Actualitate

Municipalitatea trimite la Bruxelles un raport privind consumul de energie. Ce economie s-a făcut

Primăria Bistriţa, parte a ”Convenţiei Primarilor” care îşi propune reducerea emisiilor de CO2 cu peste 20% până în anul 2020 faţă de anul de referinţă ales 2008, prin acţiuni de eficienţă energetică şi energie regenerabilă, transmite la Bruxelles al doilea raport de implementare a planului (PAED).

Bistriţa a aderat la iniţiativa europeană “Pactul Primarilor” în 2009, ţintind reducerea emisiilor de CO2 cu peste 20%, până în anul 2020, faţă de anul de referinţă ales 2008, prin acţiuni de eficienţă energetică şi energie regenerabilă. De asemenea, conform angajamentului asumat prin semnarea convenţiei, Bistriţa a prezentat propriul Plan de Acţiune privind Energia Durabilă (PAED) în iunie 2011 (”Bistriţa – oraş verde”).

PAED este documentul cheie care prezintă modul în care administraţia locală îşi va realiza obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 până în 2020, pe raza sa administrativă, pe următoarele domenii principale de acţiune: clădiri, iluminat public, transport, producţie locală de energie din surse regenerabile.

Autorităţile locale deţin un rol cheie în atenuarea schimbărilor climatice. Peste jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră sunt create în şi de către oraşe. În acelaşi timp, 80% din populaţie locuieşte şi munceşte în oraşe, unde se consumă până la 80% din energie. “Convenţia Primarilor” este o iniţiativă pentru municipalităţi sprijinită de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Comitetul Regiunilor prin care primarii îşi iau angajamentul de a reduce emisiile de CO2 cu minim 20% până în anul 2020 faţă de un an de referinţă ales. Acum parcurgem etapa de elaborare şi transmitere a celui de-al doilea raport de implementare PAED”, spune primarul Ovidiu Creţu.

Concluziile Raportului de implementare la 4 ani PAED sunt următoarele:

– Din numărul total de 88 măsuri cuprinse în PAED, municipiul Bistriţa a realizat/finalizat un număr de 27 măsuri (30%) şi implementează un număr de 29 măsuri (31%).

– Economia de energie realizată este de 9.372 MWh/an, aferentă unei reduceri a emisiei de CO2 de 4.288,70 t/an, echivalent cu 2,06% din total emisii 2008, respectiv 10% din ţinta globală de 20% stabilită în PAED.

– Prin implementarea tuturor măsurilor din PAED, prin implicarea actorilor interesaţi şi prin conştientizarea cetăţenilor cu privire la utilizarea eficientă a energiei, se poate continua procesul de scădere a consumului de energie, respectiv de reducere a emisiilor de CO2 chiar cu peste 20% până în anul 2020 faţă de anul de referinţă 2008.

Raportul va fi transmis către Biroul european ”Convenţia primarilor”, cu sediul în Bruxelles, până la data de 30 iunie.

Concluziile Raportului de implementare la 2 ani PAED au fost următoarele: din numărul total de 88 măsuri cuprinse în PAED, municipiul Bistriţa a realizat/finalizat un număr de 17 măsuri (19%) şi implementează un număr de  26 măsuri (30%), iar economia de energie a fost de 69.300 MWh/an, respectiv o reducere a emisiei de CO2 de 15.573 t/an, echivalent cu 7,73% din ţinta globală de 20% stabilită în PAED.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS