Actualitate

Parcul Naţional Munţii Rodnei rămâne în continuare în administrarea Romsilva

Parcul Naţional Munţii Rodnei, cea mai mare arie protejată din Carpaţii Orientali, rămâne în administrarea Romsilva, anunţă Ministerul Mediului care a publicat rezultatele Comisiei de evaluare privind analiza dosarelor depuse în sesiunea a VI-a de atribuire în administrare a ariilor naturale protejate

Potrivit anunţului postat pe site-ul Ministerului Mediului, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei – RNP Romsilva a obţinut printre cele mai mari punctaje, 134.28 şi a primit undă verde să continue activitatea din PNMR.

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR) s-a înfiinţat în luna mai, anul 2004. Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor -actualmente Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate publică centrală care răspunde de mediu, a încredinţat pe bază de contract de administrare Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, pentru o perioadă de 10 ani, respectiv 2004-2014. Ca urmare a acestui fapt, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost stabilită în localitatea Rodna, judeţul Bistriţa – Năsăud, iar la Borşa-judeţul Maramureş, s-a înfiinţat un Punct de lucru, în scopul monitorizării eficiente a acestei arii protejate atât din partea nordică cât şi din partea sudică.


APNMR este formată din 18 persoane (conform prevederilor HG 230/2003), după cum urmează: director, economist, şef pază, biolog, informatician, responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică, 12 agenţi de teren (rangeri).

De asemenea, activitatea este supervizată de Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei care este forul ştiinţific decizional al administraţiei, compus din 22 persoane – specialişti de marcă în diverse domenii, reprezentanţi ai instituţiilor implicate în managementul ariilor protejate din România. Membrii consiliului se întalnesc anual, în scopul cunoaşterii, analizării punctuale a situaţiei existente şi emiterii avizelor care reglementează, alături de legislaţia în vigoare, toate activităţile de pe raza parcului.

De la înfiinţare, APNMR a organizat şi desfăşurat numeroase acţiuni de conştientizare publică în localităţile limitrofe parcului, concursuri tematice cu elevii din comunităţi, tabere ecologice, acţiuni de ecologizare, expoziţii de fotografie.

A fost implementat proiectul „Participarea tinerilor la managementul Parcului Naţional Munţii Rodnei” finanţat de către Departamentul de Mediu, Alimentaţie şi Dezvoltare Rurală (DEFRA) al Marii Britanii, prin Iniţiativa Darwin, în parteneriat cu Universitatea Oxford, în perioada 2005-2008; RNP-Romsilva prin Direcţia Silvică Bistriţa a contribuit la cofinanţarea acestuia. Proiectul a reprezentat un model de relevanţă regională şi naţională, în cadrul acestuia desfaşurându-se o serie de activitaţi deosebit de importante atât pentru administraţia parcului, cât şi pentru comunitaţi şi elevi.

Printre acestea se numără: elaborarea în mod participativ a primei versiuni a Planului de Management al PNMR, organizarea unor seminarii regionale, naţionale şi a unui simpozion internaţional, tabere ecologice, înfiinţarea cluburilor Darwin în 8 şcoli limitrofe parcului, activitaţi de cercetare şi monitorizare floră-faună din parc, conferinţe de presă, înfiinţarea Asociaţiei ECO RODNA (în scopul continuarii activităţilor cu cluburile înfiinţate în şcoli, accesarea de fonduri nerambursabile şi după finalizarea proiectului Darwin), vizite în parcuri naţionale şi naturale din Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, participarea la seminarii internaţionale, realizarea şi editarea Ghidului speciilor comune din PNMR, autori Claudiu Iuşan şi Alina Szabo, în limbile română şi engleză, de asemenea au fost achiziţionate o serie de echipamente şi materiale care au contribuit în mod substanţial la completarea inventarului administraţiei.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a anunţat că este şi el interesat să ia în administrare Parcul Naţional Munţii Rodnei însă nu şi-a depus anul acesta dosarul de candidatură.

2 comentarii

  • Se naste o intrebare de ce nu s a relizat proiectul centrul de vizitare a parcului si de ce se continua taierile de lemne din parc poate cineva sa raspunda

    • Cred că este o întrebare retorică, domnule Dan. Sunt convins că știți de ce. Nu există interes din partea comunișilor de la putere care vor să taie pădurile în continuare pentru profitul lor fără să conteze de unde o fac, să arate cât de ”nobili” sunt avînd pasiunea vânătorii și a trofeelor de orice fel (la averile lor dobândite prin furt ar dori și obiceiuri nobiliare să fure, dar ei tot inculți și needucați rămân).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS