Lucruri mai puţin cunoscute despre drepturile şi obligaţiile profesorilor şi părinţilor

Profesorii nu pot fi înregistrați audio sau video în timpul cursurilor, scrie în Legea educației naționale nr. 1/2011, în regulamentele specifice, în contractul individual de muncă și în contractele colective de muncă unde sunt menţionate drepturile și obligațiile personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Conform documentelor citate, în timpul orelor de curs, cadrele didactice au dreptul de a nu fi deranjate de nicio autoritate școlară sau publică, cu excepțiile prevăzute de lege. Tot în spiritul dreptului la securitate al profesorului, acesta are dreptul de a nu fi înregistrat audio și/sau video în timpul activității didactice. Cu atât mai puțin, multiplicarea unor înregistrări nu este permisă fără acordul profesorului, chiar dacă a existat consimțământul pentru înregistrare.

Pe lângă obligația principală de instruire și educație, cadrele didactice trebuie să vegheze asupra siguranței elevilor pe tot parcursul activităților școlare și extrașcolare. Profesorii nu pot aplica pedepse corporale și nu pot agresa verbal, fizic sau emoțional elevii.

Calitatea prestației didactice și evaluările de la clasă trebuie să rămână independente de orice tip de avantaje primite în aceste scopuri. În plus, profesorii au, de asemenea, și obligația de sesizare a instituțiilor de asistență socială/educațională specializată și de protecția copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului/elevului de care află.

Cei care ocupă posturi în afara localității de domiciliu au posibilitatea să ceară decontarea cheltuielilor de transport. De asemenea, pot beneficia de fonduri extrabugetare sau de sponsorizări pentru a participa la manifestări științifice organizate în străinătate.

Pentru profesori, legea prevede un concediu anual cu plată de 62 de zile, numai în perioada vacanțelor școlare. În plus, cei care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învățământului, pe bază de contract de cercetare ori de editare, au dreptul la șase luni concediu plătit, o singură dată, însă numai cu aprobarea consiliului de administrație al școlii. În vederea continuării studiilor/specializării, profesorii pot beneficia de concediu fără plată pe o perioadă de maximum trei ani într-un interval de șapte ani.

Personalul didactic răspunde disciplinar pentru încălcarea cu vinovăție a îndatoririlor ce îi revin potrivit CIM, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii/instituţiei, conform prevederilor Legii nr. 1/2011.

Sancțiunile disciplinare prevăzute de lege sunt: observația scrisă, avertismentul, diminuarea salariului de bază, suspendarea, pe o perioadă de trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice, de conducere, de îndrumare sau de control, destituirea din funcția de conducere, de îndrumare sau de control și, în final, desfacerea disciplinară a CIM.

Părinții iresponsabili pot fi obligați să muncească în folosul comunității

Drepturile și obligațiile părinților, tutorilor sau susținătorilor legali ai elevilor se regăsesc, de asemenea, în Ordinul MEN nr. 5115/2014. Cu ocazia înscrierii elevului în registrul matricol unic, părinții încheie cu școala un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale acestora.

Actul normativ sancționează părinții care aleg să nu-și înscrie copiii la școală pentru perioada învățământului obligatoriu. Aceștia riscă să fie amendați cu o sumă între 100 și 1.000 de lei sau să fie obligați să muncească în folosul comunității. Tot părinții sunt cei care trebuie să se asigure și că elevul frecventează orele de curs.

Din noianul de obligații pe care un părinte îl are în privința copilului său, este mai puțin cunoscut faptul că legea îl obligă pe acesta să-și însoțească micuțul până la intrarea în unitatea de învățământ și să-l preia la terminarea orelor de curs. Părinții care nu se pot achita de această obligație în mod personal trebuie să împuternicească pe cineva în acest scop, scrie avocat.net.

De asemenea, părinții au dreptul, în limitele legii, să decidă cu privire la unitatea de învățământ unde va studia copilul lor. Aceștia au dreptul și, totodată, obligația să se intereseze periodic (măcar o dată pe lună) de situația școlară a copilului. Cu toate acestea, accesul părinților în unitățile de învățământ nu se poate face decât în anumite situații: atunci când părintele a fost convocat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul unității; atunci când desfășoară activități în comun cu cadrele didactice; dacă a depus o cerere în acest sens la secretariatul unității; atunci când participă la întâlnirile programate cu un cadru didactic. În plus, consiliul de administrație al școlii mai poate stabili pentru procedura de acces în unitate și alte situații decât cele menționate anterior.

Învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, gimnazial și primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Cu toate acestea, obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.

Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la școală, potrivit unui comunicat de presă recent al Ministerului Sănătății. Singurele documente necesare la înregistrarea copiilor sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

Foto: arhivă

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Alina Oprea

  „Din noianul de obligații pe care un părinte îl are în privința copilului său, este mai puțin cunoscut faptul că legea îl obligă pe acesta să-și însoțească micuțul până la intrarea în unitatea de învățământ și să-l preia la terminarea orelor de curs. ”
  De asta chiar ca n-am mai auzit. In ce lege scrie asta si pana la ce varsta a copilului se aplica? Ma indoiesc ca copiii de liceu sau chiar si cei de gimnaziu vor accepta sa fie adusi de parinti la scoala.

  (-7)
 2. Liviu Cristea

  Cum se poate dovedi ca un profesor agreseaza verbal, fizic sau emotinal elevii? De marturia elevului nu tine nimeni cont.

  (9)
  • Cameea

   Cum se poate dovedi ca un elev agreseaza verbal, fizic sau emotinal profesorii? De marturia profesorului nu tine nimeni cont…

   (76)
  • Adrian

   Nu obligă nimeni sa se perpetueze o astfel de practică…Din experienta va spun ca părinții sunt cei ce încurajează asa ce am..

   (16)
 3. Adriana

  Este cineva interesat de cazul in care elevul agreseaza verbal, fizic sau emotional profesorul?!… Avem drepturi toti; parinti, profesori si elevi, dar de cele mai multe ori uitam un lucru, odata cu drepturile ne parvin si responsabilitatile.

  (33)
  • Stefan

   Dupa cum ai pus problema se pare ca esti cadru didactic……dar hai sa nu ne ofuscam pentru acest lucru…..eu unul am o problema cu acei profesori, educatori, invatatori care sunt cu doua fete, care invata elevi preferential in functie de cat e de mare sacosa lu’ tacsu si a lui masa. Lucru care se poate dovedi in orice institutie de invatamant al statului. Dar se pare ca nu exista si o lege clara in acest sens.

   (-9)
 4. Romanica

  Ce parere ati avea in legătură cu faptul ca ar trebui sa mai puneti mâna si pe gramatica limbii române???!!!..Cred ca ati lipsit la lectia „Articolul in gramatica limbii romane”.!
  In rest toate…bune..de criticat nu ne întrece nici Aghiuta!!!
  RUSINICAAAAAAA!!!!

  (21)
 5. Cristi

  Toata lumea are dreptate mai putin profesorul care trebuie sa-si parcurga programa scolara,safaca educatie extrascolara(adica sa-i invete pr copii cei 7 ani de acasa),nu stiu cum sa secomporte nici pe strada nici acasa si nici la scoala.Intr-un cuvant numai profesorii si scoala sunt vinovati de esecul copilului Parintii nu.Nu sunt in stare sa fie prezenti nici macar o singura data la sedintele cu parintii sau sa se intereseze de soarta copilului numai atunci cand sunt problem.(sunt f. multe astfel de cazuri din pacate).

  (73)
  • corina

   Foarte mare dreptate ai Cristi ,asa este sunt parinti mai ales in mediul rural care habar nu au ce fac copiii lor la scoala nu-i verifica nu-i educa dar pretentii au cat cuprinde. Vad asta in fiecare zi dar din pacate educatie cu parintii nu se mai poate face ,iar noi degeaba incercam sa-i ducem pe calea buna acasa ori nu are cine sa continue ori mai rau li se spune,,da mai lasa-ma si cu ce spune doamna ta,,.

   (28)
 6. Ana

  Un copil care nu si respecta parintii,nu respecta pe nimeni si nimic pe lumea asta. Asta e adevarul la care ar trebui sa reflectati ,dragi parinti! Si la ce inseamna cei sapte ani de acasa.

  (24)
 7. Voica Mirabela

  Sunt cadru didactic din pacate!Spun asta deoarece in societatea in care traim suntem tratati ca niste gunoaie !Intotdeauna noi suntem vinovati,TREBUIE sa fim exemple ptr.ceilalti(a se citi slugoi) ,sa nu avem demnitate,drepturi ,pareri,personalitate!Daca esti si OM pe langa faptul ca esti dascal,daca sustii valorile umane,daca vrei sa progresezi si ai ambitia sa faci si elevii neinteresati sa invete,gata,dosar penal!Abuz,violenta verbala,stres pt.elev!Ai dat de dracu,INFRACTOR scrie pe tine!Asta i”progresul” Romaniei!Tot inainte!Mirabela Voica,Oravita,Caras Severin

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.