Actualitate

Mărţişoarele artistice, realizate de micii pictori de la Palatul Copiilor, au adus primăvara la muzeu

"Desigur, primăvara le-a ţâşnit din tâmple". Versul se potriveşte de minune elevilor care frecventează cercul de pictură de la Palatul Copiilor Bistriţa. Împreună cu profesoara lor, Diana Morar, ei au realizat peste 700 de mărţişoare pictate, semne de carte şi felicitări pe care le-au vândut, sâmbătă, la muzeu.

Prof. dr. Diana Morar coordonează Cercul de arte plastice al Palatului Copiilor Bistriţa. Fiind primul său an de a activitate în această instituţie, e marcat de entuziasm debordant pe care l-a transmis tuturor copiilor. La cererea lor a organizat, de altfel, şi un târg de mărţişoare la muzeu, eveniment care care s-a bucurat de foarte mult succes.

Diana Morar Palatul Copiilor„Iniţiativa organizării unui târg de mărţişoare le-a aparţinut chiar elevilor. Ei au vrut să facă ceva. Nu m-am opus, dar nu m-am aşteptat să avem atât de multe lucruri de expus. Am avut la începutul târgului aproape 700 de mărţişoare, 150 de felicitări şi tot atâtea semne de carte.  Am lucrat în ultimele două săptămâni, doar asta am făcut. Cred că, dacă ne apucam mai repede, aveam vreo 10.000 de obiecte, aşa că e bine că ne-am apucat doar în sezon. Cred că cel mai frumos lucru pe care îl oferim aici este arta. Nu venim în faţa publicului cu ceva multiplicat la o maşină, nimic sclipicios, nimic ieftin, artă adevărată, făcută de copii”, ne-a mărturisit Diana Morar.


Profesoara ne-a spus că are peste 120 de elevi care frecventează cercul de pictură. „Vin pentru că le place, vin pentru că şi mie îmi place să lucrez cu ei, cred că ei simt lucrul acesta. Orele mele săptămânale decurg foarte frumos. Eu propun câte o temă, uneori copiii o respectă, alteori nu, dar, în final, avem o mulţime de lucrări reuşite pentru că se lucrează prin colaborare, nu se impune nimic, se negociază. Am propus să vindem mărţişoarele pe care le-am creat pentru că vreau să-şi cumpere copii şasiuri, să încercăm să lucrăm şi în alte tehnici, nu doar pe hârtie. Avem aşadar un scop practic. Ei sunt foarte pragmatici”, a mărturisit profesoara.

Pentru expoziţia cu vânzare de la muzeu, copiii au folosit tempera, creioane şi jnur de mărţişoare. „Am investit şi foarte multă bucurie, să ştiţi. La început, toţi copiii voiau să facă ghiocei. Eu nu am nimic împotriva lor, Doamne fereşte, dar le-am zis că nu trebuie să picteze ghiocei şi lalele ca până acum. Eu am vrut să văd picturi din suflet, să văd degete, emoţie şi suflet. La primele mărţişoare a fost mai greu, iar apoi nu i-am putut opri. Am avut copii care au făcut în jur de 35 de mărţişoare, alţii care au făcut două, dar vreo 20 de semne de carte, fiecare s-a pliat pe ce a vrut. Am făcut felicitări prin ştampilare cu fructe. Şi afişul e făcut prin ştampilare cu mere. Adică am tăiat un măr în două, l-am pus în tempera şi am ştampilat cu el. Şi cu ceapă am făcut felicitări. Ceapa a devenit fusta unei domnişoare care urează un 1 Martie fericit sau am făcut baloane tot dintr-o ceapă. Am încercat să stimulez foarte mult creativitatea lor. Este nevoie de un suflu de genul acesta în care nu ţi se spune ce trebuie să obţii. Trebuie doar să pictezi, să pui suflet, să fii vesel. Nu te interesează nici ce face cel din stânga, nici cel din dreapta, absolut nimic. Trebuie să pictezi ce îţi place ţine”, a spus Diana Morar.

Sâmbătă, într-una din sălile muzeului, elevii doamnei profesoare Morar au făcut un adevărat bazar, arătând nu numai că sunt talentaţi la desen, ci şi că ştiu să-şi vândă produsele.

Cei mai mici au făcut o campanie de mobilizare extraordinară, invitând la expoziţie prieteni, vecini şi membri ai familiilor, în timp ce elevii mai mari au întreţinut atmosfera cu muzică şi demonstraţii de măiestrie. A fost un eveniment reuşit de pe urma căruia toată lumea a avut numai de câştigat.

Cristiana Sabău

expo martisoare 4 expo martisoare 5 expo martisoare 3 expo martisoare 2 expo martisoare 1 expo martisoare 8 targ muyeu 1 expo martisoare 7

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS