Timp de gândire

Nu e de ajuns să intre unii la închisoare

Dacă întrebi în sudul ţării un cetăţean ce poate să-ţi spună despre Bistriţa-Năsăud, nu va rosti nici numele lui Rebreanu, nici al lui Coşbuc. Va pomeni de Jean Pădureanu, condamnat pentru ilegalităţi în fotbal, de Crinuţa Dumitrean, regina afacerilor murdare cu terenuri retrocedate, de poliţiştii corupţi, de judecătorii mânjiţi şi de vânătorile lor ordinare. Din păcate, aceasta este cartea de vizită prezentă a acestui judeţ mic în care şi-au făcut cuib vipere lacome.

Omul simplu care munceşte să-şi plătească facturile – fiindcă despre asta este vorba până la urmă în România – s-a tot întrebat, la fel ca şi mine probabil, care este reţeta magică prin care unii slujbaşi la stat îşi ridică într-un an vilă cu două etaje, circulă cu maşină model 4×4 al cărui plin costă cât trei salarii medii pe economie, vorbesc la telefoane ultimul model abia lansate dincolo de Ocean, merg vara în ţări exotice la plajă şi iarna la schi în Austria, poartă inclusiv lenjerie intimă de firmă, mănâncă numai la restaurante unde cafeaua costă 15 lei şi apa plată 10 lei, şi totuşi nu sărăcesc.

De exemplu, în mintea mea, de om care a citit „Moromeţii” şi are în cap tabloul slujbaşului de la Fisc, îmbrăcat într-un costum ponosit, care vine la poarta lui Moromete să ia dările, s-a creat mereu o confuzie. M-am tot întrebat ce s-a putut întâmpla în toţi aceşti ani pentru ca bugetarul care lucrează de la 8.00 la 16.00 şi e liber de vineri de la 13.00 până luni dimineaţa, care merge de trei-patru ori pe an în concediu pe an şi are un salariu lunar de cel mult 2000-3000 de lei lunar, să trăiască mai bine decât unul cu trei-patru locuri de muncă la privat sau posesorul unui business. Ultimul nu-şi permite luxul unui concediu şi nici măcar al unui week-end liber. Atunci când îşi ia o zi liberă şi pleacă din oraş, de fapt, îşi cară jobul în spate pe laptop şi telefon ştiind foarte bine că orice abandon l-ar costa fie pierderea locului de muncă, fie a afacerii.

Bugetarii români nu au avut şi nu au această grijă. Unii dintre ei trăiesc mai ceva ca nişte magnaţi şi privesc spre comunitatea de business cu mult dispreţ. Niciodată nu am înţeles, spre exemplu, atitudinea ghişeistelor de la Fisc, majoritatea nişte creaturi odioase care te sfidează din spatele tejghelei. În mod normal, orice om care intră în instituţia respectivă ar trebui să se simtă rege încă de când pune mâna pe clanţă fiindcă vine să dea bani la stat, bani din care sinistrele îşi iau salarii mult prea mari pentru nivelul lor de nesimţire şi pregătire. Nicio acritură de dincolo de geam nu se prezintă, nu spune „Cu ce vă pot ajuta?”, nu zâmbeşte, nu se pune la dispoziţia ta. La Fisc, la Trezorerie şi în multe alte instituţii care iau bani din buzunarul omului de afaceri –mare, mic cum o fi – sunt implantate la ghişee nişte figuri făcute parcă special să te enerveze şi mai tare.

Mi-am amintit de ele fiindcă, în relaţia pe care statul o are cu mediul privat, mi se pare cel mai bun exemplu. Statul e de fapt slujbaşul, dar se poartă ca şi cum ar fi patronatul, iar mediul de afaceri e, în mintea acestor acrituri, o slugă de pe spatele căruia trăieşte adunătura de incompetenţi. Să nu-mi spuneţi, vă rog, că un bun informatician stă să lucreze la stat pe 1000 de lei lunar sau că un contabil harnic preferă să zacă precum o legumă ofilită pe scaun, la un ghişeu de la Trezorerie pentru că nu am niciun motiv să vă cred. Oamenii care iubesc munca şi îşi fac meseria cu pasiune se duc în mediul privat şi lucrează, nu zac în birouri.

Mă întorc însă la întrebarea care şi-a găsit răspunsul în ultimele luni de când DNA a început să taie capetele balaurilor corupţi, însă faptul că unii sunt după gratii pe mine nu mă mulţumeşte. Că tot veni vorba de Fisc, mă întreb ce caută, în continuare, doamna Mureşan (şoferiţă de BLM) în instituţia cu pricina. Ar trebui să fi plecat în secunda doi după ce soţul ei a intrat în dubă, nu de alta, dar sursele mele spun că dânsa furniza informaţii despre companii consortului, Poliţia Economică mergea în control, iar oamenii de afaceri vizaţi aveau două variante: amenda sau cotizaţia. Cum ultima era mai mică o preferau, ce era să facă? Dacă nu percutau din prima, mai venea un control şi îşi prelungeau agonia. Deci cei mai caută stimabila în instituţia statului? Dacă nu are bunul simţ să demisioneze, trebuie evaluată la sânge şi trimisă la plimbare, cu BLM, să alimenteze din pensia soţului.

În ce-i priveşte pe ultimii deconspiraţi, corupţii din Justiţie, aş întreba doar atât: unde sunt instituţiile statului plătite cu bani publici să ne păzească de ei? Unde sunt poliţiştii, procurorii, angajaţii SRI şi restul care încasează salarii uriaşe ca să apere statul român? De cine îl apără, de muşte, de vântul de primăvară, de invazia extratereştilor? Judecătorii corupţi reprezintă un pericol pentru securitatea naţională. Aş vrea să văd rapoartele de activitate a acestor oameni, calificativele pe care le primesc pentru salariile nesimţit de mari. În mod normal, pe baza a tot ceea ce a ieşit la lumină, ar trebui reevaluaţi şi sancţionaţi fiindcă nu au oprit molima la timp. Pentru asta sunt plătiţi, să stea de veghe, să ne păzească, nu să fie gărzi de corp pentru demnitarii care vin o dată pe an prin judeţ.

Aflu însă că soţul doamnei judecător Corina Iacob, cea cu fiul incapabil să devină notar, e unul dintre lupii puşi paznici la oi. Dânsul, procuror fiind, cică instrumenta „dosare de corupţie” pe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru un salariu de 80 de milioane de lei vechi lunar. Aţi auzit de vreun caz de corupţie deconspirat în Bistriţa-Năsăud până să vină DNA? L-aţi văzut pe domnul procuror tăind în carne vie în stânga şi în dreapta. Eu, una, nu. Spun sursele mele că procurorul clasa dosarele fără măcar să se uite la ele.

Aştept raportul de activitate al Parchetului pe anul 2014 şi voi cere, în baza Legii 544, să mi se comunice calificativul pe care îl primeşte domnul procuror, lista dosarelor instrumentate, soluţiile date. Sunt foarte curioasă pentru ce a încasat dânsul lunar peste 8000 de lei, pentru ce fapte măreţe e plătit mai bine decât 7-8 medici rezidenţi la un loc, oameni care salvează vieţi, sau 4-5 profesori cu gradul întâi.

Nu e de ajuns să intre unii la închisoare. E ca şi cum ai şterge praful doar într-un colţ al camerei. Curăţenia trebuie făcută până la capăt dacă vrem să putem respira aerul normalităţii.

Cristiana Sabău

30 comentarii

  • Stimata doamna salariul mediu pe economie este de 1720 de lei . De inmultit cu 3 avem 5.160 de lei . Un plin la un model 4×4 , la un rezervor de 80-100 de litri este undeva la 5-600 de lei , deci cam de 10 ori mai putin decat ati calculat dumneavoastra .

    • O, vă rog să mă scuzaţi. Păreţi informat, răspundeţi-mi, vă rog, atunci la următoarele întrebări: cât costă RCA, dar un cauciuc, dar o revizie, dar impozitul? Povestea cu plinul era doar un exemplu, stimate domn. Dacă vreţi, mergem până la cele mai mici detalii, cum ar fi preţul unui bec. Pot cere de la oameni mai bine informaţi decât mine o listă întreagă, dar mă gândesc la cardiaci.

  • Personaje jalnice promovate politic ne sărăcesc, ne vlăguiesc orice speranță de mai bine, munca de zi cu zi devine tot mai istovitoare, beneficiile ajung la alți. Politicieni de doi bani ne dau sfaturi să-l scuipăm azi pe cel care ieri îl pupa, să-l iubim pe cel care a crescut TVA. Salariu imposibil pentru un privat, devine sinecură pentru cei cu recomandări politice. Politicieni cer votul, îl au și administrează doar hoțiile.

  • Nu se va face curatenie generala in Romania niciodata. ,, Cancerul,, a cuprins tot. Parerea mea este ca trebuie sa ,, murim,, ca sa ne fie bine. Asta e !

  • Draga mea,ai in mare parte dreptate, totusi ,nu toti bugetarii au vile si masini de lux.Doi dintre copiii mei sunt bugetari,amandoi au copii si locuiesc in apartamente cu doua camere,nu sunt muritori de foame dar nici nu huzuresc.Sa nu generalizam cu toate ca inclin sa cred dupa ce vad la tv ca in momentul acesta tara mea e plina de oameni care nu muncesc dar huzuresc!

    • Stimată doamnă, bineînţeles că nu m-am referit la toţi bugetarii, la fel cum nu mă refer nici la toţi poliţiştii, judecătorii sau procurorii. Se ştiu ei mai bine, deţinătorii de muşte pe căciulă. Am mai spus-o şi cu alte ocazii, dar o repet: ca să putem vedea mai bine anumite lucruri, trebuie să punem lupa pe ele. Acesta este motivul pentru ca uneori, dumneavoastră, cititorilor, vi se pare că exagerăm. E doar o lupă pusă pe fenomen, vă asigur.

    • daca ai doi copii bugetari….ai fi facut mai bine sa taci!….CUM S-AU ANGAJAT? CAND AU DAT EXAMENE?….CU CINE A ARANJAT?….au apartamente?….cum? de unde? LA PRIVAT o familie ce lucreaza de 20 de ani nu au nici apartament propriu ci doar o masina!

    • Nu te-ai gandit ca poate au rate…, poate au dat examen cu altii ca tine şi poate, de aceea au luat examenul… Lasa privatul, ca nici acolo nu toţi sunt de plâns.

    • NICI UN EXAMEN DE ANGAJARE LA „BUGET” NU E CU SPAGA…. SAU BAZAT TRAFIC PE CUNOSTINTE!

  • Sa presupunem ca primarul c. si presedintele CJ m.din orasul b. dau contractul pe bani publici numai unei firmei de asfaltat strazile condusa de p. cu urmatoarea conditie: din 3 milioane de euro ( sa zicem ) anual cotizezi 1,5 milioane dupa cum iti cerem noi. Din restul asfaltezi la jumatate grosime ca, deh, oameni suntem si te intelegem. Asta asfalteaza la un sfert grosime si nu pune bitum ci doar pietris ( cine vine sa-l controleze ? ) cu smoala, ca nu e prost sa nu-i ramana si lui din bani.
    Fiind si dovedindu-se „mormant” va primi an de an aceeasi lucrare banoasa iar primarul ( varful piramidei ) va imparti banii celor de sub el printr-un slalom invatat pe zapada din Austria.
    Orice asemanare cu realitatea nu e intamplatoare insa e degradanta.

    • In anul 2015 nu se pot face analize la componenta lucrarilor de asfaltare executate sau la constructii, proiecte etc ? Sa fim seriosi. Dar cine si de ce sa le faca?

  • Am sentimentul că se știe foarte bine cine sunt corupții Bistriței și ai județului, numele lor este rostit pe la toate colțurile, se știe cum și-au dobîndit averile…
    din păcate nu a existat până de curând sentimentul că cei ce se îmbogățesc prin furt, în fapt , fură din banii celor ce îi produc prin mari eforturi, pe salarii de mizerie, diminuând astfel mai binele tuturora.
    Corupția este atentat la siguranța fiecăruia dintre noi, prejudiciu în limbajul judiciar, iar împotriva celor ce își dobândesc averile apelând la corupție, eu cred că fiecare om cinstit, plătitor de impozite și taxe de tot felul, ar trebui să se adreseze justiției și să ceară ca parte proporțională din averea furată să-i revină, căci dreptatea se instaurează doar odată cu recuperarea prejuduciului.

  • Dreptate aveti doamna, si cum spune sotia mea, sa intre toti in puscarie care au fraudat, furat, inselat…si toti cu care au colaborat.Sa fie toti cercetati pentru abuzuri si falsuri…asa s-ar putea afla cum Prisecaru de la primarie a primit numai NUP-uri cand sunt atatia oameni nemultumiti de ea.Unii si-au pierdut puterea si speranta de a se mai plange in fata legii.Si numai oamenii cu bani multi au avut castig de cauza in problemele legate de pamant. Cunosc un caz, in care s-au plans ca li s-a luat din teren o bucata, cand s-a solutionat li s-a luat si mai mult de catre vecini care au fost sustinuti de Prisecaru in prima faza si apoi favorizati in instanta.Procesul a durat de multi ani, verdictul s-a dat anul trecut.Oamenii sunt revoltati dar si resemnati.

    • Dezinformare NUP-urile sunt ale comisiei municipale din care si domnul face parte dar el nu are cu ce se lauda .

    • vasilica, ia informeaza mai bine despre NUP-urile Prisecarei daca tot esti in cunostinta de cauza si spune care „domn”nu se poate lauda? Prisecaru se lauda cu NUP-urile.si despre ce comisie municipala vorbesti?

  • Cristiana,

    Desi pentru prima oara las si eu un comentariu, sunt cititor de multi ani si tot asa, de multi ani, uneori simt nevoia sa-ti spun ca te iubesc:)
    Ai tot respectul meu pentru curajul cu care abordezi subiecte oarecum tabu, ca doar traim intr-un oras mic si nu stii nicioadata cand se pot intoarce toate impotriva ta.

    Legat de atitudinea bugetarilor, ai perfecta dreptate,de multe ori esti nevoit sa-i abordezi cu un fel de umilinta pentru a reusi sa-ti rezolvi problemele.
    E drept ca nu sunt chiar toti asa, doar cei mai multi…
    Insa un lucru, cred ca au totusi toti in comun: modul in care au ajuns sa lucreze pe postul respectiv.
    Cel putin de vreo douazeci de ani incoace,nu cred sa se fi angajat cineva la stat fara ajutorul cuiva sus pus, sau cu influenta in unele medii.

    • Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Cred că misiunea mea este, printre altele, aceea de a formula cu voce tare ceea ce mulţi gândesc. O fac în speranţa că ceva se va îndrepta în societate. Suportul dvs. moral e încurajator şi vă sunt îndatorată pentru el.

    • „Laudama gura ca-ti voi da placinte”,umplute cu minciuni si dezinformari(cartea de vizita a autoarei)

  • Foarte bun articolul.De ziua unirii numai bine sa aveti toti cititorii si ce-l care a scris articolul.Foarte buna expresia”” VIPERE LACOME””

  • …bineinteles ca adevarul e descoperit si in articolele genialului Eminescu, unii oameni sunt in general lacomi, fricosi si prosti. De la aceasta stare si pana la acea inaltime de care vorbiti dumneavoastra in acest articol e o cale foarte lunga si anevoioasa, acum traim mai mult ca niciodata lenea de dreptate si adevar, pentru ca televiziunea si tehnologia in general ne adoarme simturile civice, umane si morale, de care avem atata nevoie in lupta cu vrajmasul nevazut. Eu vad o rezolvare salvatoare in educatie, biserica si sport.Munca in zilele noastre nu mai reprezinta pentru mine o solutie, pentru ca aceasta munca, daca nu e o munca de zidire a fiintei umane bazata pe adevar, dreptate si buna intelegere, ci a devenit o resursa de profit, in care oamenii sunt chemati sa-si puna toate calitatile pentru a aduce castig material pentru bunastarea sociala. Imi imaginez oameni care lucreaza pentru oameni, nu oameni care lucreaza pentru bani. Pentru aceasta e nevoie de educatie, biserica si sport. Prin educatie invatam sa fim oameni, prin biserica nu uitam sa fim oameni, iar prin sport castigam sanatate si vigoare. Asta e filozofia mea de viata si cred profund ca aceasta munca trebuie facuta de om. Restul e complicatie, care istoric s-a dovedit munca nefolositoare.

  • Cand numarul celor cu atitudinea dumneavoastra vor ajunge la procentul de 80% din populatia tarii,se vor schimba lucrurile rapid.Dar pana atunci un articol bun nu poate decat sa aduca comentarii interesante pentru ambele tabere .Aveti doar rabdarea necesara pana va exploda si mamaliga …in urmatorii 100 de ani.Felicitari si speranta sa ramana vesnica in sufletul dumneavoastra.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS