014-2020: ”Anul 2013 este an premergător unui nou exerciţiu de finanţare europeană, trebuie să fie anul proiectării pentru noi, să avem proiecte pe care să le putem depune chiar la începutul anului 2014. Proiectarea va avea prioritate absolută. În afară de această direcţie, din fondurile noastre vom merge pe reabilitarea străzilor, a spaţiilor dintre blocuri, alei şi parcări, pe asfaltarea străzilor din pământ. Din fondurile europene ştim ce avem de făcut, au rămas Pădurea Schulerwald, Parcul Municipal, axele turistice, Centrul Cultural Municipal. Noi n-am dus niciodată lipsă de idei, ce ne-au lipsit întotdeauna au fost banii. În cadrul USL vom discuta toată problematica, astfel încât să mergem în şedinţa de Consiliu Local cu problemele armonizate şi să beneficieze de acest buget cetăţenii Bistriţei în cel mai înalt grad, nu numai pentru 2013. Bugetul anului 2013 nu se adresează numai anului 2013, se adresează perioadei 2014-2020. Trebuie să clarificăm problemele pentru toată perioada. Strategia de dezvoltare a municipiului Bistriţa este foarte bine pusă la punct şi acoperă toată perioada până în 2030, are ca anexă o listă de proiecte pe care ne-am angajat să le punem în aplicare. Schimbări radicale nu cred că ar trebui făcute, a fost o strategie bine lucrată, dezbătută şi aprobată în CL. Sigur că idei ne mai vin pe parcurs. Avem şi Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă, trimis la Bruxelles la Comisia Europeană, aprobat şi monitorizat. Acum să spunem că ne-am răzgândit? Vrem să fim europeni sau nu? Eu cred că vrem să fim. Nu ştim câţi bani putem lua prin proiecte cu finanţare europeană. Maximum cât putem, nu ştim câţi bani vor fi alocaţi, dar avem o echipă antrenată să repete cel puţin performanţa din legislatura trecută”.


Edilul Bistriţei a subliniat că pentru ultimele lucrări de reabilitare a Bisericii Evanghelice se va încerca obţinerea de bani europeni.

”Ultima lucrare de primă necesitate la Biserica Evanghelică este reabilitarea bolţilor, lucru care se întâmplă acum. Arată interesant Biserica Evanghelică cu schela înăuntru, rar o să se mai vadă un astfel de şantier de reabilitare de monument. Această lucrare costă circa 2,8 milioane de lei, circa 2 milioane le vom susţine noi, diferenţa va fi suportată de Parohie, astfel încât în 24 august, când vom aniversa 450 de la sfinţire, bolţile să fie finalizate. Nu vor mai fi montate schele în biserică, ci doar pe lângă pereţi, ceea ce va permite ca biserica să fie utilizată şi în scopuri turistice. Lucrările care mai rămân, restaurarea mobilierului, a pereţilor laterali, a geamurilor, a zonei din jurul bisericii, pot să ducă la 2 milioane de euro, sumă foarte mare pe care vom încerca să o obţinem printr-un proiect cu finanţare europeană. Însă nu mai este deosebit de urgent, lucrările care rămân vor putea să fie făcute şi în 5, 7, 9 ani, biserica este stabilizată odată cu finalizarea bolţilor. Nu mai avem acea presiune că se poate distruge. Am avut riscul da a cădea bolţile până am montat schela interioară care şi susţine bolţile. N-am putut să facem această lucrare mai repede, toată schela care a fost pe turn şi care ne-a costat 270.000 de euro am montat-o interior, n-am avut de unde să luăm alţi 270.000 să montăm altă schelă. Încercăm să obţinem fonduri europene pentru restul lucrărilor, dacă nu, vom aloca an de an de la buget”, a spus Ovidiu Creţu.

5 comentarii

  • Un om pragmatic Ovidiu Creţu, care,a înţeles ,,încotro se îndreaptă lumea”, păcat de vremurile în care în Bistriţa nu s-a făcut nimic pe vremea lui Moldovan Vasile! Succes în continuare dl. primar!

  • Felicitari d-le primar pentru modul de abordare si mai ales de tratare a problemelor !
    Un om care se pregateste in permanenta pentru viitor trebuie apreciat . Faptul ca are si curaj ,cu atat mai mult !

    Este o vorba : „Daca vrei sa explorezi spre culmi trebuie doar sa nu ai aripi prea scurte ”

    Mult succes si Dumnezeu sa va ajute !

  • Ioi, pozna!
    Numa ce isi incorda muschii domn primar cu fondurile europene, ce-o face si ce o mai drege p’acilea, ca iata se intampla ceva neprevazut: ministrii de externe ai principalelor state contributoare ale UE cer ca aia de se joaca de-a statul de drept sa fie sanctionati cu taierea banilor europeni. Asa ca, mare atentie la ce fac USL-asii de frunte si de vaza, ce una graiesc si alta fumeaza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS