Timp de gândire

O incompatibilitate şi câteva întâmplări posibile

Ar fi nedrept ca primarul Ovidiu Creţu să îşi piardă mandatul din cauza unei legi despre care multă lume spune că e strâmbă. Vă reamintesc însă faptul că domnia sa a fost senator al României, a făcut parte din acea structură ce deţine puterea de a îndrepta legi strâmbe. Drept urmare, dacă nu a îndreptat-o, s-a întors împotriva sa. Simplu! Mai interesant este ce se întâmplă mai departe.

Marţi, primarul s-a prezentat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cea care are puterea să îi scurteze mandatul cu un an şi ceva. Nu ştiu dacă a fost la fel de sigur pe el ca şi la Curtea de Apel Cluj unde respectiva siguranţă i-a adus pierderea procesului. Ştiu că şi-a pus mari speranţe în verdictul dat de ICCJ în cazul Iohannis, dar speţele nu au urmat acelaşi curs. Preşedintele României a câştigat la instanţa de fond, primarul Ovidiu Creţu a pierdut. Şi mă voi opri aici, deşi mai sunt şi alte argumente în defavoarea edilului nostru, argumente generatoare de emoţii pentru ziua de 10 februarie. Există mari şanse să fie declarat incompatibil şi să-şi piardă mandatul. Eu nu îi doresc lucrul acesta. Cred că cetăţenii acestui oraş trebuie să decidă, prin vot, care este momentul când Ovidiu Creţu pleacă din Primăria Bistriţa.

Miros însă ceva organizare în lumea politică locală, semn că şi alţi politicieni se aşteaptă la un verdict nefavorabil lui Ovidiu Creţu, situaţie în care Consiliul Local va desemna un primar interimar alegându-l pe unul dintre cei doi viceprimari. Numai că aici lucrurile se complică puţin. Viceprimarul George Avram (PSD), mâna dreaptă a primarului Creţu, e şi el în atenţia ANI tot pentru incompatibilitate şi ar fi aproape hilar să înlocuieşti un incompatibil cu alt incompatibil. Al doilea viceprimar, Kiss Laszlo, e migrator cu Ordonanţa 55, recent declarată neconstituţională, aşa că ar fi de râsul lumii să pui în fruntea Primăriei Bistriţa un om care are mandatul sub semnul întrebării. Drept urmare, eu cred că partidele care au reprezentare în Consiliul Local se vor reorganiza rapid ca să-l schimbe din funcţie măcar pe unul dintre viceprimari, dacă nu pe amândoi. Nu scrie nicăieri că în funcţia de primar interimar trebuie să fie un viceprimar cu vechime. Poate fi unul cu o vechime de 5 minute.


Retragerea din funcţie a consilierului PNL (ex PDL) Narcisa Ilieş îmi miroase a organizare de dreapta în vederea a ceea ce se va întâmpla în luna februarie. Neavând niciun consilier agreat de el sau de alţii cu care să atace fotoliul vacant de primar, părerea mea este că Ioan Oltean a făcut o mişcare strategică. În locul Narcisei Ilieş îl propulsează în CL pe Gavrilă Benţa, om tânăr, care nu a prea avut de-a face cu statul, numai bun să contracareze orice posibil candidat liberal care ar miza pe cele două calităţi. Fac aici o paranteză şi vă spun că, din propriile mele surse, aflu că tot mai multă lume îşi doreşte un primar mai tânăr, neinfectat de comunism, cu viziune, manager, care să fi făcut în viaţa lui o afacere cât de mică, să fi condus oameni în alt context decât într-o fabrică socialistă, un om care să nu fi căpuşat statul cu tot soiul de contracte obţinute pe linie politică, aşa cum ştim cine a făcut-o, şi care să se fi oferit voluntar să ocupe toate funcţiile vacante, de la cele de viceprimar, până la subprefect. Acest prototip uman, cu discurs de tovarăş la tribuna CC al PCR, uns cu toate alifiile, nu este agreat de nimeni din anturajul meu sau de oamenii cu care discut. Nu l-ar mai vota în veci nici dacă ar fi singurul candidat, mai bine nu s-ar prezenta. Dacă partidele politice nu pricep că ne-am săturat de toţi vorbă lungă, lipiţi de clanţele instituţiilor, obsedaţi să facă tot felul de contracte de consultanţă cu primăriile şi să pună mâna pe sume uriaşe, atunci vor pierde până când vor înţelege şi acest aspect, la fel cum au pierdut unii şi anul trecut din simplul motiv că nu au vrut să înţeleagă.

Aşadar, eu cred că posibila intrare în Consiliul Local a lui Gavrilă Benţa nu e întâmplătoare. Ea vine într-un moment în care fostul PDL vrea să „ia faţa” micului PNL, rămas în Consiliul Local cu doi reprezentanţi dintre care unul a părăsit destul de umil funcţia de viceprimar. Spun lucrul acesta pentru că eu nu cred în coincidenţe şi nici nu-mi fac iluzii că ziua de 10 februarie l-ar prinde nepregătit pe Ioan Oltean care are de luptat pe două fronturi, cu PSD pe de-o parte, şi cu micul PNL pe de altă parte. Ceva mă face să cred că nu merge la luptă ca să fie învins. Istoria ne-a cam demonstrat lucrul acesta chiar dacă unora nu le place să îşi amintească.

Repet: eu nu vreau ca primarul să-şi piardă în felul acesta mandatul. Un om ales prin vot ar trebui trimis acasă tot prin vot. Mă întorc însă la ce spuneam iniţial legat de legile strâmbe şi vă reamintesc faptul că eu, una, nu am fost niciodată parlamentar, nu am avut puterea să îndrept legi strâmbe şi să propun legi drepte. Domnul primar a fost în schimb senator al României, iar fişa postului său pe care l-a ocupat timp de patru ani era să facă tot ceea ce noi nu am putut.

Cristiana Sabău

17 comentarii

  • :))) … he he he….apele se limpezesc!!! Oltean nu pregateste aceasta miscare de ieri! Oltean pregateste aceasta miscare din 2013 – ganditi-va … Oamenii ca Oltean nu-si permit sa faca asemenea jocuri de azi pe maine…ei pregatesc terenul…. doar cand aud ca ar exista o mica posibilitate.
    Alin Seserman a mirosit si el ceva….de asta tot scoate comunicate, dar El Lidero Maximo, are alte planuri….in care Alin nu se regaseste

  • Dar de ce nu ar putea fi Vasile Moldovan, cel care a si candidat din partea PDL? Are si cea mai mare experienta in administratie dintre toti consilierii locali, si e un senior…

    • Pentru că, dacă vă amintiţi bine, nici în 2012 Ioan Oltean nu l-a agreat. A căutat până în ultima secundă altă variantă. Întrebaţi-l pe dânsul de ce

    • Domnul Vasile Moldovan este depasit atat de responsabilitate cat si de timp. Eu sper ca Bistrita sa nu se intoarca in trecut ci sa mearga spre viitor. Cu dansul „doi pasi inainte unul inapoi” nu se mai poate

    • Pentru unii carcotasi cu memorie scurta:
      In mandatul lui Vasile Moldovan sunt aduse doua firme cu capital strain in Bistrita: Leoni si Roseyarns. Strada Liviu Rebreanu, devine pietonal. Sunt reabilitate 36 de strazi aproape simultan. se construieste cartierul ANL Subcetate, se finalizeaza Scoala Generala nr.6, se reabiliteaza interiorul primariei, si se construieste Capela de pe strada Tarpiului. Dupa cel de-al doilea mandat, ca director de proiect cu finantare europeana (POS-Mediu) a finalizat constructiile pentru Sistemul de management integrat al deseurilor din Judetul Bistrita-Nasaud, primul de acest fel din tara. Din pacate, nici pana astazi, chelnerul Raducu si ai lui nu au reusit sa-l puna complect in functiune.

    • În mod normal, v-aş putea da contraargumente la toate realizările menţionate în două fraze, dar nu cred că e aceasta ideea. A avut două mandate, are o vârstă, nu se încadrează în profilul candidatului dorit (tânăr, manager şi neafectat de socialism), aşa că propun să o lăsăm baltă.

    • Vremea lui a trecut demult, a apus.

      De altfel si-a aratat din plin lipsurile si slabiciunile pe durata mandatelor avute.

  • Pe vremea cand era senator, Ovidiu Cretu dormea in parlament pe banii statului. De aceea nu a avut nici o initiativa legislativa. Dupa somnul din parlament, a devenit visator si de aproape doua mandate viseaza la defrisarea Padurii Codrisor si la o partie de schi la soare. In rest, copaci mutilati cu drujba, statui mutate in mod tembel, mulaje de struti si cateva mere de plastic. Eventual si o statuie pentru fostul lider comunist chinez Deng Xiaoping la Bistrita. Asa viseaza Cretu la viitorul Bistritei Europene.
    Vezi: http://www.youtube.com/watch?v=kFF0AASOU0w

  • Consiliul Local seamana cu o arena de rafuieli politice , un fel de grajd cu multe dobitoace. Cred ca a sosit timpul de o ECOLOGIZARE substantiala. ALEXANDRU TONIUC ( PER) este solutia cea mai buna.

  • No!… păţăşti! Vorba aia: dura lex, sed lex!
    Nici eu, un opozant al multor idei creţe ale primarului, nu-i doresc o ieşire din scenă pe mâna unei decizii controversate a unei instanţe, dar, se pare că spre asta ne îndreptăm. Iar ce se va întâmpla post facto, va fi consecinţa propriei ignoranţe în materie de resursă umană de valoare a domnului primar, căruia nu prea i-a plăcut să aibă în imediata apropiere oameni de calibru, capabili să gândească cu mintiuca proprie, ci doar de ăştia ce-s buni de aplaudaci la orice îi vine sefului prin cap şi doreşte să se facă.
    Acum, de lucrurile se vor duce în direcţia dictată de legea incompatibilităţilor, iar domnul Ovidiu Creţu va trebui să se retragă, rămân curios care-i planul lui B, că toate cele de le-a gândit or să rămână în aer, ceea ce ar fi extrem de neplăcut pentru susţinătorii lui fervenţi, care nu văd a se preda cu una cu două!
    Ce mişcări face opoziţia, deocamdată nu-i clar, dar i se oferă pe tavă o oportunitate ce trebuie valorificată prin promovarea unui om neangrenat în foarte multe jocuri de culise, capabil de a atrage în jurul lui o echipă competitivă, ce să gândească la mai binele acestui oraş.

  • Sa ne fereasca de Benta primar. Sper din tot sufletul. Chiar si un loc in CL e mult prea mult. Nu stiu de ce, nu-l cunosc, dar nu-mi inspira incredere. Ceva nu e bine la el

  • Nu-i nici o paguba daca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide scurtarea mandatului de primar a lui Cretu ca urmare a declararii situatiei de incompatibilitate, in care acesta s-a aflat, in cursul primului mandat. Cineva spunea ca un mandat e prea putin iar doua sunt prea multe. Lucrul acesta este perfect valabil in cazul lui Cretu. El se afla in permanenta stare de incompatibilitate cu sine insusi. Un exemplu din multe, este mutarea zilelor orasului in targul de vite de la Viisoara, cu toate ca in centrul Bistritei a fost amenajata o strada pietonala pentru asemenea evenimente. Culmea este ca nici defilarea de 1 Decembrie nu se mai face pe Pietonal, preferand sa fie inchisa circulatia alaturi pe Str. Gh.Sincai si Dornei. In cazul acesta ar trebui desfiintat pietonalul si redat circulatiei. Ca sa nu mai vorbim de blocarea proiectului de amenajare a malurilor raului Bistrita intre Podul Budacului si Podul Jelnii. Un alt exemplu de inconsecventa in gandire a primarului s-a consumat anul trecut cand la numai cateva luni de zile de la sustinerea introducerii tramvaiului prin centrul istoric, in final a venit cu sustinerea unui proiect nastrusnic de interzicere totala a circulatiei prin Piata Centrala si tranformarea ei intr-o zona pietonala betonata si fara vegetatie.

  • BRAVO D-le IULIU. Ati facut o descriere exacta a modelului de primar pe care il are Bistrita. Si in plus tineti si la NATURA. O ZI BUNA !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS