Malurile râului Bistriţa, în sfârşit, fără gunoaie. Soluţia viceprimarului Niculae pentru păstrarea curăţeniei

Merigo

(FOTO) Malurile râului Bistriţa au fost curăţate de gunoaie pe toată raza administrativă a municipiului, de la Unirea şi până la podul de la Sărăţel, lucru care nu s-a făcut niciodată în ultimii ani. O echipă de deţinuţi de la Penitenciarul Bistriţa a lucrat mai bine de două luni să adune toate mizeriile, PET-uri, hârtii, materiale textile sau de construcţie, o muncă titanică, dat fiind faptul că s-a acţionat pe ambele maluri ale râului prin iarba deja crescută.

„Am început acţiunea de ecologizare a malurilor râului Bistriţa din data de 26 februarie. Am început din Unirea şi am ajuns în Sărata. În trei-patru zile, vom termina salubrizarea completă a malurilor până la podul de la Sărăţel. A fost un efort foarte mare, am muncit mai bine de două luni cu o echipă de deţinuţi de la Penitenciarul Bistriţa formată din zece persoane, plus încă trei angajaţi de la Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa, structură care a pus la dispoziţie şi un tractor. Sper ca cetăţenii să conştientizeze ce efort am făcut ca administraţie să curăţăm malurile râului şi să păstreze această curăţenie”, a spus viceprimarul Niculae.

Potrivit acestuia, cantitatea de deşeuri a fost foarte mare. „S-a mai făcut curăţenie, dar nu aşa cum am făcut anul acesta, de la intrarea râului în raza administrativă a oraşului Bistriţa până la ieşirea din el. Cu excepţia a două sectoare unde nu am avut acces – dar vom intra la vară când nivelul apei va fi mai scăzut să curăţăm şi acele insule, respectiv în spatele caselor din Unirea unde sunt gardurile până în apă, deci cam pe 300-400 de metri lungime – , malurile râului sunt curate. Am adunat cantităţi imense de deşeuri. Oricum, am auzit că undeva pe Tisa sunt nişte baraje din flotoare. Mă gândesc să montăm şi noi pe Bistriţa pentru ca deşeurile din amonte să nu mai ajungă în oraşul nostru. Dacă va mai fi nevoie să facem curăţenie la anul sau peste doi ani să nu mai fim obligaţi să adunăm gunoiul altora”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.

Potrivit viceprimarului acţiunea de salubrizare a râului a fost nu doar migăloasă, dar şi costisitoare, fiind plătită cu bani de la bugetul local. „E un mare efort financiar”, a spus Niculae.

„Noi mai avem o problemă cu râul. Am făcut curăţenie pe maluri, dar mai avem o altă problemă cu ce există în râu (marna care face ca apa să fie veşnic tulbure -n.r.). Deocamdată nu ştiu cum se poate rezolva. E nevoie de nişte praguri, de reamenajarea fundului râului Bistriţa. Atunci s-ar putea face o curăţenie şi în albie. Oricum, eu consider că am făcut un efort foarte mare. Sper ca exemplul nostru să fie luat şi de alţi primari din judeţ, iar curăţenia să fie păstrată. Trebuie să avem un judeţ curat, un mediu plăcut şi să ne respectăm în primul rând pe noi”, a spus viceprimarul.

Cristian Niculae a fost comisar şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, iar în mandatul său s-au făcut multe acţiuni similare de salubrizare a malurilor, în special pe Valea Sălăuţei, dar şi pe alte cursuri de apă din judeţ.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  • Oras napadit de balarii

   Oriunde te-ai plimba prin oras, de la sud la nord, de la est la vest, cu mici exceptii si astea mai in centru, dai peste balarii, iarba netaiata, garduri vii neingrijite, spatii verzi acoperite de gunoaie…

   (1)
 1. Rus Liana

  Bravo d- le viceprimar ! Cred ca nu ar fi rea varianta cu „baraje ” amonte de fiecare localitate ……

  (11)
 2. Bogdan Bistrita

  Felicitari d-le Cristian Niculae !
  Cand asfaltam gropile din oras ?
  Pana sa ne plimbam cu barcile pe rau mai este mult, momentan circulam cu masinile pe drumurile gaurite ale judetului.

  (17)
 3. adi

  Solutia cu baraje din flotoare sau cu grilaje care sa retina deseurile care plutesc pe apa nu rezolva decat partial problema curateniei pe malurile raului Bistrita.
  Trebuie avut in vedere faptul ca pentru sudul orasului, raul Bistrita ar putea sa devina “piesa de rezistenta” , cu conditia ca apa sa redevina limpede . Prin urmare ar putea fi luat in considerare un proiect complex de regularizare a cursului raului Bistrita de la intrarea in Unirea si pana la iesirea din Sarata. Acest proiect ar trebui sa aiba drept prioritate un lac penrtu decantarea apei in amonte de Unirea, cu un baraj care sa retina si deseurile ce plutesc pe apa. Astfel, orasul ar putea fi strabatut de la un capat la altul de o apa curata, ceea ce ar permite si amenajarea malurilor raului pentru agrement, conform proiectului existent inca din 2006 (: P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill).
  De asemenea, ar putea fi prevazuta si o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al apei.

  (12)
 4. tiberius camaras

  E bine, dar era ceva normal. Atâta timp nu s-a făcut nimic legat de amenajarea malurilor și acuma curg felicitările pentru ceva ce intra în atribuțiile administrației.locale. Da, e datoria noastră, a cetățenilor să menținem curățenia, dar dacă faci curat cu penitenciarul din banii noștri nu trebuie să-mi curgă ochii de admirație. După zeci de sesizări în presă și verbal cu reprezentanți ai primăriei abia acum se repară Podul Budacului pe porțiunea care putea provoca accidente grave copiilor. Toti trebuie să ne facem datoria, meritele vor fi recunoscute oricum.

  (8)
 5. Ovidiu

  Bravo,te iert si pentru afirmatia ca doresti autobuze diesel(in loc de autobuze electrice) pe viitoarea linie verde care va strabate orasul!

  (2)
 6. Daniel

  Admirabil omul acesta. Totuși sunt sceptic. Biciul pe români, altfel nu se mai poate. Toate apele sunt pline de gunoaie, nesimțirea e la ea acasă în Ro. Înăspriți legislația de mediu, trimiteți polițiștii locali pe sectoare, camere de luat vederi discrete, tăiați amenzi, puneți bota pe nesimțiți că altfel o să o ia de la capăt.

  (15)
 7. Ana Maria Ardelean

  Felicitari d-lui viceprimar Niculae!Total de acord cu dl.Daniel.Fara constrangere nu se va rezolva nimic pentru ca foarte multi indivizi nu au nici respect de sine si nu respecta nici dorinta altora, de a avea un mediu curat.Sunt regiuni ale lumii in care, cred ca oamenii ar fi fericiti sa aiba apa pe care o avem aici . In schimb, la noi se arunca gunoaie in apa!Cand se vor hotari autoritatile sa sanctioneze nesimtirea si primitivismul si sa faca publice masurile si efectele lor?

  (8)
 8. Cornel

  Felicitari? Pentru ce? Pentru un lucru pe care trebuie sa-l faca in mod normal? Pt asta are salar platit de noi toti nu cred ca pt iti faci pur si simplu datoria la lucul de munca meriti felicitat. Pt asta prlmesti salar nu sa dormi. Nu are nici un meri pur si simplu si-a facut datoria pt care primeste bani frumosi plus alte beneficii.

  (2)
 9. George

  Cate pupaturi in dos…
  De aia mere tara asta asa cum mere…
  Cand face unu ceva ce trebuia sa faca de mult, este erou…
  Da ce lampa lu Aladin trebe sa faca pentru banii pe care-i ia de la noi? Sa frece menta? Oricum o freaca… ca doar nu el aduna gunoaiele ci palmasii.
  Continuati tot asa cu pupaturile si veti vedea ce iese…

  (6)
  • Daniel

   ”Orice faptă bună trebuie încurajată și lăudată”. Jan Comenius.

   (-2)
 10. Marian

  Felicitari persoanelor care s-au implicat sa faca curat
  Dar acum ar trebui sa fie cadecat urmarita zona de catre politie si cei prinsi ca mai arunca mizerie sa fie nu amendati cai doare in cot de amenzi ca nu le platesc sa fie pusi silit sa faca macar o saptamana curat prin alte locuri unde este mizerie sa invete minte sa nu mai arunce la voia intamplari gunoaie
  De ce in alte tari stiu sa mearga cu gunoiul la tomberon si in romania isi fac de cap

  (4)
 11. Ionel

  Felicitari. Bagati Politia locala in priza. Rezultat 100%. Daca ai doare buzunarul nu mai arunca nimic. Dar nu le puneti clopotei.

  (1)
 12. Flori

  Felicitări tuturor care au contribuit!
  Dacă se vorbește despre mediu ,De ce nu tragem la răspundere pe cei care nu respecta legea? Cei de la Supercom firma de curățenie nu vor sa investească în capacitatea de transport selectare reciclare a gonoaielor direct de la gospodăriile oamenilor respectiv asociațiile de proprietari, locatari.
  Fetița mea de 6 ani învață la grădiniță, la televizor,acasă despre reciclare, și constatam investițiile băgate în pământ stat nefolosite,plătim pe tona de gunoi neselectata sute de euro din cauza unor decizi la nivel central.
  Care este decizia celor de la mediu uman sa dea amenda? Vorbim de polare ridicam gunoaiele de la locatari neselectat,vine superiocom le duce la depozit,aici alta cheltuiala alte transporturi ,în loc sa ușurm munca o îngreunam .Sa ne spună cei din conducerea administrativa în ultimilor 6 luni sa făcut selectarea gonoaielor?

  (1)
 13. Timi

  Asta e lumea lui „indrazneste sa speri” a ultimilor peste 25 de ani , ajungi sa feliciti pe cineva pentru un lucru cat se poate de normal si de banal , suntem in gunoaie si mizerie de atat timp , din toate punctele de vedere , incat devenim exaltati in fata unori aseme „realizari”.

  (2)
 14. Adrian Bechis

  Asa cum cred unii, ca sa faci un lucru bun este ceva normal , si sunt de acord cu asta, tot la fel le spun celor carora le place doar sa critice, ca a felicita pe cineva pentru un lucru bun, este la fel de normal. Concluzia, cred ca ar fi cazul ca toti sa devenim normali, sa facem lucruri bune si sa ne felicitam reciproc pentru acestea. Domnule viceprimar, te felicit si doresc sa am cat mai multe motive pentru felicitari.

  (-1)
 15. Tiberius camaras

  Eu l-as felicita cu drag dacă s-ar implica în continuare prin amenzi date celor care aruncă mizerii pe malul râului și mai ales dacă ar transforma locația într-o promenadă de la Podul Budacului până la Podul Jelnei. Apropo de Podul Budacului, lucrează un zidar și un ajutor în draci de două săptămâni la reabilitarea unei zone de 10 metri. Fiind podean, trec zilnic și observ taraganarea lucrării. Vineri venea unul cu un sfert de roabă de mortar și zicea ” ți-am mai pus puțin ciment că era prea moale „. Tipic romanesc ca lucrare publică. În schimb, în mai puțin de o lună, extensia Palatului de justiție e aproape gata,cu tot cu acoperiș. Or fi lucrând nemți acolo sau e vorba de altceva?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.