Timp de gândire

Nunţile, spectacole de prost gust

E plin oraşul de alaiuri care mai de care mai zgomotoase, netul de poze care mai de care mai odioase şi cerul de artificii de zici că vine Anul Nou de două ori la sfârşit de săptămână, o dată sâmbăta şi a doua oară duminica. Cel mai nefiscalizat domeniu al României, industria nunţilor, funcţionează la capacitate maximă cât e ziua şi noaptea de lungă.

Mă grăbeam ca naiba şi am dat peste o coloană lungă cât o zi de post şi împopoţonată precum boul înstruţat de la Figa. Rula în pas de melc să poată filma unul căţărat pe o capotă. Nişte cucoane cu mâinile pline de inele şi capul de sarmale făcute la coafor, cu ochii strălucind a fard sidefat, conduceau, vezi Doamne, cu respiraţia tăiată de la corsetul care le strâgea. Erau cu nasul în parbriz neştiind când pune cel din faţă frână. Stres maxim. Nu ştiu cum de le-am remarcat taman pe ele. Cred că, prin geamurile deschise, ieşea ceva parfum odios cu care s-au dat din belşug. Limuzina a doua, cea dintre tipul care filma şi restul, în care era mireasa, ştiam cum arată fără să mă uit la ea. E mare, neagră, cu numere străine, cu şofer cu lanţ la gât, important, titularul drepturilor de cărat vedeta nunţii, aia de e în cea mai fericită zi din viaţa ei. Aş putea să descriu maşina asta cu lux de amănunte fără să mă mai uit vreodată la vreo coloană. E scoasă dintr-un tipar de-a dreptul sinistru. Nuntaşul cu cea mai bună maşină, a se citi cea mai neagră, mai lată, mai sofisticată, neapărat cu numere străine, primeşte drept bonus de participare dreptul de prim plan în filmul despre nuntă.


Să lăsăm coloana cu maşini având pe ele flori lipite şi să mergem, zic, mai departe. De exemplu, la Starea Civilă. Dacă mirele, mireasa, naşii sau careva din anturaj au intrare pe poarta din faţă a Primăriei, hop vine edilul la oficiat şi neapărat în parc, în foişor, cu tricolorul. Nu contează că e vreun eveniment programat (vezi „Fete de la Musique”), pentru un moment unic în viaţa a patru cupluri poate fi întrerupt de patru ori. Pe mine mă amuză când momentul unic e de fapt retrăit, unul dintre soţi fiind cât se poate de divorţat, însă, de dragul partenerului sau mai degrabă a picturii de ansamblu, se preface uimit şi fascinat. Aşa începe, de fapt, orice căsnicie, cu o mare sau mică ipocrizie. De ce să ne mai mirăm? Dacă nu aveţi pile, atunci sâmbăta şi duminica primarul e ocupat şi rămâne să vă citească din drepturile familiei ofiţerul Stării Civile al Primăriei în Casa de căsătorii de pe centru. Nu vă ofticaţi foarte tare, nu veţi rata pozele cu Andrei Mureşanu, unice, la fel ca şi nunta.

Copaci ca şi cei din parc găsiţi oriunde, dar coroane ofilite de pe la Ziua Imnului, Drapelului şi alte zile nu găsiţi decât la statuie. Vă veţi aduce aminte exact de momentul nunţii. Cineva tot le va prinde în cadru, fie mirele cu părinţii lui, fie mireasa cu familia ei, fie mama şi mirele, tata şi mireasa. Nu asta e problema. În funcţie de întunecarea minţii celor care fac marele pas, nu ar fi rău ca, în loc de Marşul nupţial, în Casa de căsătorii să răsune „Deşteaptă-te, române!”. Le-ar prinde bine celor care nu au aflat că îndrăgostirea nu ţine mai mult de doi ani – termen limită pentru ca să se termine reacţia chimică – iar dacă nu ai altceva în comun cu partenerul în afară de fluturii în stomac, după doi ani îţi va veni să mai treci o dată pe la Starea Civilă, însă pentru divorţul administrativ. De regulă însă, se ajunge la instanţă. Nu orice poate împărţi paharele primite în dar de nuntă sau setul de oale. Trebuie să fie cineva antrenat bine în materie de dreptate.

Personal, nu am înţeles deloc rolul ceteraşilor prezenţi încă din curtea Poliţiei Locale cu viori şi diverse alte instrumente, dar, cu siguranţă, au şi ei un aport decisiv în peisajul cu căruţe, cai, balegă pe şosea şi foarte multă tradiţie păstrată neapărat cu sfinţenie în oraşul nostru arhaic. Şi apoi, alaiul nu are cum să traverseze tot pietonalul de la Primărie până la Biserica de Coroana – templul nunţilor nesfârşite – aşa, în tăcere, că doar nu e cortegiu funerar. Dacă nu e niciun spectacol să urce mireasa pe scenă, niciun meci de fotbal să defileze prin tribune, trebuie să existe un motiv să întoarcă lumea capul după ea ca după urs şi acesta e zgomoteca, scârţâiala, tropăiala, ţigăneala în cazul în care rochia nu are trenă şi vedeta nu şi-a pus o găleată de sidef pe la ochi.

Urmează apoi partea a doua a solemnităţii, în biserică, asezonată cu fum de la lumânări, panglici nesfârşite, fotografii cu lacrima care se prelinge în ochiul drept al mamei soacre, stat cu orele în picioare în faţa altarului, dănţuind în stilul Isaia, mâncat pişcoturi, scuturat de bani la preotul oficiant şi în final, binemeritatul „ospăţ” spre care toată lumea se îndreaptă în concert de claxoane. Acesta trebuie să fie neapărat într-un local mare rezervat cu un an înainte, musai cu sute de invitaţi pe care cuplul nici măcar nu îi cunoaşte, dar ei îi cunosc pe ei sau pe părinţii lor, ciocnit de şampanie la intrare, la ieşire, la dansul miresei şi la îndemnul naşului, înfulecat excesiv timp de câteva ore, purtat conversaţii enervante cu vecinii de la masă din categoria „Oare cât mai ţine căldura asta?”, uitat la ceas, butonat la telefon până la epuizarea bateriei sau făcut febră musculară la degete în timp ce în urechi îţi bubuie o muzică sinistră, refuzat invitaţii la dans printre toţi transpiraţii, întrebat în stânga şi-n dreapta cât se pune în plic, scuzat că nu mai poţi sta din cauza unei urgenţe şi plecat în goană către casă precum maşinile care-i aşteaptă pe cei care ies din arest.

Cam aşa sunt toate nunţile făcute după tipicul enunţat mai sus şi văzute prin ochii nuntaşului, care mai de care mai sinistre, al căror scop e unul singur ştiut de toată lumea: să se strângă cât mai mulţi bani pentru tânăra familie ca şi cum asta ar fi temelia fericirii. Istoria însă ne-a demonstrat că, cu cât nunta e mai pompoasă şi mai fandosită, cu atât divorţul vine mai repede fiindcă e clar pentru orice om care gândeşte că banii nu au cum fi temelia a nimic trainic. Căsătoria ar trebui să fie momentul în care îţi celebrezi iubirea împreună cu cei dragi ai tăi, nu un spectacol de prost gust, în care sute de oameni plătesc, în silă, biletul de intrare întrebându-se oare când se termină tot circul chiar înainte să înceapă.

20 comentarii

  • Bine atins subiectul. Felicitări doamna Cristiana pt articol ca vb aia mare,mare e gradina Domnului și mulți……….. mai sunt în ea.

    • wes-ule, nuntile de prost gust sunt cele descrise atat de bine de Cristiana; ca SUNT si alte nunti facute cu bun gust…dar cam greu de vazut asa nunti la Bistriță (si a se citi Bistriță exact asa cum e scris, numai asa se intelege mai bine prostul gust)
      …din pacate… 🙁

  • Din punctul meu de vedere, are dreptate. In fiecare sambata si duminica defileaza prin oras alaiurile si claxoneaza de parca ar urma tsunami. Numai la japonezi sunau sirenele in halul acesta, la tsunami! Oare cui foloseste?

  • Hi hi hi.Nuntasii care au enervato pe Cristiana au vrut sa le fie nunta ca a lui Jack dupa ce au citit articolul lui Cristiana ”Nunta ca-n poveşti pentru Jack. Regele cailor, însoţit la cununie de zeci de armăsari”.Atunci Cristiana nu a fost deranjata ca 24 de cai au baligat soseaua.Nuntasii au citit articolul si au vrut sa faca si ei o nunta can povesti cum au citit la Cristiana da daca ei nu se numesc Jack au avut parte de o presa proasta.
    Tot ce scrie de rau Cristiana acuma despre nunta care a enervato a fost si la interlopu Jack numai ca la el a fost de 24 de ori mai bengos de la cai si pana la limuzine.Da hopa, atunci a fost nunta ca-n povesti pe placul lui Cristiana cum a scris ea ca a fost ca in flimele de la Holliwoood.
    Fara numar fara numar.Hihihi.

    • 1. nu mă cheamă Cristina 2. limba română a renunţat de ani buni la „sînt”(nu s-a scris niciodată „sânt”) în favoarea lui „sunt” 3. dacă aş fi adepta unui grobianism de tipul celor descrise mai sus credeţi că aş putea scrie în mod critic la adresa lor?

    • Cand te ataca,CRISTIANA,macar sa nu fie analfabet!Oare daca as fi scris ,sa fi fost ALFABET,ar fi fost corect?

  • Paradoxal „cea mai frumoasă” zi din viaţa mirilor, este transformată într-un stres continuu şi oboseală astfel încât totul să fie imaginea unui „perfect” închipuit de alţii. 🙂

  • Stiti care este cea mai mare ptoblema a Romaniei? Romanasii in mintea lor sunt cei mai destepti, cei mai frumosi, cei mai corecti si cei mai in masura sa de sfaturi…o majoritate de formatori de opinie care se victimizeaza si isi astern convingerile pe blog…e la moda sa ai blog si sa scrii nu?
    Toti cei care blamati nuntile de rromi, nunti cu limuzine, cu artificii sau blamati tot ceea ce este impotriva mentalitatilor si convingerilor domniilor voastre ati stat sa va analizati propriile gesturi, idei si decizii?
    Pwrsonal nu imi este scarba de aceste nunti, este ceea ce ii face fericiti si nu am dreptul sa le iau eu asta, pot sa nu fac la fel daca nu imi ppace dar nu ma CAC in farfuria altuia…asta inseamna ca am bun simt si am o educatie elemantara de 7 ani…primii 7 ani!
    In schimb mi-e scarba de „datatorii de pareri” ipocriti si perfizi carora (si adeptilor acestora) le aduc in vedere o vorba romaneasca care a fost creata special pentru ei:
    „Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia”
    Reflectati, reflectati, reflectati…
    Instig la decenta, la intelegere si la constientiazarea propriilor vicii, erori si greseli inainte de a arata cu degetul…

  • Acum 2 ani in Betleheem( Cisiordania) , duminica pe la ora 14.00, prin fata hotelului in care stateam apar masini multe, decapotabile majoritatea, cu claxoane asurzitoare si muzicaaaaa. Era o nunta.Din program faceau parte si AKM-uri de 7.62 mm al caror foc automat insotea nuntasii.Din fericire erau gloante oarbe.Iata o sugestie pentru organizatori!!! Trist, nu-i asa?
    Nunta kitch e la moda azi de la Pralea din Craiova pana la Parlamentarul Spagurel din Bistrita sau de airea din Romania! Trist!

  • Si noi ne-am invatat sa ne deranjam de la orice lucru petrecut care nu corespunde cu sobrietatea altor tari. De ce trebuie toate lucrurile sa aiba acelasi gust, bun gust? Cum stabilesti asta. Pe ce criterii. Exista traditii la noi in tara fie ca ne place sau nu, ele nu au aparut de ieri. E adevarat ca lucrurile pot deveni suparatoare la un moment dat insa nu poti avea pretentia ca toti locuitorii acestei tari sa se comporte cu bun gust. Nici daca erau crescuti de aceeasi mama. Asa ca eu spun sa privim mai cu seninatate si sa intelegem ca in toate tarile exista extraordonar de mult prost gust. Eu miros aici un pic de reclama proasta asupra tarii care ma cam supara. Mass media numai cu asa ceva se ocupa… de v- ati scoate nasul din articole si sa vedeti cate stupiditati odioase sunt in alte tari nu ati mai scrie un rand cu informatii negative despre tara noasta

  • ma inerveeaza de mor claxoanele, oare de ce nu ii amendeaza careva
    super inervare
    articol SUPER…….numa ca ala cu jackie vad ca e perspicace, am zis

  • Nu cunosc semnatara articolului dar dupa parerea mea, este ori fata batrana, ori divortata. Altfel nu-mi explic cum poate cineva scrie articol despre acest subiect.

  • Am locuit in State un an si am fost la o nunta tipic americana cu tema: stilul Hawaii…toti trebuia sa fim imbracati, machiati, coafati ca-n Hawaii( o prostie…sa ma oblige cineva sa ma „port” intr-un anume stil daca nu vreau) whatever, am trecut peste, m-am ” inflorat” si am mers intr-un parc unde urma cununia. Un tip inalt cu camasa cu flori oficia evenimentul. De pe o carare veneau impleticindu-se doua fetite”inflorate” si ele cu un cos cuuu???ghici FLORI!!una a luat-o saraca pe arătura, ametita de la soarele dogorâtor. Apoi au venit in pas de iepe 7 cucoane „tomnite” identic si alti 7 țapi in pas de herghelie( deci nicio finețe) dupa care triumfatoare mireasa la brat cu tatal pasea cu gura pana la urechi spre „altar” ( o perdea atarnata pe 2 bote). Dupa maaaxim 3 minute in care țuşti țuşti si-au rostit” juramintele” au decolat la poze( care mai de care mai ” sinistre” pe tot felul de carari si cararui, langa un pomulet, fantanica groaznic de artificiale.)Ne-am indreptat spre restaurant unde am inceput sa halim ca prostii chiftele si cascaval( mari delicatese) stand la o coadaaaaaaa, ca era bufet. Apoi a venit alt fel: macaroane cu ceva pui( mamăă, alte răsfățuri) …dupa 2 ore de infulecat au aparut mirii( cica in formula de prezentare: Mr and Mrs….cutare)Precizez ca in timp ce se servea masa nu aveam voie sa dansam, ma rog, era acolo o muzicuța in surdina. Deeeeci, am si baut logic….sa mai treaca vremea. Dupa 4 ore eram invitati la dans…dezmat total, vreo 70% erau mortali deja si plini de transpiratie si nemancati dupa 4 ore ne-am dus….nu acasa ci la fast food ca vedeam deja-n culori. Cadoul l-am bifat pe luuuunga lista de nevoi si necesitati care am primit-o pe mail. Doamne normala nunta…ce sa zic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS