Actualitate Economie

Peste 8.300 de fermieri din judeţ, afectaţi de eliminarea cotelor de lapte. Ce soluţii are APIA

De la 1 aprilie, sunt eliminate cotele de lapte în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că marii producători europeni vor putea să vândă oricât şi oriunde, inclusiv pe piaţa românească, iar micii fermieri din România să nu mai aibă cui preda laptele. Directorul APIA, Florin Căpraru, le-a dat însă o idee.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că se ştie de mult timp de eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie 2015, dar, cu toate acestea, România nu este pregătită pentru ce se va întâmpla de miercuri încolo.

„Pentru noi nu va fi o problemă tocmai uşoară. În judeţ avem 8343 de fermieri înscrişi în sistemul cotelor de lapte şi undeva la vreo 47.000 de tone de lapte care sunt gestionaţi prin acest sistem. Acum, urmărindu-se liberalizarea comerţului cu produse lactate, probabil că noi, judeţul Bistriţa-Năsăud, vom deveni o zonă vulnerabilă faţă de laptele din afară care va veni şi va invada piaţa românească. Ne găseşte nepregătiţi pentru că nu avem încă acele forme de asociere viabile, nici contracte foarte bune făcute şi nici o desfacere asigurată în lanţurile de magazine. Probabil că va exista un boom în defavoarea fermierilor”, a spus Florin Căpraru.


Directorul APIA a adăugat că, oricum, la ora asta, fermierii primesc de la procesatori pe litru de lapte între 0,8 până la un leu, existând şi situaţii în care iau 1,2 sau 1,4 lei/litru, dar foarte puţine.

„Dacă laptele din străinătate va veni şi va invada piaţa românească, fiindcă nici ei nu vor mai avea embargo la valorificarea laptelui, probabil că procesatorii se vor orienta spre lapte mai ieftin. Dacă vor primi o ofertă mai bună, vor renunţa la laptele autohton şi atunci va fi un şoc pentru fermieri”, a spus Florin Căpraru.

Potrivit sursei citate, soluţiile trebuie căutate la nivel macro, dar o posibilitate de salvare pentru fermieri ar fi accesarea unor fonduri europene prin măsurile care sunt derulate de Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Cu bani europeni, oamenii şi-ar putea face microunităţi de producţie pentru ca să-şi vândă produsele lactate care au plus valoare faţă de laptele crud şi ar putea fi valorificate. „S-ar putea să fie un proces de durată şi şocul să nu poată fi evitat în prima fază, dar sunt convins că fermierii români se vor adapta şi vor face faţă economiei de piaţă”, a spus el.

În urmă cu câţiva ani, în unele ţări precum Olanda, Germania, Danemarca sau Franţa s-a înregistrat o supraproducţie de lapte, lucru care, pentru reglarea pieţei, a impus introducerea cotei de lapte şi aplicarea de sancţiuni statelor membre în care plafonul naţional avea să fie depăşit. Comisia Europeană a introdus cotele de lapte în anii 80, pentru a elimina surplusul vândut pe piaţă de marii producători.

Când România a devenit stat membru, a primit o cotă de aproximativ 3 milioane de tone. Cum de la 1 aprilie, cotele dispar, primul efect va fi creşterea producţiilor în ţările cu tradiţie, precum Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca, iar surplusul de lapte va fi exportat ]n special către România şi Bulgaria.

1 comentariu

  • e pus tot politic, sa stim, ca la lectii e primul?????????
    daca e pus politic sa stim…parca era pdlist?
    ca ideee

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS