Actualitate

Padbolul a ajuns la Bistriţa. Moldovan şi Balint, la inaugurarea primului teren

FOTO Show la fileu! Primul teren de padbol din Bistriţa a fost inaugurat în parcarea Sălii Polivalente. La eveniment au fost prezenţi deputaţii Doina Pană şi Daniel Suciu, consilierul municipal Alin Seserman, reprezentanta Asociaţiei de Padbol din România, Elisabeta Gherghişan, secundul naţionalei de fotbal a României, Viorel Moldovan, fostul mare jucător Gabi Balint şi alte glorii ale fotbalului bistriţean: Valer Săsărman, Dorel Zegrean, Eugen Voica.

Iniţiatorii padbolului în Bistriţa sunt fostul jucător şi antrenor al Gloriei, Sebastian Moga, împreună cu asociatul său. “Sunt bucuros că Bistriţa e unul dintre oraşele care vor contribui la dezvoltarea sportului care sunt sigur că va avea cea mai mare ascensiune în România. În zona noastră sunt mulţi fotbalişti şi foşti fotbalişti care vor să joace padbol şi care pot ajunge în curând în naţionala României. Pe lânga terenul inaugurat acum, avem şi sprijinul Primăriei pentru deschiderea în curând a altor două terenuri de padbol. Îi mulţumesc şi celei care a adus padbolul în Romania, Elisabeta Gherghişan, pentru acordarea licenţei. De asemenea, sper în viitorul apropiat la o afiliere cu Asociaţia Română de Padbol”, a precizat Sebastian Moga.

Bistriţenii au câteva zile la dispoziţie, mai exact până miercuri, să testeze gratuit arena şi jocul de padbol.

1 suciu pana padbol padbol 4 padbol 1 padbol 3

Padbolul a fost inventat în anul 2008, în La Plata (Argentina), şi a fost patentat în anul 2011. În prezent sunt 15 țări afiliate la Federația Internațională: Argentina, Portugalia, Spania, Uruguay, Mexic, Brazilia, Italia, Anglia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Australia, Bolivia şi România. Al treilea Campionat Mondial de Padbol se va juca în 2016 pe plaja staţiunii Punta del Este – Uruguay.

Cu o lungime de 10 metri şi o lăţime de 6, terenul de padbol este împărţit la jumătea lui de un fileu înalt de 1 metru. Fiecare jumătate de teren este împărţită în 3 zone: zona de servire, de primire şi de atac. Terenul este traversat şi de o linie perpendiculară pe fileu, care delimitează careurile de serviciu / primire. Echipele sunt formate din câte doi jucători, care servesc şi primesc, prin rotaţie, de la un game la altul, respectiv, de la un punct la altul. Din punctul de vedere al paselor între coechipieri şi al loviturilor, principiile de joc sunt asemănătoare cu cele de la fotbal-tenis. Aici, însă, sunt şi pereţii de sticlă, care schimbă dinamica jocului. Înainte de a trimite mingea în terenul advers, jucătorii unei echipe au dreptul la un singur ricoşeu al mingii în pereţii din propria jumătate de teren. La fel ca în tenisul de câmp, echipele se succed la serviciu de la un game la altul. Punctele se notează de la 0, astfel: 15 – 30 – 40 – game. În caz de egalitate la 40, este aplicat sistemul avantajului. Pentru a câştiga setul, o echipă trebuie să ajungă la 6 game-uri, dar să aibă şi o diferenţă de cel puţin 2 game-uri faţă de cealaltă echipă. În caz contrar, setul se prelungeşte până când o echipă face 2 game-uri diferenţă. Un meci se joacă dupa sistemul “cel mai bun din 3 seturi”. Mingea este lovită, din “drop” sau după ce sare din podea, spre careul aflat pe diagonală în jumătatea adversă de teren. Serviciul se poate executa şi direct peste fileu, dar şi cu un ricoşeu cu peretele de sticlă (spate sau lateral) din terenul jucătorului care serveşte. La fiecare punct, jucătorul care serveşte are dreptul la o greşeală (la fel ca la tenis de câmp), după care poate repeta serviciul. La două greşeli de serviciu, punctul este pierdut.

padbol 5 padbol 6 padbol 8 padbol 9

Foto: Facebook

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS