Politică

Oltean: Joaca de-a antifrauda şi fiscalitatea. Cel mai crud şi mincinos sistem de colectare a taxelor

Deputatul PNL Ioan Oltean spune că ”în funcţie de împrejurări, de nevoi şi interese, de partid şi de gaşcă, Guvernul Ponta îşi revendică cel mai incoerent, crud şi mincinos sistem de colectare a taxelor şi impozitelor vreodată deţinut de România, îşi revendică probe evidente de jaf, hoţie şi incompetenţă”.

Guvernarea Ponta şi joaca de-a antifrauda şi fiscalitatea 

Disperarea Guvernului Ponta în ceea ce priveşte colectarea fondurilor la bugetul de stat a atins cote cu adevărat alarmante. În lumina noilor reglementări ale Codului Fiscal propuse de Guvernul Ponta, în goana nesimţită după bani şi “grija mare” de a acoperi craterele adânci cauzate economiei româneşti, Executivul a socotit de cuviinţă că ar fi interesant din punct de vedere economic să demareze un proces de “mutilare” a contribuabililor corecţi, care, fără îndoială, pot fi “surprinşi” în ilegalitate cu o mai mare uşurinţă decât adevăraţii evazionişti, cu tradiţie şi state vechi în domeniu.


În Guvernarea Ponta, drepturile contribuabililor au scăzut vertiginos. În ceea ce priveşte drepturile Fiscului însă, acestea au înflorit, ceea ce, în mod evident, a condus la o creştere îngrijorătoare a numărului de abuzuri. Astfel, după ce a condus România spre onorabila calitate de a avea cea de-a doua cea mai mare povară fiscală din lume, şi după ce, la scurt timp de la preluarea puterii devenise lider în topul guvernelor care au adus cele mai multe schimbări peste noapte Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală din ultimii 10 ani, iată că guvernarea Ponta, cea legată la ochi şi la minte, fără viziune, fără strategie, fără plan, a găsit, de această dată, soluţia ideală pentru o eficientă colectare a fondurilor la bugetul de stat. Magica soluţie se numeşte „atacul şi masacrarea micilor întreprinzători”, cei care de altfel ţin pe umeri economia acestei ţări. Astfel, pentru catastrofalele găuri existente în buget, guvernarea Ponta a lovit cu furie, prin reprezentanţii ANAF, pedepsindu-i cu sete mare pe micii întreprinzători, pe cei care deţin câteva biete unităţi de producţie, o gogoşerie, o patiserie. Astfel, „marii evazionişti” ai ţării au fost găsiţi chiar cu 50 de lei în plus pe o casă care încasează mii de lei zilnic, drept urmare aceştia au fost aspru pedepsiţi de guvernarea Ponta, prin aplicarea de amenzi de mii de lei şi închiderea unităţilor pe timp de o lună sau chiar mai mult.

Nici măcar noul Cod Fiscal proaspăt adoptat de Guvern nu aduce veşti tocmai bune, aşa cum anunţă cu surle şi trâmbiţe premierul Victor Ponta. În cuprinsul acestuia au fost  strecurate o seamă de prevederi care vor seca buzunarele românilor. Una dintre aceste măsuri propuse de guvernarea Ponta este şi introducerea impozitului pe pământul de sub casă. Dacă până acum românii plăteau impozit doar pe terenul din jurul casei, de acum încolo (pentru că aşa doreşte domnul prim-ministru Victor Ponta) cetăţenii vor plăti impozit şi pe suprafaţa de teren pe care este ridicată casa. De asemenea, Codul Fiscal aduce o modificare şi în ceea ce priveşte statutul terenurilor din spatele caselor, pe suprafaţa cărora de regulă oamenii cultivă legume şi pe care le folosesc pe post de depozit, ele fiind taxate ca teren agricol. De anul viitor însă, cei care deţin în proprietate până în 400 mp, vor plăti taxe ca pentru terenurile cu construcţii. O altă modificare vizează regimul de plată al microîntrerpinderilor. Astfel, acestea vor fi ţinute să plătească impozit, chiar dacă nu au angajaţi. În acest sens, pentru microîntreprinderile fără salariaţi şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăşurare de activităţi, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri. Potrivit noilor dispoziţii ale Codului Fiscal, în ceea ce priveşte impozitele pe locuinţe şi terenuri, economiştii sunt de părere că acestea vor creşte chiar şi de 6 ori, în anumite cazuri. Astfel, dintr-un document datat din luna noiembrie 2014, emis de către Ministerul Finanţelor Publice, reieşea intenţia guvernului Ponta de a majora impozitele locale pe terenuri şi construcţii cu un procent de 25% în 2015 şi 2016. Informaţia a fost negată însă de către autorităţi în contextul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Conform noului proiect de Cod Fiscal al guvernului Ponta, începând cu ianuarie 2018, impozitul pe teren va putea fi majorat de 6 ori de către primari, pentru terenurile situate în intravilan, dacă acestea au un grad de ocupare mai mic de 20% inclusiv.

În plin proces de degringoladă fiscală marca guvernarea Ponta, Fondul Monetar Internaţional avertizează şi el asupra faptului că numai o cincime din consolidarea fiscală care a avut loc de la declanşarea crizei, s-a bazat pe venituri, România rămânând cu un nivel relativ ridicat al TVA (24%), accize majorate, o taxă pe construcţiile speciale şi unul dintre cele mai ridicate niveluri de taxare a muncii din Uniunea Europeană. De asemenea, instituţia trage puternice semnale de alarmă în ceea ce priveşte gradul ridicat de vulnerabilitate al economiei româneşti, care nu permite încă reducerea taxelor, deşi prin proiectul noului Cod Fiscal, guvernul Ponta anunţă cu mare tam-tam reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% în prezent, la 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016: “România nu are spaşiu să reducă taxele până nu îmbunătăţeşte colectarea lor şi administrarea veniturilor. România rămâne totodată vulnerabilã la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată”.

Deşi România nu beneficiază momentan de un teren propice care să suporte modificări fiscale considerabile, guvernarea Ponta insistă prin noul proiect al Codului Fiscal cu prevederi agresive, care nu vor face decât să destabilizeze mai grav economia ţării. Cele mai importante schimbări anunţate de Executiv, reducerea generală a TVA, scăderea TVA la produsele alimentare, reducerea cotei unice, scăderea contribuţiilor de asigurări sociale, dar şi scutirea de la impozitare a dividendelor, sunt măsuri ce au fost cuprinse şi în programul de guvernare pentru perioada 2013-2016. Mai mult, acestea au fost aduse în discuţie în mod repetat în spaţiul public, fiind oferite de nenumărate ori diverse termene pentru aplicarea lor, însă nu au fost lansate decât vorbe, nefiind demarate până la momentul actual acţiuni serioase şi reale pentru punerea lor în practică.

În funcţie de împrejurări, de nevoi şi interese, de partid şi de gaşcă, Guvernul Ponta îşi revendică cel mai incoerent, crud şi mincinos sistem de colectare a taxelor şi impozitelor vreodată deţinut de România. Guvernul Ponta îşi revendică probe evidente de jaf, hoţie şi incompetenţă.

Deputat PNL Ioan Oltean

Etichete

8 comentarii

  • De cît să fute țara mai bine o fiscalizeaza tu nu ai nici un drept să comentezi sau ai uitat ce ati făcut cît ați guvernat? Oamenii nu o să vă uite niciodată o să intrați în istorie cîr rău ați făcut oamenilor în timp ce voi furați .

  • Mi se pare normal sa plateasca si cel care a furat 2 lei si cel care a furat 100. Deci argumentele astea populiste nu au ce cauta aici. Cu atat mai putin cu cat domnul Oltean vine si da statistici si face afirmatii lipsite de orice argument.

  • Dorelut cum poti spune tu asa ceva esti cava clarvazator.Lumea se bazeaza pe ceva concret .Tu esti cumva crede si nu cerceta?Sanatate deputatului Ioan Oltean.

  • Ai uitat mai Bulanule cand vroiai sa mergi prin casele oamenilor ca sa-i verifici pe cei cu concedii medicale? Tu si cu cuviosul Botis…
    Apropo, ca tot trecura alegerile prezidentiale, nu ne spui cum s-a terminat povestea cu atacul asupra Monicai Sasarman?
    Hai pa!

  • Nelutu, nu simti vantul de la DNA in spate. Ca sa nu te ajunga trebuie sa ai o viteza mai mare. Ceea ce scrii pe diverse pagini on-line ne lasa rece . Fii mai scurt si mai concret. Sa ai vantul din spate. Poate , ne lasi in pace .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS