Actualitate

Percheziţii la Muzeu. Alexandru Gavrilaș: Verificări la obiecte de patrimoniu

ACTUALIZARE La Muzeul Județean Bistrița au avut loc percheziții în legătură cu obiectele de patrimoniu achiziționate sau descoperite prin cercetări arheologice, anchetatorii plecând în jurul orei 14.30.

”Nu a fost DNA la Muzeu, este vorba de un mandat emis Judecătoria Cluj-Napoca, în ideea verificării obiectelor de patrimoniu achiziționate, descoperite sau aduse la Muzeu prin cercetare arheologică. Este un exercițiu în curs, în momentul în care vor fi finalizate cercetările vom anunța mai multe. Eu consider că este o procedură obișnuită, nu știu dacă s-a mai întâmplat la instituția noastră. Nu sunt persoane anume implicate, este instituția în sine, mai precis Secția de Istorie. Este greu să se facă o acuzație până nu se dovedesc aceste lucruri, hoțul neprins e om cinstit, dar nu e vorba despre asta în cazul nostru. E vizată instituția în sine. Facem cercetări arheologice, săpături, am făcut și achiziții în ultima perioadă de bunuri muzeale de patrimoniu care s-au dovedit a fi bunuri patrimoniale de interes național. Suntem supuși unei verificări, este o procedură, Poliția a venit să verifice dacă am îndeplinit toate procedurile de achiziție, de cumpărare. Le-am pus la dispoziție toate documentele pe care le-au cerut”, a declarat directorul Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș.

El a adăugat că Muzeul a achiziționat un vas din aur de mare valoare: ”Instituția avea în planul de achiziții un bun muzeal într-o valoare mai mare decât cele obișnuite în istoria muzeului, un obiect din aur. N-a fost niciun obiect ascuns, noi am făcut o cerere către Consiliul Județean, a fost aprobat în planul de achiziții. Urmează ca aceste lucruri să se verifice, n-avem absolut nicio problemă. Nu e vorba de nicio supraevaluare. Prin lege te obligă să răscumperi 30% maxim, 40% în cazuri excepționale din valoarea bunului și valoarea bunului poate fi stabilită la sute de mii de euro, iar noi am făcut demersurile pentru a-l plăti la valoarea aurului, efectiv la cursul BNR, nu cred că este vorba despre nicio supraestimare a valorii. Este vorba despre un vas de aur găsit undeva pe Dealul Dumitrei, care a fost adus la Muzeu și s-au făcut demersuri pentru achiziționarea lui, conform legii, demersuri care sunt destul de lungi. S-a făcut și o expertiză tehnică de către un expert extern de la Cluj”.

În bugetul Muzeului pe 2015, Consiliul Județean a aprobat și planul de achiziții în valoare de 70.000 de lei, din care 55.000 de lei despăgubire tezaur și 15.000 de lei achiziții bunuri muzeale.

1 muzeu perchezitii iun 15 2 muzeu perchezitii iun 15 3 muzeu perchezitii iun 15 muzeu jduetean iun 15

4 comentarii

  • Dupa unele surse (Rasunetul; Observator BN) se pare ca ar fi implicat Corneliu Gaiu, care lucrează la secţia de istorie a Muzeului Judeţean de peste 30 de ani. Gaiu se numără printre cei care au făcut investigaţii şi inventarieri în momentul în care s-a reconstituit secţia de istorie în actuala locaţie a Muzeului Judeţean.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS