Actualitate

Peste 3.000 de oameni la hramul Mănăstirii Nuşeni unde au fost aduse şi moaştele a doi sfinţi

Peste trei mii de oameni şi circa 50 de preoţi şi prelaţi au participat, vineri, de Sfântul Ilie, la hramul Mănăstirii Nuşeni unde au fost aduse, de la Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea, şi moaştele a doi sfinţi, Epictet şi Astion.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Emil Radu Moldovan a declarat că, la slujba oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ şi de un sobor de circa 50 de preoţi şi prelaţi au asistat peste trei mii de oameni din Bistriţa-Năsăud, dar şi din alte judeţe.

“A fost foarte multă lume. Estimez că au participat peste trei mii de credincioşi. Slujba a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului Sălajului şi Maramureşului. A venit multă lume să se închine la moaşte, dar nu a fost aglomeraţie. Lumea a stat la coadă. Şi eu am stat să ating moaştele şi să iau binecuvântare”, a declarat Moldovan.


Potrivit sursei citate, după slujbă, oamenii au primit mâncare de la călugării Mănăstirii Nuşeni, peşte şi orez, dar şi apă şi sucuri.

Moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, au fost aduse joi seara de la Mănăstirea Halmyris, Tulcea. Ele au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în incinta mănăstirii unde oamenii s-au putut închina la ele. Vineri seara, moaştele vor fi aduse la Bistriţa pentru ca, în cursul zilei de sâmbătă, credincioşii din oraş să se poată închina la ele la Biserica Protopopiatului.

Apoi, moaştele vor poposi duminică seara şi la Mănăstirea Floreşti unde vor sta până luni dimineaţa.

În localitatea Nuşeni din judeţul Bistriţa-Năsăud, Arhiepiscopia Clujului posedă un domeniu de circa 80 de hectare de teren arabil şi 100 de hectare de pădure. Acest domeniu a fost cumpărat în vremea episcopului Nicolae Ivan. Într-un mic castel al moşiei a funcţionat cu ani în urmă o şcoală de cântăreţi bisericeşti, cu o durată de doi ani. În anul 1952 regimul comunist a răpit în mod abuziv această proprietate, atribuind-o CAP-ului şi IAS-ului din localitate. Prin desfiinţarea acestora, după revoluţia din 1989, proprietatea a revenit Arhiepiscopiei Clujului.

Iniţiativa înfiinţării unei mănăstiri de călugări pe aceste locuri i-a aparţinut preotului paroh Marius Avram, susţinut de credincioşii ortodocşi din satele comunei, cărora li s-au alăturat credincioşii reformaţi din parohiile Nuşeni şi Malin.

Mănăstirea Sfântul Ilie Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Ulterior, aici a venit protosinghelul Paisie Iloaie care este în prezent stareţul acestei mănăstiri de călugări care duc o viaţă de obşte.

Piatra de temelie a aşezământului monahal a fost pusă în urmă cu 11 ani, iar locul bisericii a fost sfinţit un an mai târziu. Mănăstirea mai are un paraclis şi un altar de vară.

Foto: Părintele Paisie Iloaie. Fotografie preluată de pe site-ul Episcopiei Slatinei

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS