Oameni de onoare. O reparaţie morală

Merigo

Eu cred că un om care le dă de lucru altora şi ei pleacă acasă, la sfârşit de lună, cu un salariu din care îşi întreţin familiile după ce au muncit cinstit pentru că au avut unde e mult mai de onoare decât cei care au făcut lucruri numai pentru ei, oricât de glorioase ar fi. Una e să adormi seara cu grija a sute de oameni care aşteaptă ziua de salariu şi alta e să-ţi pese numai de performanţele tale, de cărţile pe care le scrii, de meciurile pe care le câştigi sau de notele tale de la şcoală.

L-am cunoscut pe domnul Emil Iugan în urmă cu mai mulţi ani când ruşii au tăiat gazul pentru Europa de vest. Lucram la Realitatea TV şi am făcut un reportaj în care dânsul a explicat unei ţări întregi că noi, românii, ne-am putea încălzi cu biomasă, care nu înseamnă doar lemn, ci resturi vegetale de tot felul. Cu o astfel de centrală sunt încălzite, la Lunca Ilvei, şcoala, blocurile, primăria. Încă de pe atunci, omul mi s-a părut vizionar şi cred în continuare că este. A făcut lucruri foarte bune pentru comunitatea în care trăieşte. Oamenii au un loc de muncă în fabrica lui de la Lunca Ilvei şi nu sunt deloc puţini, peste 200.

În ultimii ani, a trebuit să se reinventeze de zeci de ori. E drept că a tăiat şi pădurea, dar de pe urma acestei activităţi numită de unii odioasă sute de familii au ce pune pe masă şi nu sunt obligate să ia securea, ca ţiganii din Budacu de Sus, să măcelărească pădurea ca să aibă ce mânca sau cu ce îşi trimite copiii la şcoală.

Nu cred că acest om care a făcut atât de multe pentru comunitate trebuia hulit atât pentru că cineva l-a propus pentru un titlu. Prea uşor punem etichete şi prea mult confundăm onoarea cu gloria. Cine nu mă crede să citească un text minunat care, din păcate, nu e scris de mine. Îl găsiţi AICI.  Se numeşte „Familia și pământul. Sau cum de mai există fabrică de cherestea cu proprietar român”. Veţi descoperi un om cu „patru degete lipsă la mâna dreaptă, semn că producția își mai ia tainul”, care nu s-a dat înapoi de la muncă niciodată. Presse One scrie că, deși a adunat o avere de milioane de euro, locuiește tot în satul Șanț, într-o casă construită pe vatra unde i-au locuit bunicii. Pot să confirm. Pe vremea când am făcut reportajul pentru tv m-a invitat la dânsul acasă şi am băut împreună un suc natural făcut cu un storcător adus din străinătate de care era foarte impresionat. După ce ne-am vitaminizat m-a dus la căminul de bătrâni pe care îl construise – la vremea aceea încă lupta pentru nu ştiu ce autorizaţii pe care nu le primea şi era tare amărât -, m-a dus la biserica pe care o ridicase şi de care era foarte mândru. Am umblat şi prin fabrică, mi-a explicat cum am putea trăi noi, românii, folosind tot ce ne-a dat Dumnezeu. Am venit de acolo bucuroasă, dar şi revoltată. Nu înţelegeam de ce un om aşa de înţelept şi de bine intenţionat nu e ascultat. La vremea respectivă, toată naţia noastră plângea că ne-au tăiat ruşii gazul şi vom muri de frig. Soluţii existau, dar nu voia nimeni să ţină cont de ele.

De fiecare dată când văd ogoarele pline de tulei de porumb, îmi aduc aminte de ce mi-a spus. Că e o sursă numai bună de biomasă. Chiar azi m-am gândit iar la dânsul când am trecut cu maşina prin zona de câmpie a judeţului, plină de resturi vegetale. În loc să producă energie şi căldură într-o centrală pe biomasă, vor arde probabil la primăvară când ţăranii le vor da iar foc şi pompierii se vor chinui să-l stingă. Între timp, noi vom tăia pădurea să ne încălzim sau vom da un salariu pe factura de la gaz.

Pentru mine, un om de onoare e cel care se ţine de cuvânt, iar un patron care-şi plăteşte angajaţii, asta face. E de onoare! Ca ziarist, am lucrat în multe locuri şi extrem de mult am suferit când patronii nu mă plăteau la timp sau cu sume derizorii. În timp ce ei huzureau pe bani foarte mulţi obţinuţi adesea pe spinarea noastră, de noi, reporterii, îşi băteau joc prefăcându-se că au uitat că e zi de salariu sau plătindu-ne în batjocură în baza unor contracte odioase de drepturi de autor, ceea ce înseamnă zero contribuţii la stat, linii trase în cartea de muncă, lipsă asigurări. Se foloseau de entuziasmul şi naivitatea noastră care trăiam ca să fim ziarişti, am fi venit cu bani de acasă doar să ne lase să scriem prin ziare. Erau, la rândul lor, nişte vedete, însă azi, când mă uit retrospectiv, nu i-aş numi în ruptul capului oameni de onoare. Decât să plătesc un om în bătaie de joc sau să nu-l plătesc, mai bine muncesc eu cât mă ţin puterile. Asta e filosofia mea de viaţă cu care am rămas în urma numeroaselor experinţe personale cu diverse „vedete” media pentru care am lucrat.

Ultima oară l-am întâlnit pe Emil Iugan la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. L-am întrebat despre campus şi mi-a explicat cât de complicată a fost lucrarea din punct de vedere birocratic. Era totuşi mulţumit că un inginer tânăr a reuşit să o ducă la bun sfârşit. Era mândru de el ca de propriul copil. Nici măcar nu a vrut să-mi spună prea multe ca să nu-i ia din cununa de lauri. Desigur că se vor găsi mulţi care vor spune că nu e bine ce a făcut, că se putea şi mai bine. Nu o să-i contrazic fiindcă nu sunt constructor şi chiar nu mă pricep. Sunt de acord că întotdeauna e loc de mai bine şi probabil că era şi în acest caz.

Pe de altă parte, vreau să vă asigur că nu am niciun interes nici să-l laud pe domnul Iugan. Nu am nicio relaţie contractuală cu firmele dânsului şi niciun interes în ce-l priveşte. Am simţit însă nevoia să spun câteva lucruri care ţin de experienţa mea personală cu acest om pentru că mi se pare nedrept să aruncăm asupra oricui cu invective mai ales dacă nu ştim mare lucru despre ce face şi, vorba înţelepţilor, nu am făcut nici măcar un pas în papucii lui, ceea ce, în traducere liberă înseamnă că nu i-am cunoscut grijile şi responsabilităţile.

Dacă avea sau nu nevoie de titlul de cetăţean de onoare eu, una, nu ştiu. Nu cred că e un vânător de titluri, dar eleganţa te face uneori să accepţi şi lucruri de care nu ai nevoie doar pentru că cineva s-a gândit că le meriţi. Aşa că, pentru mine, un om care dă de lucru la alţi 200, iar din salariile lor mai trăiesc încă pe atâţi, e un om de onoare pentru că nu se gândeşte doar la sine, ci poartă grija altora, pentru că ar putea liniştit să trăiască din ce a agonisit o viaţă, dar merge înainte pentru toţi cei care au avut încredere în el şi care l-au urmat şi la bine, şi la greu.

Notă: Potrivit unor informaţii oficiale, toate firmele familiei Iugan au peste o mie de angajaţi. 

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  • citizen

   stimata Cristiana Sabau, va citesc de foarte mult timp si de multe ori am fost total de acord cu opinia exprimata.
   de data asta insa va contrazic, nu poti sa nominalizezi ca si cetatean de onoare un patron al carui scop este la urma urmei material si care face ceea ce face pentru profit (majoritatea din contractele cu statul) alaturi de un participant (Adrian Crisan) la olimpiada de cinci ori care a facut-o din pasiune sau de un academician pentru care – la fel, latura materiala este mai putin importanta.
   este ca si cum ai amesteca mere cu pere.
   parerea mea este ca un titlu de „patronul anului” oferit de camera de comert si industrie ar fi fost suficient pentru nivelul persoanei respective si mai nimerit decat o nominalizare la cetatean de onoare, dar la fel de bine pot sa inteleg si faptul ca aceasta nominalizare este o multumire si o ofranda adusa persoanei respective de catre niste oameni relativ limitati in ceea ce fac, fapt care este vizibil zi de zi in urbea noastra minunata.

   (18)
 1. Onofreiu Adrian

  Întocmai, credeam că ați înțeles mesajul: „sucirea” era relativ la „concepția” D-voastră, ca ziarist ?!

  (16)
  • Cred că vă referiţi la orice afacerist care stă într-un birou şi nu are niciun angajat. Sunt zeci astfel de firme cu cifre de afaceri de milioane de euro. Le găsiţi în Topul Firmelor şi vă garantez că de unele nu aţi auzit niciodată şi nici nu o să auziţi. Ele nu plătesc salarii şi nici contribuţii la stat. E drept că noi am devenit extrem de sensibili la problema lemnului şi poate pe bună dreptate. Ar fi nedrept ca statul să ia doar banii din buzunarul agentului economic pe impozite şi nenumărate taxe şi să nu îi întoarcă nimic. Sau preferaţi să reinventăm întreprinderile socialiste?

   (2)
 2. Ala De Va Vede

  M-am oprit din citit la „E drept că a tăiat şi pădurea, dar de pe urma acestei activităţi numită de unii odioasă sute de familii au ce pune pe masă”.
  Voi relua cititul cand voi zari un titlul de genul: „MIS Group si-a oprit productia pentru o zi, toti angajatii lui au fost scosi la impadurit un deal.”. Ceva de genu, zic. Na, nu ma pricep la jurnalism, ma pricep la a judeca oamenii dupa fapte. Nu jumatate de fapte. Si Pablo Escobar a facut fapte bune pentru comunitatea din care facea parte(ca tot e la moda un anumit serial inspirat de viata sa). Iar in rest…

  (30)
  • Dacă veţi citi articolul din pressone.ro (am pus link mai sus), care e un reportaj făcut la faţa locului, veţi găsi nişte răspunsuri la întrebările dumneavoastră. Eu am relatat o experienţă personală pentru că eu cred că onest nu poţi vorbi decât la persoana întâi. E interesantă întrebarea dvs. şi poate că îmi voi face timp să obţin răspunsul de la sursă. Mi se pare nedrept să facem un proces de intenţie cuiva doar pentru că nouă ni se pare că nu a platat. Vorba lui Moromote: pe ce vă bazaţi?

   (-8)
  • Ala De Va Vede

   Vad 11 voturi Up in dreptul comentariului meu. Suntem 12 fraieri pentru ca nu-l cunoastem personal pe domnul Iugan. Bun, irelevante voturile alea pana la urma. Ideea e ca…mi-as dori enorm sa nu dispara acest articol de aici, undeva, zic eu, peste 3-4 ani. Maxim 5! Si sa reluam discutia atunci, nu pe faptele domnului in cauza in acest interval, ci pe cele pentru care va fi acuzat oficial la un moment dat, cele de pana in prezent. Si mai vorbim atunci despre onoare. Nu o spune statistica legata de genul acestor persoane, o vor spune faptele. Daca va fi sa ma insel, imi voi cere scuze. Eu nu acuz, eu doar observ 🙂

   (20)
  • felicitari tuturor antreprenorilor autohtoni

   Domnule : ala de va vede !
   In viata mai trebuie sa si muncesti , nu numai sa-i supraveghezi si sa-i contesti pe ceilalti ! Cand vei veni , probabil , tot asa ,peste vreo 4 – 5 ani, cu o dovada ca ai condus, dezvoltat o firma , nu cu peste 200 de angajati , ci cu 20 de angajati si ai rezistat stresului , dezamagirilor ,.neimplinirilor etc si ai ramas pe piata asta romaneasca unde patrund companiile mari, straine, care ajung sa monopolizeze in timp scurt sectoare de importanta strategica ;atunci iti voi scrie si eu si iti voi cere scuze daca dau de inteles prin prezenta ca stii doar sa comentezi , sa-ti dai cu parerea , dar nu stii ce sacrificii presupune a administra o societate mare . Pana atunci , sa lasam invidia si rautatea deoparte si sa le recunoastem celor care merita talentul , daruirea , ambitia si perseverenta cu care isi conduc afacerea !
   Sau probabil ar fi mai bine ca toti oamenii de afaceri autohtoni sa ajunga cu afacerile lor la faliment , pentru ca noi romanii sa ajungem sa constituim doar o mana de lucru ieftina , chiar foarte ieftina pt investitorii straini .
   ACESTIA, DUPA CE AJUNG SA DISTRUGA TOATA INDUSTRIA AUTOHTONA , VOR RAMANE AICI ATATA TIMP CAT INTERESUL LE-O CERE SI LA UN MOMENT DAT ISI IAU CATRAFUSELE SI PLEACA CU INVESTITIILE IN ALTE STATE UNDE LI SE OFERA CONDITII MAI AVANTAJOASE SI NE LASA CU OCHII IN SOARE ; FARA INDUSTRIE , FARA RESURSE , VEZI CAZUL SCHWEIGHOFER.

   Felicitari d-le Iugan !
   Sa aveti parte de sanatate si multa putere de munca !

   (23)
 3. Jos pălăria, domnule Iugan!

  Într-adevăr, despre dl. Iugan se spun multe lucruri bune. A fost un autodidact vizionar și curajos, în sensul că a scos o fabrică și o zonă rurală din faliment. A redat speranța locuitorilor Ilvelor și Someșului Superior. Cei care l-au cunoscut, afirmă despre dl. Iugan că este și un om generos. În schimb, pare necăjit de concurența neloială a multinaționalelor din industria lemnului deoarece acestea, în cârdășie cu politicienii noștri, au făcut adesea tare mult rău țării. Prin cele enumerate mai sus, dl. Iugan este pentru județ un om de onoare iar pentru zonă, un motor de dezvoltare. Jos pălăria, domnule Iugan!

  (3)
 4. Calin

  Știți povestea cu polițistul bun si polițistul rău? Luați-l pe Iugan de bun, pe fiica/ginere de rai si veți obține rezultatul final, adică scopul lor comun si atât! Uitati-va câte firme sunt afectate de modul murdar in care își duc afacerile comune. Promisiuni neonorate, lucrări făcute prost sau deloc, tepe financiare si laude prostesti cum cumpara ei oamenii. Ma mir ca le cântați in struna.

  (0)
  • Ce vreţi să spuneţi cu asta? Dumneavoastră veniţi cu exemplul unui om care a făcut închisoare, e cercetat pentru fapte penale. Ce are una cu alta? Comparăm merele cu perele doar pentru că sunt fructe?

   (4)
  • antreprenor autohton

   Si care a fost vina lui Ion Nicolae ?
   Daca e vorba de cel care detine compania Interagro .
   Ca a sponsorizat campania electorala a lui Geoana si pt asta face 2 – 3 ani de inchisoare
   Un om care detine 4 combinate chimice , foarte greu de sustinut financiar , zeci de mii de hectare de teren arabil si are mii de angajati este acuzat ca s-a zbatut sa obtina preturi preferentiale pt gazul metan de care avea nevoie ( la fel ca si companiile cu capital strain : Alro Slatina, Arcelir Mitall etc , cu care nu are nimeni treaba ) . Felicitari pt distrugerea , lichidarea industriasilor romani .

   (2)
 5. thinking head

  Eu nu-l cunosc pe acest domn Iugan și nici nu mă interesează. De asemenea, mi se pare exagerat ca un antreprenor oarecare, neieșind cu nimic inovator în evidență, să fie cetățean de onoare. Mi se pare total aiurea, dar nici asta nu mă interesează în mod deosebit. Am ceva de spus însă despre sensibilitatea exagerată la pădurile tăiate: e acum o modă tâmpită să urmărești paranoic orice căruță cu lemne. Oameni buni, uitați-vă chiar acum în jurul vostru, și veți vedea că sunteți înconjurați de lemn sau produse obținute prin prelucrarea lemnului: biroul, scaunul pe care stați chiar acum, ziarul, cărțile din bibliotecă, mobila, ușile, parchetul, structura acoperișului. Nu mai zic de ipocriții care se crizează dacă cineva taie un copac din pădure, dar își încălzește casa cu lemne. Fără nicio remușcare, arde un tir de lemne într-o iarnă pentru a-și încălzi bucile. Ieșiți în oraș și veți vedea că lemnul este prezent peste tot: bănci, rafturi, leagăne în parc, diferit mobilier urban. Lemnul ăsta de unde credeți că provine? De pe Lună? Sau au fost cândva arbori, tăiați nemilos cu drujba? Dacă aveți hipersensibilitate la văzul camioanelor cu lemne, vă invit ca prima oară să renunțați complet la a folosi lemn și abia după aia să lătrați! Desigur pădurile trebuie tăiate cu cap și după anumite reguli, nu măcelărite, dar lemnul trebuie tăiat și exploatat permanent.

  (21)
 6. drept

  toata viata lui a furat lemn de la staul roman,au cumparat o gramada de politicieni padurari ocole silvice consili primari ,pe toti cu cine a avut de lucruleau dat spaga,lea facut cineva stocul la lemn vreo data .au sa deie socoteala pentru tot, o sa se parasca intre ei .acum sa stiti sunt atit de multi oameni de prestigiu in judet,si firme care aduc bani de afara ,nu tae padurea,nu fac constructi cumparind inclusiv firmele de consultanta

  (6)
  • Drept ?

   Domnule atat de Drept !
   Te rog sa ne comunici ce firma administrezi ( daca administrezi vreuna ) ca sa putem verifica daca ai respectat tot timpul legea !

   (-9)
 7. Adi

  Unul care a distrus pădurile,si a trucat licitațiile publice cu consultanți lui băgați pe la toate instituțiile statului ,voi il faceti cetățean de onoare a județului ….! Dar de ce nu il propune ti si pe Avram cetățean de onoare ca săracul a luptat in revoluție si cu Albă Neagra in Germania ..? Asa judet suntem
  . Vai de mama noastra.!!!!@

  (24)
 8. @drept şi Adi. Câtă vreme nu deţineţi probe care să demonstreze că ceea ce spuneţi e adevărat, sunt vorbe în vânt şi atât. Dovadă că este aşa este faptul că nici nu aveţi curajul să vă asumaţi aceste verdicte pe care le daţi pretinzând că sunt adevăruri supreme. Din fericire, în lumea reală există prezumţia de nevinovăţie, iar câtă vreme un om nu e condamnat pentru fapte vehiculate în mediul virtual, e nevinovat. Slavă Domnului că justiţia nu se face online. Sunt convinsă că am avea parte de câte o răstignire pe minut. Tipic pentru poporul creştin, iar acum că e post, râvna pentru crucificarea altora e şi mai mare.

  (19)
 9. Adi

  Nu merita omul ala sa fie cetățean de onoare al județului . A cotizat astăzi sa l salvați de criticile din presă ,si ce a mai buna sal ridice e Cristiana Sabău ….Felicitări dar tot nu isi merita titlul , eu stiu ca sa fi cetățean de onoare trebuie sa faci ceva ,sa fi cineva ,sa ai realizari pe alte planuri , . La noi in judet daca ai bani si esti prieten cu seful de la CJ esti cetățean de onoare . Vai de el judet

  (14)
 10. Micos

  Sunt de acord cu punctul de vedere al Cristianei Sabău. Poate este și domnia sa de acord cu al meu: Făcute cu simț de răspundere, cu proiecte bine întocmite, micro-hidrocentralele produc curent relativ ieftin, mult mai puțin amenințător decât cel al centralelor atomice. Ca și domnul Iugan, domnii Simionca merită mai multă și mai îngăduitoare analiză. În orice caz nici nu pot fi comparate pericolele dezvoltării complexului de la Cernavodă cu o cascadă de mini-hidrocentrale care pot genera obiective turistice și crează locuri de muncă.

  (-22)
  • @micos

   ai incurcat-o cu justa ta expunere!!!!!
   si eu sunt de acord cu ce spui!!!!
   am pus linkul ca vacile polueaza mai mult decat automobilele …identic cu riscul centralelor nucleare fata de microhidrocentralele asa cum ai amintit si au sarit ecologistii ca o sa mancam pastravi …din …polietilena!!!!
   DE CE S-A MAI PUS UN SARCOFAG LA CERNOBIL DACA NU PREZINTA NICI UN PERICOL DUPA 30 DE ANI??????????????????????????????????????????????
   SUNTEM ZILNIC IRADIATI SI NASTEM COPII BOLNAVI AUTISTI COPII CU MALFORMATII SI NE ASCUNDEM SI ne ascundem in spatele unui pastrav steril ratacit in apa mica!!!!!!!!
   MULTUMIM ECOLOGISTILOR care nu mai beau apa din pet-uri!!!

   (2)
 11. cititor

  Măi, măi… doamna Cristiana asta a simțit, asta a scris. Voi care acuzați, scrieți un articol pertinent, cu dovezi și nu cred că nu vi-l va publica. Eu chiar sunt curios ce dovezi clare incriminatorii ar fi. Respect ambele opnii, pro-contra.

  (7)
 12. Morariu Emilia

  Daca nu faci,de ce nu faci,daca faci,de ce faci,cred ca rautatea noastra tipica nu ne lasa sa vedem nimic bun la nimeni.Omul acesta a facut multe lucruri bine in viata.Cu mai mult suflet decat o multinationala, a carei cotributivitate la taxe si impozite se negociaza la alt nivel .

  (-2)
 13. paval

  Oricum, aceasta ODA inchinata lui Iugan trebuie sa fi costat ceva…eu cred ca esti sincera…si eu as fi…..dar sti cum spune latinul, citez din memorie, aproximativ..” daca taceai filozof ramaneai…”

  (-1)
  • Vă rog să-l sunaţi şi să-l întrebaţi, să înregistraţi convorbirea şi să o faceţi publică. Altfel nu sunteţi decât un defăimător ieftin, penibil şi jenant

   (8)
  • timp pierdut

   In att lui Paval !
   Lasa odele si pune mana si munceste
   !Creeaza si tu o firma , tine-o in fiinta 20 de ani si dupa aceea iti facem si tie o oda . Atunci o vei merita !
   Sau daca ai ceva impotriva propunerii ca antreprenorii locali sa primeasca titlul de cetatean de onoare poate te apuci sa aprofundezi latina si sa te remarci cu ceva in acel domeniu , prin studii, lucrari scrise si poate vei fi propus chiar tu la respectivul titlu, de cetatean de onoare.
   Pt ambele spor la treaba si nu pierde vremea – timpul e pretios.

   (13)
 14. avram

  Domnul Iugan merita sa fie cetatean de onoare al BN! E un om de omenie,decat derbedeii securisti atei care au calcat peste cadavre.Acest om a dat dovada de bun simt cu toata lumea intodeauna!

  (5)
 15. Onoriu !

  Hoo, cu tata !
  Punem boii, (aşai zicala, ce să zic), înaintea carului.
  Nu cumva însăşi instituţia CETĂŢEANULUI DE ONOARE are fundament greşit ?
  Adică cum ? restul cetăţenilor nu-s cetăţeni ? ori , din ei, nu mai sunt de onoare niciunul ?
  Sau de ce simţim nevoia ca pe unii din semenii noştrii, puţin diferiţi, să-i decorăm, să-i facem altfel decât pe restul ? Că doar nu-s NO-BELI (adică mertituoşi de premiul NOBEL) !
  Eul nostru egoist şi linguşitor ne cere să dăm/pretindem o recunoaştere cât de mică, doar penrtu a fi „altfel” , deşi printre cei titraţi cu foncţii am văzut multe nulităţi, lichele, gunoaie.
  Am văzut un preşedinte de onoare a unei asociaţii de prietenie româno… care figura prin rubricile penalilor, cu acuze din cele mai jignitoare, da el era de onoare, în fruntea mesei !
  Plină lumea de ţuţeri cu pretenţii de onorabil, astfel că nu mai este o onoare să fi primit în clubul oamenilor cu acest titlu.
  Mai bine ne-am tăia porcii – că avem şi-i vremea – şi ne-am vedea de treabă.

  (4)
 16. ECO- verde

  Intrebare ; daca imi tai tata padurea proprietate pot sa devin si eu cetatean de onoare al judetului ?In cazul asta voi da de lucru cateva luni unor buni si priceputi drujbisti.

  (-1)
 17. Melissa

  Un om… e mult mai de onoare decât cei care au făcut lucruri numai pentru ei, oricât de glorioase ar fi, CA de exemplu: Ovidiu Cretu, George Avram, Doina Pana, Daniel Suciu, Pugna, etc

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.