Actualitate

Până în vara lui 2015 Colibiţa ar putea fi declarată staţiune turistică. Ce măsuri ia ”Comisia Colibiţa”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a declarat că, dacă ar fi să se ia după contractele pentru vidanjarea foselor, la Coilbiţa sunt doar şase cabane şi că în etapa următoare ”cine va sfida statul” va fi amendat. El a adăugat că se vor găsi soluţii pentru accesul oamenilor la lac şi pentru realizarea unor faleze. Ce spune primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba.

radu moldovan 2 sep”Împreună cu comuna Bistriţa Bârgăului, suntem într-un stadiu avansat de lucru în demersul de a declara această zonă staţiune turistică. Mai avem câţiva paşi de făcut pentru ca ANT să declare Colibiţa staţiune. Eu sper că până anul viitor rezolvăm acest lucru, domnul primar Vasile Laba mai are nevoie de un pic de sprijin financiar din altă parte ca să mai rezolvăm nişte lucruri: trebuie să găsim o ambulanţă, nu e greu, punctul farmaceutic şi punctul de prim ajutor le rezolvăm amândoi. Nu sunt mari eforturi de făcut. Până anul viitor în vară sper să fie rezolvat acest subiect”, a afirmat Radu Moldovan.

El a precizat în ce stadiu al controalelor se află Comisia de evaluare a situaţiei din perimetrul localităţii Colibiţa, a lacului şi a zonei adiacente, constituită prin ordin al prefectului: ”Împreună cu domnul primar, cu colegii de la Prefectură, vrem să lămurim un pic lucrurile la Colibiţa. Nu ne-am dus să ne războim cu cineva, să amendăm pe cineva, e o discuţie prietenească în momentul de faţă. Facem o inventariere, le comunicăm oamenilor unde sunt neregulile pe care le au, li se dă un termen să pună lucrurile la punct, iar cei care vor sfida statul şi instituţiile statului vor fi trataţi ca atare în etapa următoare. Domnul subprefect Frenţ conduce comisia. Din informaţiile publice, ştiu că în Colibiţa nu avem decât şase cabane, dacă ne luăm după inventarul contractelor pentru vidanjarea foselor”.

Preşedintele CJ a menţionat că accesul turiştilor la lac este una dintre problemele aflate pe agenda comisiei. ”Sunt drumuri de acces la lac care au fost închise de către oameni. Am rezolvat împreună cu doamna ministru Pană finanţarea unui proiect de cadastrare a lacului, la rectificare el s-a finanţat. În câteva luni vom avea lucrările de cadastru la lac. Oamenii au aruncat şi bornele şi nu mai sunt elemente de identificare. După ce facem cadastrarea bornăm din nou şi, pe lângă partea obligatorie pe care trebuie s-o rezolvăm într-un timp foarte scurt, accesul public al oamenilor la lac, pe drumurile lăsate de Primărie, să îi rugăm pe cei care şi-au făcut gardurile până la lac să şi le retragă la limita de proprietate. Unde ne permite relieful vom încerca să facem şi câteva faleze unde oamenii să se poată plimba, să stea pe o bancă. De la drumul public, în stânga sau în dreapta, 100 sau 300 de metri să facem aceste faleze amenajate pentru oamenii care nu au proprietăţi aici, a spus Moldovan.

Radu Moldovan a subliniat că CJ va relua procedurile de achiziţionare a unui teren pe malul Lacului Colibiţa, pentru camping. ”A trecut mai bine de un an de când încercăm să achiziţionăm un teren aici, pentru ca oamenii să poată face un grătar, să monteze un cort, să stea un week-end. N-am reuşit să găsim teren. Acolo unde se pretează, pe dreapta lacului, oamenii n-au făcute succesiuni, n-au certificat de carte funciară. Am lăsat în continuare bugetat acest proiect şi vom relua procedurile de achiziţie a acelui teren”.

Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, spune că proiectele Colibiţa – staţiune turistică şi hidrocentrală la vasile laba 2 sepColibiţa pot merge împreună. ”Momentan ultimul stagnează, nu sunt investitori care să finanţeze. În ceea ce priveşte declararea zonei ca staţiune, mi-am dorit întotdeauna. Trebuie să mai facem analiza ozonului, să realizăm un punct farmaceutic şi unul de prim ajutor. E nevoie de bani. La anul vom face un ultim efort în aceste demersuri. Comisia de control a constat că majoritatea deversează reziduurile în apă. I-am chemat la Primărie, le-am dat termen 60 de zile să intre în legalitate, în caz contrar vor fi amendaţi conform legii. Ne trebuie 100 de locuri de cazare acreditate, acum avem doar 44. Se lucrează la negru. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar acesta e adevărul. Toţi cer drum, pod, apă, canal, electrificare şi pârtie schi, dar să contribuie prin taxe, mai greu. În Colibiţa gradul de impozitare este foarte mic, din 60.000 pe an din taxe şi impozite de acolo reuşim să facem eventual un studiu de fezabilitate. Pentru o cabană de vreo 200 mp şi 10 ari de teren se plăteşte în jur de 30 de lei”, a declarat el.

5 comentarii

  • Comisia COLIBITA ca de obicei este una politica. Ca atare nu vor disparea RAHATII nici de pe mal si nici din lac. Restul este gargara care se face de 25 de ani. Cand vom avea RENGERI si POL de MEDIU nenumiti politic , atunci vom fi si noi in pas cu lumea normala.

  • drumul de acces este o rusine nationala facut din epoca de aur si lasat de izbeliste de 25 de ani .sa vedem cum se va finaliza cel de pe partea dreapta.Iar la capitolul constructii,,,,din tot ce s-a construit nimic nu este cu specific zonei si ce comisie din primarie a avizat lucrarile???Unele din Casele de vacanta sunt de-a dreptul grotesti ca si aspect

  • Mai e mult pana departe. La Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se vor putea amenaja zone de promenada pe faleza lacului.

  • Măgarul de primar stie ce înseamnă o hidrocentrala de 1000 de mgw ?? Ori a luat deja spaga, si nu o mai poate da inapoi, si acum ne pune aceeasi placa pe care am mai auzit o!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS