Actualitate

Morţii nu mai poruncesc celor vii. Calea spre veşnicie, presărată cu gunoaie şi interese

(FOTO) La Bistriţa, cel puţin, se pare că morţii nu mai poruncesc celor vii. În cimitirul de pe Drumul Tărpiului, calea spre veşnie e presărată cu multe gunoaie, aruncate pe morminte, lângă garduri sau chiar la drumul mare. Administratorii lor, Biserica Ortodoxă şi Primăria Bistriţa, care iau bani frumoşi de la aparţinători, ar trebui măcar atât să facă: curăţenie, însă şi aceasta pare a fi o misiune imposibilă.

Doar o parte din cimitirul de pe Drumul Tărpiului este administrat de Primăria Bistriţa, cea care conţine zona în care sunt înmormântaţi eroii şi locurile de veci din preajma lor, aflate de o parte şi de alta a aleii principale care merge direct în faţă de la Capelă. Mai sus de gardul din beton se află partea de cimitir pe care o are în grijă Protopopiatul Ortodox Bistriţa. Gardul se pare că ar fi fost ridicat în urma numeroaselor certuri între administraţie şi Biserică.

cimitir-gunoi-4 cimitir-gunoi-3 cimitir-gunoi-2 cimitir-gunoi-5

Dacă în Cimitirul Municipal e cât de cât ordine şi curăţenie, fiindcă există persoane care se ocupă în mod special de acest lucru, iar un tractor de la Direcţia de Servicii Publice vine săptămânal şi ridică resturile vegetale adunate de pe morminte, lumânările şi coroanele, în schimb, în cimitirul Bisericii Ortodoxe, toate acestea sunt depozitate lângă gardul de beton sau pe unele morminte.

Oamenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că ar vrea să le ducă undeva, însă nu ştiu unde, aşa că le lasă la voia întâmplării în speranţa că le va ridica cineva, ceea ce nu se întâmplă.

În această zonă, pentru locurile de veci, se plăteşte o taxă de 600 de lei/20 de ani. Protopopiatul Ortodox Bistriţa nu a mai avut locuri şi a mai amenajat încă un cimitir, mai sus de drum, unde ia o taxă de 750 de lei/20 de ani. Aici, funcţionează şi Administraţia Cimitirului, însă, atunci când am vrut să stăm de vorbă cu administratorul Gherasim Mureşan despre taxe, obligaţiile administratorului şi curăţenie, acesta a urcat, nervos, în maşină şi dus a fost.

cimitir-sus-1 cimitir-sus-2 cimitir-sus-3 cimitir-sus-4

În zonă mai există încă un cimitir în prelungirea celui municipal, administrat de Biserica „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei” din Bistriţa,. cea de la Apollo. Terenul a fost donat, din informaţiile noastre, de patroana restaurantuluide vizavi de cimitir, unde se ţin majoritatea pomenilor, pentru bunăvoinţa sa, donatoarea având drept exclusiv de săpat gropile celor care sunt îngropaţi pe terenul ei. Din această afacere se câştigă iar bani frumoşi, însă majoritatea merg tot în buzunarele bisericii. Aici sunt cele mai multe gunoaie, peisajul fiind de-a dreptul dezolant.

Plata locului e veci e cea mai mică dintre cheltuielile cu care se confruntă aparţinătorii unei persoane decedate, în jurul cimitirelor derulându-se afaceri bănoase cu cruci şi rame pentru morminte. Toţi cei care se ocupă cu această activitate (aranjarea unui mormânt costând în jur la 5000 de lei), rareori le dau oamenilor factură şi chitanţă, ceea ce înseamnă că nici nu plătesc nimic la stat. După ce aranjează un mormânt şi ei lasă în urma lor mizerii. Cum afacerile merg mână în mână şi par a fi rezervate unui grup restrâns, nimeni nu îşi permite să deranjeze această adunătură de personaje care face munţi de bani. De altfel, în jurul cimitirului plin cu gunoaie s-au ridicat vile măreţe ale celor care practică această activitate aducătoare de venituri consistente şi care nu presupune nicio taxă la stat.

Începând din anul 2000, peste 5000 de persoane au fost îngropate în cimitirul de pe Drumul Tărpiului. Dacă înmulţim cu 600 de lei, în medie, cât a costat locul de veci, rezultă că s-au încasat 3 milioane de lei de la aparţinători, adică 30 de miliarde de lei vechi, o sumă enormă pentru care cineva ar trebui să dea socoteală fiindcă nici pe departe cele trei locuri utilizate pe post de cimitire nu arată pe măsura banilor încasaţi de Biserică sau de municipalitate.

gunoi-cim-1 gunoi-cim-2 gunoi-cim-3 gunoi-cim-4

7 comentarii

  • Cretu si oamenii lui cei mai mari …pesedistii bistriteni pe urmele lui iliescu, nastase, ponta…..fac de tot soiul….mari nedreptati provoaca pe la toate institutiile conduse de ei si numai oamenii or sunt suprasaturati, restul numai durere si chin.
    Cand se va face adevarata dreptate? Nu doar spoiala si praf in ochi cum practica pesedul actualmente peste tot, in scoli , in biblioteci, in primarie, prefectura etc.

  • pe ei …pe mama lor….sa vina preotii de la oras sa ia exemplu de la preotii de la tara cum isi intretin cimitirele…precucernicilor oraseni….pune-ti un pic si voi mana la munca nu doar la pomelnice…..

  • Este rusinos ce se intampla si aici, „in loc luminat”???
    Lipsa curateniei in cimitir (oricat ar incerca omul de rand, crestinul!), buruienile si plantele invadatoare care distrug mormintele, aleile mizerabile … la voia Domnului! Gunoiul il ducem – fiecare- acasa???
    Cine raspunde oare de aceste aspecte?
    In curand va fi ziua mortior… desi aceasta ar putea fi in fiecare zi. Alaiuri de mii de oameni sositi sa aprinda luminari celor plecati vor incerca sa se strecoare printre masini, pe o latime de „alee” mai degraba pentru sir indian, intre gardul cimitirului si marginea drumului care duce la Leoni. Nu exista o alee cu ceva dale pe care – tanar sau batran- sa poti calca normal, fara sa te dezechilibrezi! Dar „domnii” nu au treaba acolo, sa vada, ci doar pe fotoliile lor calde!
    Este rusinos si contrastant cu aspectul „palatelor” celor care ar trebui sa se ocupe de treaba pt care stau acolo si nu doar de ciubucuri.
    Cui ne putem adresa pt a ajuta la indreptarea situatiei?

  • DE cate ori merg ,cu matusa la mormant la unchiu tot timpu ii mizerie ,adica sunt meseriasi care fac morminte si culmea este ca trec pe langa mormantul unchiului ,si lasa mizerie mortar ,desi i-am zis administratorului ,ca si cum am vorbii cu peretii .DNU ZICE CA VEZI DOMNE II O MAFIE POTE IN CAPUL LUI COSA NOSTRA ,DE COSIT NU COSESC IARBA ,DA BANI LE TREBE .

  • Gunoi este, intr-adevar. Nu se coseste decat odata pe an (cred) si iarba se lasa acolo sau, mai nou, se arde. Dar anul acesta am aranjat un mormant, chiar in zona despre care se vorbeste in articol, nu a costat 5000 ci 2700 si am primit factura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS