Operațiunea ”Veverița” continuă. Ce are de gând primarul Ovidiu Crețu

Merigo

Primarul Ovidiu Crețu a spus ce are de gând în privința căsuței veverițelor din Parcul Municipal, în care a rămas o singură rozătoare, după ce inițial au fost șase. Cei patru pui au scăpat din volieră în luna august 2016, iar în noiembrie anul trecut o veveriță, femela, a fost găsită moartă.

Pentru a se înmulți în captivitate înainte de a deschide ușa căsuței, așa cum primarul a spus inițial că este scopul amplasării volierei, vor fi aduse alte două-trei veverițe. Femele, având în vedere că unicul supraviețuitor este mascul.

În primul rând să vedem care este sexul celei rămase, dacă este mascul îi aducem vreo două-trei femele, iar dacă este femelă mai aducem încă două-trei femele și un mascul. Femela a fost declarată moartă? Nu știu cine a declarat-o. Nu știu, eu n-am văzut autopsia, deci nu știu de ce sex este. Pe timp de ger nu e nevoie de nicio măsură, e scorbură și nu le trebuie altceva”, a declarat Ovidiu Crețu.

Cadavrul veveriţei găsit în cuşca din Parcul Municipal a fost autopsiat în laboratorul de specialitate al Direcţiei-Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.

Spațiul pentru cele două veverițe fusese lărgit în septembrie 2016, după ce Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a avertizat Primăria Bistriţa că riscă o amendă de 50.000 de lei dacă nu măreşte până la finalul lunii septembrie căsuţa veveriţelor din parc. Instituţia a reacţionat astfel la sesizările venite din partea Asociaţiei „Harta Verde România” şi a unor bistriţeni care au observat că animalele sunt traumatizate în voliera pe care le-a construit-o Primăria Bistriţa cu suma de 14.000 de lei. Primăria Bistrița s-a conformat și la finalul lunii septembrie a mutat veverițele într-o căsuță mai mare.

Între timp, cei patru pui din volieră au evadat, în căsuţă rămânând doar două veveriţe. ”Cei patru pui, fiind mici, după o zi sau două în care au fost lăsaţi în volieră, au reuşit să scape printre gratii şi se plimbau pe lângă volieră. Au stat mult timp pe lângă, intrau, mâncau, ieşeau, până când au crescut nu au mai putut intra înapoi în volieră şi au rămas în parc. I-a văzut multă lume, chiar i-au filmat. În tot acest timp, adulţii au creat cuib pentru alţii, pentru o nouă generaţie. E de aşteptat ca femela să aducă pe lume alţi pui din moment ce a făcut deja cuib pentru ei”, a declarat familia Iuga, cea care a vândut Primăriei Bistriţa cele şase veveriţe.

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a aplicat o amendă usurătoare familiei Iuga, 10.000 de lei, pe motiv că nu ar avea certificat de origine pentru animale, ceea ce înseamnă, în traducere liberă, că soţii Iuga au fost acuzaţi că au prins veveriţele din natură. În momentul în care cei sancţionaţi au arătat că nu aveau cum să prindă o familie întreagă de veveriţe, respectiv un mascul, o femelă şi patru pui, comisarii le-ar fi spus că nu au încotro şi le aplică amenda fiindcă subiectul a explodat în presă. Aşa se face că soţii Iuga au plătit 2.500 de lei în 48 de ore de la aplicarea sancţiunii în condiţiile în care au primit de la Primăria Bistriţa 2.700 de lei şi, la rândul lor, au dat bani pe cele şase animăluţe.

Căsuța pentru cele șase veverițe, o pereche cu patru pui, a fost amplasată înainte de Paști, în Parcul Municipal. Voliera care are are șase căsuțe din lemn, un copac cu scorburi în mijloc, ramuri de copac, adăpătoare, rotiță pentru joacă și talaș pe jos a costat 14.000 de lei, iar cele șase simpatice rozătoare – 450 de lei bucata. Voliera a fost realizată de firma bistrițeană Almet, asamblarea s-a făcut la Comelf, iar vopsirea la o altă societate. Voliera a fost împrejmuită ulterior cu gard.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

  • Ionuț

   Se cauta solutii sa se ramane cu ceva din treaba asta. Cu ce e de vina domnul primar ca asa s a intamplat?

   (-10)
 1. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

  Primarul zoolog nu mai are altceva mai important de facut decat sa caute sexul la veverite. Situatia este simpla. Daca isi ia pixul si o gadila sub coada pe veverita, si ea si-o ridica atunci este femela. Daca cealalta veverita se pisa pe pix atunci este mascul. Asta este rezultatul cercetarii.Pe timp de ger veveritele se pot duce si la cazarea temporara de la primarie din str. Dornei.

  (71)
  • logica e buna pana dupa phisu...balanel!

   ceea ce ai expus tu inseamna ca e hermafrodit
   prima oara se phisa si dupa aceea se gadila!

   (-4)
 2. Cretu

  Un măgăruș ar fi fain în parc…ce s-ar mai juca copiii cu el…iiiiiiiiiaaaaa……iiiiiiiiaaaaa……iiiiiiiiaaaaaa…….

  (25)
  • Dan

   Incapatanarea primarului o sa genereze multe subiecte pentru TNR, macar asa poate atrage si Bistrita niste turisti. Sa vina lumea din toata tara sa-si faca poze cu veveritele impaiate din parcul municipal. Dupa care poze selfie de pe partia de 4 milioane de euro nefunctionala.

   (9)
 3. Doru

  Cum testezi de ce sex este veverita ramasa? Simplu!
  Daca i se ridica primarului, inseamna ca e mascul.
  Dacu nu i se ridica, inseamna ca nu-i barbat!

  (66)
 4. Cetățean

  Cred că la auzul veştii că se caută alte veverițe, curând toate veverițele din țară vor fugi peste granițe de frică să nu sfârşească întemnițate în lagărul de exterminare de la Bistrița…

  (11)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.