”Peste 95% din cererile pentru locuințe ANL vor fi acoperite”. Când se dau în folosință blocurile

Merigo

Cele trei blocuri ANL din Subcetate cu 138 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, recepționate în decembrie 2016 de Agenția Națională pentru Locuințe, vor fi date în folosință în curând.

”Eu cred că undeva la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie. Blocurile sunt începute atunci când am intrat la guvernare împreună cu PD, în 2009, atunci Radu Moldovan a insistat pe lângă ANL, au început lucrările de construcție, am ieșit de la guvernare și s-au oprit. Lista chiriașilor va fi aprobată în luna ianuarie. Cu blocurile de aici și cu locuințele care sunt neocupate acoperim peste 95% din cereri. Blocurile pe care trebuie să le facă Armata, cinci la număr, sunt undeva în apropiere, pe un teren al nostru”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

El a adăugat că cele 11 proiecte prezentate în campania electorală pentru alegerile locale de anul trecut sunt în atenția sa pentru a fi rezolvate în cei patru ani de mandat: ”De finalizat nu cred că se poate finaliza ceva, poate vom finaliza câteva blocuri (n.r. – reabilitare termică), depinde și cum se vor mișca noii guvernanți cu deschiderea axelor pe POR”.

Locuințele ANL (43 de garsoniere și 95 de apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din cartierul Subcetate (etapa III) şi sunt repartizate în trei blocuri (șapte tronsoane) cu regim de înălţime Sp+ P+3E+M (subsol parțial + parter + 3 etaje + mansardă).

În decembrie au fost scoase la licitație lucrările de racordare a blocurilor la rețeaua electrică.

Construcția blocurilor a început în 2009, find ulterior oprită după ce nu a mai fost asigurată finanțare și reluată în 2015. Contractul de execuție a fost de 10 milioane de lei.

Până în prezent, în județul Bistrița-Năsăud, au mai fost finalizate 1.062 de apartamente în cadrul programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în amplasamentele din localitățile Bistrița (635 de locuințe), Năsăud (58 de locuințe), Beclean (251 de locuințe), Feldru (32 de locuințe), Dumitra (12 locuințe), Lunca Ilvei (32 de locuințe), Maieru (24 de locuințe) și Livezile (18 locuințe). În acest județ se mai află în construcție 16 locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în localitatea Prundu Bârgăului.

De asemenea, în anul 2016, au mai fost recepționate, în Bistrița-Năsăud, 21 de locuinţe sociale pentru comunitățile de romi, în satele Jelna (7 unități locative) și Budacu de Jos (14 unități locative) din comuna Budacu de Jos. Aceste locuințe au fost construite în cadrul programului-pilot „Locuințe sociale pentru comunitățile de romi”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Agenția Națională pentru Locuințe, conform Hotărârii Guvernului nr. 1237/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii. În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 1077 din 29 iulie 2016 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.757,88 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.