Actualitate Economie

Nu o să vă vină să credeţi câţi bani au plătit firmele la buget după ce Fiscul i-a tratat ”cu prietenie”!

De bună voie şi nesilite de nimeni, firmele au plătit la bugetul de stat contribuţiile datorate după ce administratorii au fost trataţi cu prietenie de angajaţii Fiscului. "Am încercat să-i facem să înţeleagă că noi nu suntem decât administratori ai banilor publici. Legile le fac alţii", spune şeful Fiscului, Cristian Parasca.

Directorul Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, a declarat, miercuri, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, că, în primul semestru al anului în curs, au crescut încasările la buget cu 8,26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Anul trecut erau 308 milioane de lei încasaţi în primele şase luni, iar anul acesta 333 de milioane de lei. Pe de altă parte, însă a crescut şi nivelul arieratelor cu 18%, de la 33 de milioane de lei la 40 de milioane de lei. S-a întâmplat pe fondul unor declaraţii la TVA făcute de două firme din judeţ, administrate de aceeaşi persoană. Este vorba de o firmă care are un singur angajat, e o cacealma. La o firmă i-am cerut insolvenţa, procedura fiind în derulare la cealaltă”, a explicat Cristian Parasca.

Şeful Fiscului a spus că este vorba de firme de consultanţă care aveau de rambursat TVA de 25 de milioane de lei, însă acestea au intrat în atenţia organelor de cercetare penală.

Pe de altă parte, Cristian Parasca a mai spus şi că are şi motive să fie nemulţumit. „Ce mă nemulţumeşte este gradul de depunere a declaraţiilor. Doar 95% dintre agenţii economici din judeţ se conformează să depună aceste declaraţii până în 25 ale lunii. Noi urmăm procedura, trimitem notificări, amenzi, dar mai avem până la gradul de declarare de 100%. Sper însă să ne apropiem. O altă nemulţumire a mea e legată de gradul de conformare voluntară la plată. În trimitestrul doi a fost de 72, 68% care e foarte puţin. Nu stăm rău la nivel de ţară, dar mă refer aici la mentalitatea românilor. Este mult până la 100%. În ţări precum Franţa, Germania, plata voluntară este la 97-98%”, a spus el.

Potrivit sursei citate, firmele şi persoanele fizice care nu-şi pot achita la timp obligaţiile la buget pot primi eşalonări la plată.

„Este o modalitate prin care venim în sprijinul contribuabililor. Până la 20.000 de lei pentru persoane juridice şi 5000 de lei pentru cele fizice nu se constituie garanţii, peste aceste sume se constituie garanţii. Odată aprobat un plan de eşalonare se întrerupe executarea silită. Nu se iartă dobânzile sau penalităţile. Pot să vă spun că am aprobat 428 de dosare de eşalonare. Stăm bine la acest capitol fiindcă suntem chiar rugaţi de cei de la Bucureşti să încurajăm eşalonarea fiindcă e un mod de securizare pentru contribuabil. Odată ce li s-a aprobat un plan de eşalonare trebuie să-şi achite datoriile curente cu o întârziere de 30 de zile. Foarte multe firme apreciază acest lucru”, a spus Cristian Parasca.

În primele şase luni s-au făcut peste şapte sute de controale prin care s-au atras suplimentar la buget 18 milioane de lei.

„S-au dat 174 de amenzi în valoare de 174.000 de lei. S-au făcut 28 de sesizări penale pentru 11 milioane de lei şi s-au luat 13 măsuri asiguratorii pentru apropae 4 milioane de lei. Diminuarea pierderii fiscale pe primele 6 luni este de 12,8 milioane de lei”, a spus şeful Fiscului.

Parasca a adăugat că Fiscul a încercat să se apropie cât mai mult de contribuabil şi să-l stimuleze să-şi achite obligaţiile către buget.

„La partea de impulsionare, adică o măsură verbală, prietenească de a convinge contribuabilul să-şi achite datoriile după data devenirii acestora scadente, vă pot spune că aproape 13 milioane de lei s-au încasat prin apropierea Fiscului de contribuabil. Am încercat să-i facem să înţeleagă că ceea ce fac ei este o activitate benevolă şi că noi nu suntem decât administratori ai banilor publici. Legile le fac alţii, normal că şi la propunerile noastre”, a spus şeful Fiscului.

În trimestrul al doilea, a mai explicat Cristian Parasca,s-a trecut de la impulsionare la executare. „Cu somaţii, popriri şi alte măsuri de executare, am reuşit să recuperăm circa 25 de milioane de lei, adică destul de mult. Am reuşit şi reducerea arietartelor pe care le aveam în sold în 2013. Avem un indicator. E depăşit cu 30%”, a mai spus Cristian Parasca.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS