Timp de gândire

Politicul, la nivelul maxim de incompetenţă

Dacă eram primar, parlamentar, preşedinte de CJ, prefect sau orice altceva, şi aflam că se adună nişte oameni interesaţi de comunitatea lor, mă duceam aţă în mijlocul lor să-i ascult şi să-i încurajez să continue să se implice. Nu de alta, dar sunt atât de puţini cei cărora le pasă de ce se întâmplă dincolo de uşa casei lor încât merită făcut orice pentru ca să nu îşi piardă entuziasmul.

Am participat la multe aşa-zise dezbateri publice organizate ba de Primăria Bistriţa, ba de Consiliul Judeţean la care vin cel mult cinci oameni, de regulă aceiaşi. Spun aşa-zise pentru că nu au nicio valoare. Deciziile sunt luate de politicieni cu mult înainte să fie expuse pe ecrane. Dezbaterile sunt făcute că aşa prevede legea, dovadă că nu se schimbă nici măcar o virgulă în urma lor. Ieri însă, la dezbaterea organizată de Asociaţia Bistriţa Civică am numărat aproape o sută de oameni şi mi s-a umplut cumva şi mie sufletul de bucurie să văd că există bistriţeni cărora le pasă de oraşul lor. Nu contează din ce motive. Unii pur şi simplu nu vor să le treacă o şosea de centură prin spatele casei – dar cine ar vrea? – alţii îşi doresc să mai poată respira, alţii sunt acolo pentru că vor să se implice şi să nu stea cu mâinile în sân pe tuşă. Nu voi invoca aici toate motivele pentru că nu le ştiu şi nici nu îmi pasă foarte tare de ele.

Mi-e de ajuns să văd oameni care vor să-şi spună cuvântul şi să fie ascultaţi, oameni cărora nu le frică de şefii lor numiţi politic şi nici de capacitatea acestora din urmă de a fi mârşavi până la capăt ca să dea bine în ochii altora mai mari ca ei. Cu oameni curajoşi şi implicaţi, cu oameni care îşi asumă riscuri se schimbă lumea, nu cu oportunişti care stau pe margine şi aşteaptă să vadă oare cu ce tabără să se alieze după ce e gata războiul.


Dacă aveam orice funcţie publică, nu aş fi ratat ocazia să fiu în mijlocul acestor oameni, cetăţeni adevăraţi (adică oameni ai cetăţii, exact ceea ce înseamnă acest cuvânt) doar ca să îi ascult, să-i cunosc, să le strâng mâna şi să-i încurajez să continue să fie activi. Şi asta pentru că ei sunt adevăratul barometru al societăţii, ei sunt oglinda reală a unui om politic, nu armatele de pupincurişti care îi laudă mânaţi de interese.

Cetăţenii, mulţi, puţini câţi sunt, spun de câţiva ani deja că nu vor o şosea de centură prin Pădurea Codrişor negociată la ceas de seară de Ioan Oltean şi Ovidiu Creţu, că nu vor pârtie de milioane de euro pe un deal plin de noroi, votată de liberali când erau în USL, şi contestată acum când s-au desprins, că vor un oraş verde, curat, traversat de un râu limpede, un oraş în care să le placă să trăiască. Ce fac politicienii între timp? Astăzi un joc şi mâine altul, aşa cum le dictează pofta de profit financiar şi electoral, negociază funcţii pentru ei şi familiile lor, îşi atribuie pământ după bunul plac pe care îşi construiesc vile. Îşi asflatează drumurile doar pe acele străzi pe care locuiesc ei, promit unor grupuri restrânse de cunoscători că vor face şi vor drege diverse proiecte – gen centuri ocolitoare – aşa încât respectivii să ştie să-şi cumpere pământ la preţ redus ca să primească despăgubiri de la stat de zece ori mai mari, împart contracte, bani publici, se îmbogăţesc de pe urma fiecărei funcţii pe care o ocupă, deşi niciuna nu e plătită cu mai mult de o mie de euro lunar. Cum bine zicea cineva la un moment dat, cu foarte puţine excepţii, nu am văzut niciun primar sau viceprimar de oraş care să nu părăsească mandatul mutându-se din apartament la vilă. În aceste condiţii, de ce nu ne-am alege un primar şi mai mulţi consilieri dintre cei care fac parte din societatea civilă şi nu din grupurile de interese politice?

Întreb lucrul acesta fiindcă a mai rămas exact un an până când vom fi chemaţi la urne şi încă nu am depistat niciun posibil contracandidat serios pentru actualul primar al Bistriţei. Îl vedeţi pe undeva, prin vreun partid? Trebuia demult să facem cunoştinţă cu el, să-l vedem în prima linie susţinând interesul public, nu ideile megalomanice şi proiectele aberante negociate la ceas de seară de vreun lider politic pe care îl caută acasă DNA. Situaţia aceasta mă face să cred că partidele au ajuns pe fundul sacului şi că nu mai au cu cine şi cu ce să ne surprindă. Ne-am convins cu toţii cam care e potenţialul intelectual al soldaţilor disciplinaţi care îşi aplaudă şefii şi se tem să-i contrazică pentru ca nu cumva să îi supere. După părerea mea, dacă eşti om integru, cu o carieră în spate, cu o bază solidă, nu ai cum face aşa ceva. Oamenii de valoare au fugit demult din partide.

Nu ştiu în ce măsură societatea civilă, destul de firavă deocamdată, e capabilă să aibă un candidat la Primăria Bistriţa, însă sper că va avea mai mulţi reprezentanţi în cursa pentru fotoliile de consilieri. Eu, una, m-am săturat de soldăţeii care apasă pe butoane cum li se dictează de la partid sau de la Prefectură – indivizi care au trecut de la un partid la altul sau se dau mari independenţi, de oamenii care nu au niciodată nimic de spus, nicio iniţiativă, nicio idee, de marionetele care iau bani publici să citească ziare sau să joace Solitaire în timpul şedinţelor de Consiliu Local.

Astfel de indivizi nu au ce căuta într-o Agora a Bistriţei. Dacă ei sunt cei mai buni exponenţi ai partidelor din care fac parte, atunci mie îmi e mai mult decât clar că s-a atins nivelul maxim de incompetenţă. Aşadar, eu cred că a venit vremea ca societatea civilă să aibă candidaţi şi, în cel mai scurt timp, să ne facă şi nouă cunoştinţă cu ei. Partidele, între timp, nu au decât să continue luptele lor interne. Se vor decima singure. Nu e nevoie de ajutorul nostru.

Cristiana Sabău

18 comentarii

  • Sa nu uitam cum erau umiliti si denigrati protestatarii din 2012, chiar si de catre simpli cetateni, nu numai de guvernantii de atunci. Acei protestatari care se luptau cu un regim dictatorial dar si cu mentalitatea inca bolsevica a unei destul de mari categorii de cetateni ai acestei tari, au reusi sa schimbe un guvern si sa repozitioneze Romania pe un cu totul alt drum, sa schimbe destinele tuturor…

    • Nu faceam nici o paralela, numai ca e bine sa nu uitam cine a inceput…

  • Care protestatari? Cei din USL sau chemaţi de acasă de USL? Sper că nu faceţi parte din categoria naivilor care cred că în 2012 a fost altceva decât acţiunea unui grup de mafioţi care a vrut să înlăture – vezi Doamne, democratic – alt grup de mafioţi.

  • Imi pare rau doamna Cristiana Sabau, cu tot respectul, va inselati amarnic, acei oameni au fost pe bune, n-au fost adusi de nimeni n-au fost platiti de nici un partid. Sper ca nu faceti parte din categoria celor care pentru a decredibiliza un fenomen, o stare de spirit, certificata de 7.400.000 de cetateni cu drept de vot, apeleaza la tot felul acuze total nefondate, lansate evident de cei care au avut cel mai mult de pierdut, stim foarte bine. Am foarte multe argumente in vederea sustinerii afirmatiilor mele, de exemplu determinarea si sacrificiul multora de acolo, s-a stat in frig, ger, ploaie, canicula si tot nu ne-am lasat. Am strigat pentru libertatea si dreptatea tuturor. Acest lucru nu poate fi cumparat. In schim, dumneavoastra, cu tot respectul, nu aveti nici o dovada ca majoritatea celor care au fost acolo zi de zi timp de 6 luni de zile au fost platiti de niste mafioti cum ii numiti dumneavoastra, nu stiu exact cine sunt mafiotii la care va referiti… In alta ordine de idei, nu vad de ce acuma 100 de oameni va plac asa de mult, iar acum 3 ani 30 de oameni erau platiti de mafioti. In fine putem discuta mult pe tema aceasta…

    • Vă explic de unde sila mea profundă şi organică. Printre protestatarii care au dat tonul se număra, de exemplu, Dorin Popescu. Dacă vreţi, vă dau link cu poze. Pentru ce protesta dânsul? Pentru fotoliul călduţ – ca să nu îii zic fierbinte – pe care şade azi degeaba? Ce a făcut acest personaj din 2012 încoace atât de răsunător încât să fi meritat efortul tuturor celor care au stat zile la rând în stradă în ger? Cum s-a schimbat în bine viaţa noastră?
      Pe de altă parte, răspundeţi-mi la întrebarea următoare: ce căutau protestatarii din societatea civilă la toate pomenile electorale ale PSD din categoria Balul pensionarilor?

    • Pe lângă Popescu a fost şi Claudiu Şular la protestele „anti-sistem”, acesta fiind recompensat generos ulterior pentru faptele sale „de vitejie”. Protestele din 2012 au fost nişte manipulări grosolane, după cum bine aţi remarcat doamna Sabău. Un clan politic contra altui clan politic, asta a fost atunci.

  • Nu trebuie sa vad poze, stiu foarte bine, am participat, cu foarte putine exceptii in fiecare zi. Domnul Popescu a participat acolo in calitate de simplu cetatean cu toate drepturile care deriva din aceasta calitate, nu in calitate de viitor vicepresedinte al CJ, asta este mai mult decat evident. Viata noastra s-a schimbat, iar acei protestari au participat activ la aceasta schimbare, dar „binele” pe care il invocati nu mai era de competenta noastra, si asta e cat se poate de evident…

    • Cum poti sa-l faci pe sefu simplu cetatean. Sefu era acolo in misiune oficiala, nume de cod Papaiani. Sefu nu e pe persoana fizica, el e doar pe persoana publica si noaptea si ziua.

  • Incepe sa devina un laitmotiv asta cu toti politicienii sunt hoti, prosti, indolenti sau sfertodocti.
    Mi-ar placea sa existe mai multi oameni „normali” care se implica in politica. Am avut noroc cu prezidentialele de anul acesta, ca atare (zic eu) se poate forma un nou partid doar din 3 cetateni.
    Sau daca nu va plac actualele partide(ma rog, nu prea sunt multe de placut) sau in general partidele, exista asociatii civice, cum bine am vazut zilele acestea.
    E nevoie de implicarea tuturor pentru a schimba ceva. Asta e un mesaj care se incearca a fi transmis mai de sus, poate nu atat de explicit.

    Dar cum spuneam, m-am saturat de atitudinea „Las ca stiu eu cum sunt astia” si atat. Daca tot stii cum sunt, de ce ii lasi??

  • Poate printre protestatarii din 2012 au fost cativa” pe bune ”,dar cei multi ori erau platiti ,ori trimisi ,ori obligati .Au fost mereu aceleasi chipuri Lozincile pe care le-au avut in mana nu aveau legatura cu propriile lor necazuri ,ci cu interesele mafiote ale celor care i-au manat acolo . Chiar nu putem fi naivi .

    • Inteleg ca aveti dovezi de vreme ce vorbiti cu atata siguranta… Ma indoiesc… Nu a fost nimeni nici platit nici trimis cu forta si cu siguranta n-a fost nimeni obligat, nici nu stiu prin ce modalitate ar putea fi cineva obligat sa participe la un protest… Tocmai ca erau aceleasi persoane, asta ne arata ca acele persoane ajunsesera la capatul rabdarii personale si s-au simtit cumva eliberati prin aceasta forma de protest. Daca ar fi fost platiti de partide, i-ar fi schimbat, i-ar fi rulat ca sa zic asa… Mesajele astea propagandistice, care prind la oamenii ingusti la minte, ma enerveaza cel mai tare, nu pentru ca prind la foarte multa lume, din pacate, ci pentru ca sunt profund nedrepte, dar chiar si asa, n-am sa ma opresc in a spune ceea ce stiu ca e corect.

  • Vad ca tot se gasesc, „destepti” care stiu ei cum au fost trimisi 20 de „ciumpalaci” sa protesteze si cum au fost ei platiti / obligati (inca nu se stie cu exactitate). Vreau sa aduc la cunostiinta opiniei publice faptul ca in acea perioada, la Bistrita, a exista un caz foarte serios, un anumit protestar evident ca n-am sa dau nume, si-a pierdut serviciul, la propriu pentru ca venea in fiecare zi acolo si protesta. Propabil, nu exista dovezi, dar ne putem imagina cine a intervenit, in vederea demiterii, la patronul unde lucra acel protestar. Asa ca pentru toti desteptii, plini de ei, care ca au gasit adevarata cauza a protestelor din 2012 nicidecum, salarii taiate, guvern corupt care inchidea spitale, presedinte jucator „la romanica” conform propriilor declaratii, care ne facea in toate felurile etc etc. data viitoare cand mai enuntati enormitati de genu „erau platiti” sa stiti ca au existat multi oameni, cetateni, care au avut mult de suferit, ei fiind acolo in strada pentru toti romanii nu numai pentru ei…

    • Ar fi o onoare pentru mine sa fiu cel mai mare „ciumpalac”, dar evident ca nu e cazul… In alta ordine de idei, cred ca nu mai trebuie sa mentionez ca motivul pentru care m-am referit la PROTESTATARI, nicidecum la cei 7.400.000 care au votat la referendumul din 2012 impotriva unui presedinte odios, cu apelativul „CIUMPALAC” intr-un mod autoironic, oarecum, pentru ca asa am fost caracterizati de propaganda basista la acea vreme. Acuma va intreb, considerati ca mai mult de 7.400.000 de cetateni ai acestei tari sunt ciumpalaci ???…

  • Ce bine ca PDL-ul si-a gasit o preocupare – Padurea Codrisor – si ca se numeste „Bistrita Civica”, ca acum e spalat si uscat si, vezi doamne nu mai pute a partid politic. Ce bine ar fi sa ne scapam de politicieni si sa vie ONGisti sa ne conduca, cu programe de protectia melcilor. Unde ati vazut o societate civilizata condusa de altceva decat de partide sau uniuni ? Chiar daca unele „asociatii” au reusit sa pacaleasca electoratul imediat dupa alegeri s-au transformat in partide politice.
    Vi se pare ca UDMR-ul este o uniune culturala ? ia analizati-i programul.
    Si atunci de ce sa mearga presedintele CJ sau primarul la intalnirea PDL ?
    Eu nu am fost la intalnire dar a fost fratele meu care-i basist si-si cauta un loc in afara PNL-ului, de aceea am informatii credibile, nu numai la ce se declara public ci si la discutiile mai „intime” – dixit !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS