Actualitate

O nouă ediţie a concursului ”Cunosc valorile Bistriţei?”. Ce premii sunt puse în joc

Asociația „Bistrița Civică” organizează o nouă ediţie a concursului cine știe câștigă „Cunosc valorile Bistriței?” cu scopul de a implica elevii orașului în viața comunității, temele fiind în strânsă legatură cu viața în comunitate. Elevii care se vor înscrie la concurs vor trebui să studieze lucrări din afara programei școlare, disponibile la Biblioteca județeană sau la Muzeul județean.

Concursul își propune să contribuie la consolidarea conștiinței civice de apartenență la o comunitate cu istorie foarte bogată, stârnind dorința de a contribui la dezvoltarea orașului, de a-l plasa între orașele de frunte din Transilvania și din întreaga țară, să redevină „cetatea” vestită din nord-estul Transilvaniei.

Concursul se adresează elevilor din ciclul gimnazial din toate școlile municipiului Bistrița. Echipele vor fi alcătuite din 3 elevi. Nu este obligatoriu să fie colegi de clasă sau de la aceeași școală. Grupe de vârstă: Clasele V-VI; Clasele VII-VIII.

Data limită de înscriere pentru concurs este 30 septembrie 2016. Finala concursului se va desfășura în perioada 10-14 octombrie 2016.

În cazul în care se înscriu mai mult de 10 echipe pe o grupă de vârstă, se va organiza o preselecție în perioada 3 – 8 octombrie 2016.

În faza preliminară vor fi adresate 10 întrebări sistem test grilă pentru a selecționa primele 10 echipe care vor participa la finală.

În finală vor fi patru seturi a câte 5 întrebări, primele două în sistem test grilă, ultimele două cu răspunsuri libere. În caz de egalitate, vor fi adresate întrebări de departajare, până când se poate stabili clasamentul primelor trei echipe.

La fiecare categorie de vârstă se vor acorda câte trei premii I, II și III. Astfel, fiecare concurent din echipele câștigătoare ale premiului I vor primi câte 500 lei, cei ce ocupă locul doi vor primi un premiu de 400 lei fiecare component al echipei, iar cei ce se clasează pe locul III vor primi un premiu de câte 300 lei fiecare. Primii 100 concurenți vor primi un tricou pentru participarea la concurs.

Bibiliografie
1) Manual „Cultură și civilizație la Bistrița” – Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Gunther Klein
2) Topografia monumentelor din municipiul Bistrița – Corneliu Gaiu, Vasile Duda
3) Cetatea Bistriței – Editura Accent, 2009 – Corneliu Gaiu, Vasile Duda
4) Mănăstirile Bistriței – Editura 2011 – Corneliu Gaiu, Vasile Duda
5) Sugălete Ansamblul urban medieval – Editura Accent – 2011 – Corneliu Gaiu, Vasile Duda
6) Petru Rareș și bistrițenii – Editura Presa Universitară Clujeană – 2016 – Coordonator M.G. Buta
7) Poetul Andrei Mureșanu în memoria contemporanilor – Editura Presa Universitară Clujeană – 2016 – Coordonator M.G. Buta
8) Secția de istorie a Muzeului județean

Pentru înscrieri accesaţi: http://bistritacivica.ro/cunosc-valorile-bistritei/

2 comentarii

  • Asociația Bistrița Civică (ABC) a ramas consecventa in organizarea concursului cine știe câștigă „Cunosc valorile Bistriței?”, care este adresat elevilor de gimnaziu si care in acest an a ajuns la a treia editie. La bibliografia recomandara figureaza lucrarea „Petru Rareș și bistrițenii” aparuta la Editura Presa Universitară Clujeană in 2016 sub Coordonarea lui M.G. Buta, care este o sinteza a lucrarilor prezentate in cadrul seminarului academic de istorie „Petru Rareș și Bistrițenii”, organizat în data de 17 noiembrie 2015 la Bistrita sub egida Consiliului Județean. In alocutiunea sa din cadrul seminarului, academicianul Ioan Aurel Pop a arătat ca: „retragerea statuii lui Petru Rareş din centrul Bistriţei este un lucru de neînţeles, fiind vorba despre un domn român într-un oraş românesc”. Istoricul Ioan Aurel Pop si rectorul UBB, se referea la isprava primarului Cretu din 2009 cand acesta a mutat statuia lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”.

    • Gabriel Liiceanu critică dur pe rectorul Acad.Ioan Aurel Pop pentru faptul că acesta ”a acoperit furtul lui Ponta, l-a tăinuit, i-a şters urmele”, cu referire la plagiatul fostului premier: ” Victor Ponta, asta știe toată România, a furat. A-ți însuși în câteva zile prin copy paste rezultatele muncii de câțiva ani de zile ale altuia și a profita de ele se numește furt. În 2012, Ioan Aurel Pop era membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a certificat plagiatul lui Ponta. Dar dl Pop s-a delimitat de verdictul colegilor săi, deși furtul nu cerea o deliberare (un copil de 10 ani îl putea depista), ci doar o simplă constatare. Mai mult, el a socotit ca „absolut necesară” reorganizarea Consiliului făcută de către ministrul de atunci al Educației, un acolit al lui Ponta (Liviu Pop), în urma căreia verdictul de plagiat a fost anulat. Procedând astfel, Ioan Aurel Pop a acoperit furtul lui Ponta, l-a tăinuit, i-a șters urmele. Un profesor, un rector, un academician care cauționează furtul de titlu doctoral se descalifică pentru funcția de intelectual, de profesor, de rector, de academician. Devine apărător al hoților și subminator al valorilor spirituale”.
      (Vezi mai multe pe http://www.contributors.ro/editorial/nu-ma-mai-mir-de-nimic/ )
      Dar asta nu inseamna ca Acad. Ioan Aurel Pop nu are dreptate cu privire la ineptiile comise de Cretu prin mutarea statuilor in Bistrita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS