Actualitate

Mircea Duşa: Brigada de la Bistriţa, un vârf de lance. Militarii îşi vor arăta măiestria într-o nouă misiune

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că militarilor bistriţeni li s-a încredinţat o nouă misiune în Afganistan tocmai pentru faptul că au făcut cinste Armatei, iar partenerii NATO au numai cuvinte de laudă la adresa lor. ”Banii alocaţi Brigăzii de la Bistriţa au fost cheltuiţi cu folos”, a adăugat el.

Într-un discurs cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa” (Şoimii Carpaţilor) şi Batalionului 817 Artilerie “Petru Rareş” Prundu Bârgăului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a spus:

”Am ţinut în mod deosebit să fiu prezent la Bistriţa, la 20 de ani de la înfiinţarea batalioanelor, din respect pentru militarii bistriţeni, care în cei 20 de ani au participat la nenumărate misiuni în teatrele de operaţii ONU sau NATO. Militarii au dat dovadă de responsabilitate, au făcut cinste şi onoare Armatei Române, României. Oriunde mă deplasez aud de profesionalismul militarilor din Bistriţa. Partenerii cu care aţi acţionat în Afganistan, Irak, şi mai ales militarii SUA vorbesc foarte frumos de dvs., de felul în care sunteţi pregătiţi, de felul în care vă îndepliniţi misiunile în zonele cele mai periculoase din lume. De altfel, tocmai din acest motiv v-am încredinţat o nouă misiune în Afganistan, Resolute Support. Veţi asigura rotaţia batalionului de la Curtea de Argeş care deja a fost disclocat în Afganistan. Imediat ce vom demara toate procedurile pentru a asigura rotaţia, vă aşteaptă un an greu, veţi asigura continuarea misiunii, aşa cum s-a angajat România să fie în Afganistan şi mai ales pe aeroportul Kandahar unde va trebui să asiguraţi protecţia forţei şi unde vom participa cu 650 de militari.


În cei 20 de ani aţi parcurs un proces serios de restructurare, de adaptare a misiunilor la standarde NATO. Cadrele militare în rezervă mi-au vorbit foarte frumos despre batalioane şi că au fost întotdeauna vârful de lance al Armatei Române. Brigada de la Bistriţa este una dintre structurile de elită ale MApN şi atunci când misiunile deosebite ne-au cerut-o, întotdeauna am încredinţat responsabilităţi deosebite militarilor bistriţeni. Anul 2014 a fost un an mai deosebit, după mulţi ani a fost cel mai bun din punct de vedere bugetar. Acest lucru s-a văzut în creşterea numărului de exerciţii de pregătire, dar şi în continuarea procesului de înzestrare şi modernizare a Brigăzii de la Bistriţa. Dl. comandant mi-a raportat că banii alocaţi au fost cheltuiţi cu folos, au contribuit serios la creşterea nivelului operaţional al Brigăzii, mai ales în ceea ce priveşte tehnica, întreţinerea şi mentenanţa tehnicii din dotare. Nu ne aşteaptă un 2015 uşor, pentru dvs. va fi şi mai complicat, am sporit numărul de exerciţii, în ţară şi în alte ţări membre NATO, unde inclusiv militari de la Bistriţa vor fi prezenţi cu măiestria lor. Aţi dovadă şi anul trecut, la cel mai mare exerciţiu, de la Cincu, că sunteţi vârful de lance şi principalii organizatori ai exerciţiului întrunit. Apreciez profesionalismul dvs. Întotdeauna va rămâne o problemă procesul de restructurare şi modernizare a Armatei, trebuie adaptat la noile condiţii de securitate din zonă şi concretizat în măsuri de reasigurare pe flancul estic al Alianţei”.

Ulterior, într-o declaraţie de presă, Mircea Duşa a afirmat:

”Militarii bistriţeni sunt pregătiţi 24 de ore din 24 pentru a-şi îndeplini misiunile, obligaţiile internaţionale. Am vorbit întotdeauna frumos de militarii bistriţeni pentru că sunt realităţi, când am avut misiuni deosebite am apelat la profesionalismul şi responsabilitatea lor. Brigada de la Bistriţa este o unitate de elită, pregătită în orice moment. Misiunea militarilor bistriţeni în Afganistan începe în luna august, când va finaliza misiunea batalionul de la Curtea de Argeş. S-a încheiat misiunea ISAF în Afganistan, un detaşament de la Bistriţa a rămas şi după finalizarea misiunii pentru a asigura protecţia forţei pe aeroportul din Kandahar. Resolute Support este o nouă misiune pe care comunitatea internaţională şi-a asumat-o, pentru a asigura instrucţia armatei afgane şi protecţia forţei. Noi participăm cu aproape 200 de ofiţeri care se ocupă cu instruirea armatei afgane şi cu 420 de militari care vor asigura protecţia forţei pe aeroportul din Kandahar. Ne-am asumat de mult timp aceste misiuni.

N-a vorbit nimeni niciodată de recrutare sau chemare la oaste a rezerviştilor şi a tinerilor. Acest lucru este posibil în condiţiile legii numai când se declară stare de război. Starea de război sau mobilizare se face numai cu hotărârea Parlamentului. Mai sunt activităţi de rutină, curente, pe care le organizează centrele militare, care au ca obiectiv să ţină evidenţa rezerviştilor, şi din când în când câte un rezervist este invitat pentru a i se clarifica chestiuni de evidenţă, domiciliul, sau încadrarea de pe o funcţie pe alta. De multe ori se lansează informaţii care n-au niciun suport real. Dacă centrele militare au o activitate curentă pe care au făcut-o şi acum doi ani, şi acum trei ani, şi acum patru ani, îşi fac datoria legală, mai ales acum după izbucnirea crizei din Ucraina imediat se lansează un zvon că se fac recrutări şi încorporări. Nu se fac. Acestea se fac doar în condiţiile în care prin hotărârea Parlamentului, cu avizul CSAT, cu decret dat de preşedinte, se declară stare de război sau de mobilizare. Conform legii, fiecare cetăţean român are datoria sacră de a-şi apăra ţara. Până atunci, îi rog pe tineri să stea liniştiţi. Rezerviştii ştiu asta”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS