Sănătate Sport

Participanţi din Belgia şi Italia la Maratonul Via Maria Theresia! Încă vă mai puteţi înscrie

Amatorii de mişcare în aer liber, la răcoarea pădurilor din Parcul Naţional Munţii Călimani mai au la dispoziţie două săptămâni să se înscrie la Maratonul Maria Theresia, organizat de Asociaţia Tăşuleasa Social. Ce trebuie să faceţi ca să participaţi la maraton, semimaraton, mountain-biking sau drumeţie.

Maratonul “Via Maria Theresia” cuprinde trei probe: maraton, semi-maraton şi mountain-biking, dar sunt aşteptaţi cu drag şi spectatori şi participanţi la drumeţie, scrie pe site-ul concursului.

“Via Maria Theresia” se află la o altitudine medie de 1760 m, având şapte căi de acces pe tot parcursul ei. Locul de start este fosta carieră de sulf din Munţii Călimani, iar sosirea este la Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud. Participanţii sunt aşteptaţi la locul de start cu o seară înainte pentru o şedinţă tehnică, unde le va fi explicat traseul, pe larg, şi li se vor da şi detalii precise. Tăşuleasa Social va asigura transportul între Finish şi Start, are sugestii pentru cazare şi le oferă spre folosinţă un traseu montan unic în ţară.


Până miercuri, în competiţie s-au înscris 176 de persoane din Bucureşti, dar şi din judeţele Cluj, Braşov, Suceava, Buzău, Prahova, Neamţ, Iaşi, Mureş, Bacău, Constanţa, Harghita, Bistriţa-Năsăud sau Botoşani, dar şi din Italia şi Belgia.

Probele de maraton şi mountain-biking se vor desfăşura pe o distanţă de 42,195 km, iar cea de semi-maraton, pe acelaşi traseu ca primele două, doar până la kilometrul 21,0975. Pentru traseul de maraton, diferenţa de nivel pozitivă este de 1671 m, iar diferenţa de nivel negativă este de 2108 m.

În cea mai mare măsură traseul urmează vechiul drum istoric, numit al Mariei Theresia. Acest drum a servit odinioară aprovizionării frontului şi se povesteşte că se circula pe el cu trăsura. Astăzi, drumul nu mai este la fel de larg, dar este ideal pentru competiţii sportive, poziţionarea lui pe curbele de nivel ale celor mai importante vârfuri ale crestei Călimanilor, conferind traseului o dificultate medie.

Traseu este transversal, pe sub linia crestei, porneşte din Bucovina şi ajunge în Ardeal, mai exact din judeţul Suceava, ajungând în judetul Bistriţa Năsăud. Aproximativ 80% din traseu se află în Parcul Naţional Călimani, de aceea respectarea regulilor de protecţie a naturii de către sportivi este foarte importantă.

Punctul de plecare este Fosta Exploatare minieră de sulf (acces auto până aici din localitatea Gura Haitii). Traseul debutează cu o urcare pronunţată de aproximativ 400 de metri diferenţă pozitivă de nivel, urmând serpentinele marcajului turistic triunghi albastru, prin pădurea seculară în care trăiesc în amestec intim specii de molid şi de zambru (pinus cembra), pe limita rezervaţiei ştiinţifice «Jnepeisul cu Pinus Cembra».

La ieşirea în golul alpin, traseu continuă spre dreapta, lăsând în stânga sus vârful intins al Reţitişului şi ajunge în Saua Nicovala (1934 m) – punctul cel mai înalt al traseului. De aici se păstrează direcţia dreaptă, ocolind pe curba de nivel Vârful Pietricelului (1993 m), intersectând pentru scurt timp drumul auto Trans-Călimani, până pe Halda de steril Ilva, de unde începe o scurtă coborâre până în Şaua Negoiu (1705 m). De aici, în zilele senine se văd în zare munţii Făgăraşi şi Bucegi.

Practic, din acest punct, traseu competiţiei se suprapune drumului Mariei Theresia. Se continuă pe curba de nivel a crestei Negoiului Unguresc şi Pietrosului, cu o coborâre scurtă în Poiana Monor, de unde urmează o urcare accentuată, până pe Culmea Piciorului Monor, de unde se coboară iarăşi pe teren dificil până în Poiana Izvoare (1723 m). Urmează un urcuş accentuat, până în locul numit «La Troiţă». Din acest punct traseul devine mai lin, continuând pe curba de nivel a Cozii Pietrosului, ajungând la Monumentul Eroilor de la Grui (aproximativ 1800 m). Pe aceeaşi curbă de nivel, situată la tot la circa 1800 de metri se trece pe sub vârfurile Ciungetu (Capatanii) şi Rustii, de unde putem admira în zare cei 12 Apostoli. De aici se coboară lin, pe o distanţă de mai mult de 2 kilometri până în frumoasa Poiana Arsuri (1673 m).

Traseul intră la umbra pădurii de molid, printr-o urcare relativ scurtă, dar pe teren mai accidentat, continuănd apoi pe făgaşul lin al curbei de nivel, până în Poiana Piciorul Ilei. Se revine curând pe curba de nivel, prin pădurea de molid, pe sub vârful Stracior. După aproximativ 1,5 kilometri se ajunge în Poiana Strunior (1650 m), iar după traversarea poienii se reintră în pădurea de molid, tot pe curba de nivel. Pe parcursul următorilor 4 kilometri poteca nu înscrie diferenţe de nivel semnificative, terenul fiind relativ plat. Traseu ajunge deasupra poienii Dălbidan, spre care se coboară. Coborârea continuă apoi până în Poiana Treha, după care urmează o urcare scurtă, de circa 800 de metri lungime până pe vârful Buba (1670 m). Prin pădurea de molid se coboară apoi în două poieni apropiate, Poiana Ciunga Vădanei (1406 m) şi Poiana Prelucilor (1265 m). De aici începe urcarea spre vârful Cornului (1502), care nu se atinge, traseul intrând pe o altă curbă de nivel. Pe următorii 1,5 kilometri se coboară uşor prin pădure, până într-o poiană cu o stână. Urmează o nouă coborâre uşoară şi o scurtă urcare, care conduc la Cantonul Silvic Tihuţa Colibiţa (în apropierea localităţii Piatra Fântânele) – finish line-ul concursului.

Concursul este deschis celor care au împlinit vârstă de 18 ani şi sunt apţi din punct de vedere medical să susţină acest tip de efort (maraton, semi-maraton şi mountain-biking). Excepţie pot face juniorii legitimaţi la cluburi sportive care au dovedit reale calităţi atletice, cu acordul părinţilor, scris şi semnat pe declaraţia de responsabilitate, care să ateste că aceştia cunosc condiţiile şi regulile competiţiei şi sunt de acord cu înscrierea şi participarea tinerilor la concurs.

Premiile pentru locurile 1-3, la fiecare probă şi fiecare categorie (feminin-masculin) sunt oferite de Tăşuleasa Social în forma unor locuri la tabere de copii timp de 5 zile în campusul din Piatra Fântânele, după cum urmează: Premiul 1 = 3 locuri, Premiul 2 = 2 locuri, Premiul 3 = 1 loc; Foc de tabără şi mâncare la ceaun după concurs.

Pentru înscriere, daţi click AICI.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS