Marea ipocrizie liberalo-populistă de la Năsăud

Merigo

Câteva vorbe despre Năsăudul cel proaspăt intrat în Cartea Recordurilor cu două performanţe, deşi a mai fost una care merita menţionată la categoria „best in show”. Am intervievat mai mulţi oameni de la ţară îmbrăcaţi frumos în costume vechi ce miroseau a naftalină. Mi-a fost tare drag de ei. Erau autentici şi unii chiar bucuroşi că se află într-o mare de oameni care au mai găsit prin dulapuri straie vechi. Am vorbit şi cu nişte copii sinceri care mi-au mărturisit că nu le place să poarte costumul. Şi de ei mi-a fost drag, chit că o profesoară aspră le-a dat câte una peste ceafă, nemulţumită că nu iese regia.

Nici eu nu am purtat niciun costum. În primul rând pentru că nu am unul vechi şi autentic. Parcă exista unul pe la Teaca, dar mama mi-a zis că i-a pierdut urma. Asta am aflat după eveniment fiindcă la el nu aveam de gând să am altă ţinută decât cea care îmi permite să car scule în spate. Aş fi arătat mai mult decât caraghios cu un rucsac asortat la cătrinţe, că aşa se zice pe la noi. Costume noi, de-astea „de marcă”, eu nu port, chit că am primit o ie. Pentru că toate sunt la fel din materiale de proastă calitate care put, pentru că am detestat mereu uniforma – a se citi o mare de oameni care are acelaşi gen de vestimentaţie de brand local, pentru că nu îmi place să văd motive populare pe orice, de la cămăşi, la pantofi şi paltoane. Am impresia că ne batem joc de ceva sacru. E drept că eu, la facultate, am studiat folclorul un singur semestru. Profesorul Şeuleanu spunea că e de ajuns ca să înţelegi sau să nu înţelegi valorile poporului român, puţine, dar simple. Văd că, mai nou, cei cu doctorate au acces la alt nivel de înţelegere. De la ei, mă aştept în curând să văd motive populare puse direct pe chiloţi şi sutiene. Sunt singurele obiecte vestimentare pe care încă nu le-am văzut.

Cel mai hidos şi s-a părut să văd oameni care au atins limita maximă a ipocriziei. După ce au ieşit în stradă să strige #rezist, duminică s-au fotografiat mândri cu cel împotriva căruia au strigat, purtând straie populare. Moşii şi strămoşii noştri care chiar le-au purtat ca haine de sărbătoare, iar unii au făcut închisoare pentru ideile lor, s-ar fi întors în mormânt de scârbă. Cât de jos se pot coborî unii aşa-zişi liberali pentru nişte amărâte de funcţii în care sunt toleraţi de actuala putere sau pentru nişte favoruri? Atât de jos. Absolut penibil. O blasfemie la adresa costumului popular, o bătaie de joc la adresa demnităţii umane. Găsiţi dovada pe paginile de Facebook ale unor aşa-zise „femei europene” care s-au fotografiat cu „domnul preşedinte”, mândre că sunt românce. Cele mai mândre.

Ignoraţi pe oricine altcineva din aceste fotografii şi admiraţi-le pe doamnele din PNL, mândre că sunt românce. Unele au funcţii importante în partid, cum e Doris Moldovan (foto 1) – vicepreşedinte responsabil cu imaginea şi comunicarea, consilier judeţean, sau Monica Săsărman (foto 2), de asemenea, fost prim-vicepreşedinte, actual consilier judeţean, vaşnic luptător împotriva PSD, până la deplasarea externă cu preşedintele Radu Moldovan prin Germania unde fu mai bine, credem, decât în opoziţie. 

Dorina Cicioc (foto 3) a fost şefa cea mai mare a Fiscului în vremea guvernării PDL, iar acum e ceva şefă mai mică, în timp ce soţul ei are funcţie în marele PNL BN, condus de Ioan Turc, alt „populist” păstrat de PSD într-o funcţie de şef al Registrului Comerţului. Ce-i drept, ultimul nu a ajuns în preajma lui Liviu Dragnea din cauza cercurilor mult prea dese, dar nici mult nu mai avea. Fecioraşul în costum şi cu telefon mobil în mână e în aceeaşi situaţie cu „femeile europene”. De-asta s-a şi tras în poză cu ele. Stă pe un jilţ bine plătit de stat (cu câteva mii de lei bune lunar) şi aplaudă la comandă guvernarea PSD.

Pun pariu pe ce vreţi că nu veţi auzi vreo critică din gura lui de preşedinte al „celui mai important partid de opoziţie” şi că nici nu va lua vreo măsură împotriva fanelor lui Liviu Dragnea din celelalte trei fotografii. Nu le va trimite, aşa cum ar fi normal, cu poza la purtător în partidul lui Liviu Dragnea, „condamnatul penal care conduce ţara”. Le va păstra în funcţii de dragul „unităţii” amărâtului de PNL pe care îl conduce, va defila mândru cu ele peste tot prin judeţ, mândri că sunt români, normal. Împreună vor reuşi să convingă – în opinia mea tot mai puţini oameni – că reprezintă pe cineva sau altceva decât propriile interese.

Încă o dată, dacă mai era nevoie, săgeata liberală s-a înfipt adânc în jos, într-un stadion dărăpănat pe care s-au adunat sau, mai degrabă, au fost adunaţi circa 10.000 de oameni să bată recorduri. Am stat în tribuna ruptă în care trebuia să urci cu scara de incendiu că treptele nu mai existau. Scaunele cred că sunt de pe vremea comuniştilor. 

Păcat că, deşi erau în primele rânduri alături de PSD unde s-au dus din proprie iniţiativă, nu că i-ar fi chemat cineva, liberalii populişti nu au reuşit să bifeze şi ei o binemeritată intrare în Cartea Recordurilor pentru care s-au străduit aşa de mult. Le-a lipsit panglica cu care să-şi măsoare ipocrizia şi slugărnicia. Şi nu aveau nici steward. 

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Ionica

  Aceste caricaturi nu au si nu au avut niciodată simțul ridicolului si al măsurii.De vina nu sunt insa ele ci cei care le cultiva si încurajează!

  (24)
 2. PDL

  Ce mi-a tihnit acest editorial…aveti dreptate… pdistii nu au coloana vertebrala…sunt niste lipitori politice….pun pariu ca 3-4 primari pdisti vor trece la PSD la sfarsitul mandatelor…aici au venit sa pupe mana haiducului Dracnea pentru bani de la guvern…cat despre femeia europeana a fost spion la acest eveniment…culegea informatii pe care sa le exploateze pentru a obtine functii viitoare…..

  (32)
 3. Me

  Nu am experiență în politică, însă după părerea mea, a face opoziție nu cred că este tot una cu a fi dușman. Aici cred eu că foarte mulți greșesc făcând această confuzie. Poți fi cel mai bun prieten cu cineva și să ai alte păreri, acest lucru nu înseamnă că obligat trebuie să îl faci dușman de moarte pe prietenul tău. Faptul că pozezi alături de cel din opoziție, la un eveniment organizat bine, o acțiune care aduce un bine comunității demonstrează că apreciezi și îți aduci aportul pentru comunitate, nicidecum ești un Gică contra.

  (24)
  • Aţi pus punctul pe „i”. Politică la noi înseamnă să „pozezi” şi să „postezi”. Atât. Pentru poze de postat pe Facebook fac aceşti oameni politică, nu pentru altceva. Sunt bolnavi să apară în fotografii, cerşesc atenţie, sunt disperaţi să fie băgaţi în seamă cu orice preţ. Concret ce au făcut ei ca oameni politici pentru cei care i-au votat? Vă rog să-mi daţi măcar un exemplu din care să înţeleg de ce le plătim salariile de funcţionari publici şi indemnizaţiile de aleşi. De asemenea, m-ar interesa ce „bine” au adus comunităţii aceste recorduri. Eu încă nu am înţeles, dar poate că mă ajutaţi.

   (44)
  • Ovidiu

   Me, aveți perfecta dreptate doar că nu poți sa te numești „prieten” după ce te bălăcăreşti pe unde îți vine și te faci de mândra cacao ca apoi sa te pozezi super fericit/ă alături de cei pe care la ultimul congres i-ai înjurat copios ca așa dă bine la simpatizanți și electorat.

   (5)
  • Ovidiu

   Acum nu vreau sa fiu rău dar Doris Moldovan a REZIST-at pana l-a văzut pe Dragnea! Istoria se repetă doar unele personaje se schimbă.

   (8)
  • Me

   Îmi trec prin minte destul de multe exemple, pro și contra din nefericire, însă nu își au rostul la acest subiect. Sunt persoana care se limitează strict la moment. Nu văd rostul reproșurilor pe tema multor greșeli. Că nu este pe placul dumneavoastră și a altora este altceva, dar, totuși au fost câteva mii de persoane care au apreciat acest lucru. Fiul meu, care la 20 ani nu merge la biserică, fiind dezamăgit de aceasta și de preoți, s-a bucurat de această ocazie, că poate îmbrăca straiele stră-stră-bunicului său și clopul cu păun de care este tare mândru. Pentru mine personal, știind că băiatul meu a participat cu plăcere la acest eveniment alături de alte câteva mii de persoane, fără ca cineva să îl constrângă să facă acest lucru, este cel mai bun motiv să fiu mulțumit.

   (11)
  • pmn

   Cine se-aseamana se-aduna „societatea ” se’imparte se desparte si are carte numai cine are parte
   Asa-i la noi tre sa stea la umbra sfintilor sau a ingerilor ca sa ajunga mari si tari
   Toti politici mananca din acelasi blid si noi din treoaca

   (0)
 4. Marcu

  PSD-ul e prezentat, adesea cu argumente, drept ciuma roșie.
  Și cu toate aceasta, majoritatea (calificată) îl pupă în cur ori de câte ori are ocazia.
  Dacă nu este opoziție, dacă nu-i PNL sau altceva, înseamnă că nu avem nevoie de ele, că ne place cum merg lucrurile.
  A sta pe margine și a critica PSD , este total neproductiv și constituie o dovadă de ipocrizie și un defect cel puțin egal cu cele imputate PSD, dacă nu facem nimic în direcția contrară celei criticate .

  (12)
 5. Aurel

  Ăstia sunt toți ahtiați după funcții și sunt dispuși să facă orice pentru asta. Dacă vă uitați la ei niciunul nu este în stare să facă ceva pe cont propriu,așteaptă milă de la un „tătuc”. Ei nu au nicio treabă cu liberalismul și valorile acestuia. Căsătoriți de vreo două trei ori și ținuți pe scaune călduțe de toți care s-au perindat la putere. Aceasta este imaginea PNL-ului la nivelul județului nostru, niște vasali a lui Radu Moldovan care răspund prezent la orice solicitare. Sunt mândrii de Dragnea și le este rușine cu Orban,ar face tot ce le stă cu putință numai să fie la ciolan. Mai bine ar demisiona din funcțiile pe care le dețin în partid, să lase pe alții care vor să facă opoziție și nu sunt şantajabili.

  (19)
 6. Dan

  AM vazut bine, Doris Moldovan in aceesi poza cu Liviu (bate-un vant rece de balta) Dragnea? Mai lipsa sa apara in aceesi poza si cel dintai mustacios al judetului.

  (15)
 7. Anelise

  Felicitari d-na Cristiana,un reporter realist.Ati atins un punct sensibil,goana dupa publicitate,boala de-a cersii atentie prin postari de poze pe retelele de socializare-totul bine si foarte bine punctat.

  (35)
 8. Consilier local incomaptibil PNL

  Alta dovada de ipocrizie vezi si pozele in care apare Ioan Turc la adunarile asociatiei lui Chereji, si anume Bistrita Civica. (in remeber cazul PD Nelu Botis).

  (9)
 9. Yooou

  Mai tineti minte ce prosti erau/eram pe vremea lui Ceasca ???Si atunci era o „onoare” sa te fotografiezi cu „tatucul” :)))))))

  (8)
 10. Gica

  Felicitări pentru articol! S-a atins deja limita de jos a bunului simț, prin felul în care sunt promovate adevăratele valori tradiționale, de la inițiativele unor dudui cu doctorate și inițiative etnografice de tip comercial, la genul ăsta de evenimente demne de record în penibilitate și politizare. Păcat de efortul, costumele și bunul simț al oamenilor simplii, cărora li se confiscă tradițiile, poate mâine și costumele de noua ”’elită”, acești îmbuibați, inculți și aroganți care ne conduc vremelnic.

  (24)
 11. Alex Mihalcea

  Formatiunile politice de dreapta USR , PMP si ALDE nu au servit evenimentul PSD . Bravo lor !!!

  (7)
 12. Cetatean 2 #rezist

  Inca un argument, daca mai era nevoie de vreunul de ce judetul e pe mana partidului social comuni… pardon democrat la asa oameni in conducerea PNL BN

  (10)
 13. Nea Ion

  Asta înseamnă să nu fi ziarist de casă,de palat ,poti spune lucrurilor pe nume,din păcate asemenea profesionisti sunt pe cale de disparitie.Referitor la eveniment,umila mea părere e că si-a atins scopul ,nu legat de recorduri,ci de bucuria sinceră a oamenilor simpli,in schimb năravul politrucilor nu trebuie sa ne mai surprindă,nu au mama nu au tată când e vorba de voturi,functii sau bani ,,mut pe fasa”….dar totuși pentru a nu se simtii neindreptatita trebuie amintită și Dina Suciu de la Protectia Consumatorilor,doar ca ea linge clanta la ALDE .
  PAREREA MEA!

  (15)
 14. Marius Nicolae Pop

  Cand vom vedea o autentica sarbatoare a portului popular romanesc ? Oameni care sa vina cu emotie, cu bucurie , fiecare cu traditiile locului, cu povesti frumoase ,cu idei frumoase… S-ar relua vechile obiceiuri, s-ar croi costumele dupa” tehnologia”veche…poate s-ar discuta despre o fabricuta,locuri de munca, creativitate,bun gust, traditie… poate copiii si tinerii ar mai lasa deoparte telefoanele mobile! Cu respect, MNPop

  (12)
  • Putem să vedem costume duminica sau în sărbători mari la ţară, în biserici, acolo oamenii le poartă de drag, nu pentru că li se cere. Restul sunt regii de prost gust cu figuri caraghioase.

   (28)
 15. cetatean

  Bravo! Un articol de nota 10, care sigur nu va fi pe placul PNL-listelor slugarnice noului tatuc Dragnea. Oare ce vor sa ne arate, ca primeaza interesul personal sau ca se pot vopsi in toate culorile politice?

  (15)
 16. garfield motanu™

  Țin minte că în anii ‘ 80 , țânc mucos fiind , ridicam nori de praf la vederea vreunui ,,condamnat”, fie el simplu găinar sau ascultător de Europa Liberă. Așa am fost educați în acele vremuri, ce să-i faci.
  Astăzi, sunt sigur că multă lume a dat buzna în magazinele tip Foto Studio pentru a-și înrăma selphi-ul de 4 megapixeli făcut cu ,,omul momentului” , mult stimatul lider politic și pescar de știuci Liviu Dragnea. Mă întreb însă , câți vor rămâne cu pereții găuriți degeaba dacă , virgulă , condamnarea cu suspendare se va transforma în ,,cu executare” ( Doamne ferește! ) sau vreun mălai-mare din partid îl va ,,abdica” și evident, trimite în același con de umbră în care se află actualmente celălat ex-lider maximo, Victor Viorel.
  PNL-ul știți bine că poartă eticheta ,, aceeași mizerie ” , nu-i vreo noutate. Că le ,,trântește” precum Gloria cu Ceahlăul odinioară…nici asta nu este ceva nou. Bine ar fi însă dacă ar pricepe că jonglând între două luntre o să dea cu capul de punte. Sau cam așa ceva.

  (10)
 17. ovidiu

  Eu de mult nu mai consider liberalii ca fiind in opozitie pentru ca sunt impinsi de la spate de coruptii din propriul partid sa coabiteze cu psdistii, in vederea inrobirii justitiei si pentru a promova pachete de legi in favoarea coruptilor.Adevarata opozitie demostrata prin fapte in Bucuresti si parlament este reprezentata de usristi.O sa vedeti in viitor ca am dreptate!!

  (3)
 18. George

  Doamna Cristiana,aveți impresia că la București lucrurile nu se întâmplă la fel ?Caragiale a fost marele expert în radiografia vieții politice românești.Știți bine asta.Câți nu au pupat mâna sau poala adversarului politic doar pentru a-și rezolva interesele politice și de grup. Suntem niște copii dacă îi credem curați și nu perverși .În rest,să auzim numai de bine. Articolul pe care l-ați editat este cutremurător de adevărat,dar adevărul este bun de pus pe masa Mamei Omida să-l tragă la descântece ! Felicitări !

  (7)
 19. Vasilică ot teleorman

  De ce nu avem curajul să o spunem sau recunoaștem răspicat:
  Vremea portului popular o murit.
  Locul lui e la muzeu și prin cele case de parade, pentru a (mai) răscoli amintiri celor de peste 50 de ani.
  După care, veșnica lui pomenire.
  Nimic nu-i veșnic.
  Au pierit ele imperii, culturi, civilizații nene, de n-a rămas decât esența lor.
  D-apoi niste gaci și zadii, frumoase doar pentru cei care n-au avut ce alege in locul lor și deloc comode.

  (9)
 20. Dorin

  FELICITARI !!! Din pacate sunteti o „rara avis” in jurnalism, apreciez curajul si verticalitatea dvs., ma intreb retoric, din ce traiti in conditiile in care confratii din presa au cel putin o tangenta politica, care le asigura si anumite avantaje materiale. Din fericire, cu ajutorul cititorilor ati castigat un meci profesional greu, ceea ce nu s-a intamplat in cazul candidatiilor politici cu caracteristici pozitive din judetul nostru, care nu prea au adunat multe voturi si aici as avea cateva exemple la nivelul mediului urban dar n-as vrea sa nominalizez…si asta pentru ca acestia cu siguranta nu ar fi aruncat banii nostri pe doua hartii, ci pe investitii concrete in cultura, poate industrie sau ceva ce ar fi asigurat o plusvaloare comunitatii…dar am ales si ne-am ales cu doua recorduri, pentru orasul cu cei mai multi someri din judet si o gramada de asistati social, fostii si viitorii votanti ai sistemului, impreuna cu ceva mai celebrii stewarzi, compusi din cadrele didactice si angajatii primariei… FELICITARI !!! Va multumesc si va respect pentru curaj ! P.S. Oare nu erau suficienti cei aproximativ 9.500 de alegatori de pe listele Nasaudului + copii acestora, pentru record, trebuia sa mai adaugam o stea celebritatii lui Liviu?

  (6)
 21. Doru

  Femeile astea si nu numai, au intrat in politica nu ca ar sti mare lucru, ci pentru a le pica ceva caldut si daca e si cu multi bani e si mai bine. Asta e marea demagogie a romanului de mai multe secole si multi le cred si pun botul.

  (5)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.