Actualitate

Lucruri mai puţin cunoscute despre drepturile şi obligaţiile profesorilor şi părinţilor

Profesorii nu pot fi înregistrați audio sau video în timpul cursurilor, scrie în Legea educației naționale nr. 1/2011, în regulamentele specifice, în contractul individual de muncă și în contractele colective de muncă unde sunt menţionate drepturile și obligațiile personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Conform documentelor citate, în timpul orelor de curs, cadrele didactice au dreptul de a nu fi deranjate de nicio autoritate școlară sau publică, cu excepțiile prevăzute de lege. Tot în spiritul dreptului la securitate al profesorului, acesta are dreptul de a nu fi înregistrat audio și/sau video în timpul activității didactice. Cu atât mai puțin, multiplicarea unor înregistrări nu este permisă fără acordul profesorului, chiar dacă a existat consimțământul pentru înregistrare.

Pe lângă obligația principală de instruire și educație, cadrele didactice trebuie să vegheze asupra siguranței elevilor pe tot parcursul activităților școlare și extrașcolare. Profesorii nu pot aplica pedepse corporale și nu pot agresa verbal, fizic sau emoțional elevii.

Calitatea prestației didactice și evaluările de la clasă trebuie să rămână independente de orice tip de avantaje primite în aceste scopuri. În plus, profesorii au, de asemenea, și obligația de sesizare a instituțiilor de asistență socială/educațională specializată și de protecția copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului/elevului de care află.

Cei care ocupă posturi în afara localității de domiciliu au posibilitatea să ceară decontarea cheltuielilor de transport. De asemenea, pot beneficia de fonduri extrabugetare sau de sponsorizări pentru a participa la manifestări științifice organizate în străinătate.

Pentru profesori, legea prevede un concediu anual cu plată de 62 de zile, numai în perioada vacanțelor școlare. În plus, cei care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învățământului, pe bază de contract de cercetare ori de editare, au dreptul la șase luni concediu plătit, o singură dată, însă numai cu aprobarea consiliului de administrație al școlii. În vederea continuării studiilor/specializării, profesorii pot beneficia de concediu fără plată pe o perioadă de maximum trei ani într-un interval de șapte ani.

Personalul didactic răspunde disciplinar pentru încălcarea cu vinovăție a îndatoririlor ce îi revin potrivit CIM, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii/instituţiei, conform prevederilor Legii nr. 1/2011.

Sancțiunile disciplinare prevăzute de lege sunt: observația scrisă, avertismentul, diminuarea salariului de bază, suspendarea, pe o perioadă de trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice, de conducere, de îndrumare sau de control, destituirea din funcția de conducere, de îndrumare sau de control și, în final, desfacerea disciplinară a CIM.

Părinții iresponsabili pot fi obligați să muncească în folosul comunității

Drepturile și obligațiile părinților, tutorilor sau susținătorilor legali ai elevilor se regăsesc, de asemenea, în Ordinul MEN nr. 5115/2014. Cu ocazia înscrierii elevului în registrul matricol unic, părinții încheie cu școala un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale acestora.

Actul normativ sancționează părinții care aleg să nu-și înscrie copiii la școală pentru perioada învățământului obligatoriu. Aceștia riscă să fie amendați cu o sumă între 100 și 1.000 de lei sau să fie obligați să muncească în folosul comunității. Tot părinții sunt cei care trebuie să se asigure și că elevul frecventează orele de curs.

Din noianul de obligații pe care un părinte îl are în privința copilului său, este mai puțin cunoscut faptul că legea îl obligă pe acesta să-și însoțească micuțul până la intrarea în unitatea de învățământ și să-l preia la terminarea orelor de curs. Părinții care nu se pot achita de această obligație în mod personal trebuie să împuternicească pe cineva în acest scop, scrie avocat.net.

De asemenea, părinții au dreptul, în limitele legii, să decidă cu privire la unitatea de învățământ unde va studia copilul lor. Aceștia au dreptul și, totodată, obligația să se intereseze periodic (măcar o dată pe lună) de situația școlară a copilului. Cu toate acestea, accesul părinților în unitățile de învățământ nu se poate face decât în anumite situații: atunci când părintele a fost convocat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul unității; atunci când desfășoară activități în comun cu cadrele didactice; dacă a depus o cerere în acest sens la secretariatul unității; atunci când participă la întâlnirile programate cu un cadru didactic. În plus, consiliul de administrație al școlii mai poate stabili pentru procedura de acces în unitate și alte situații decât cele menționate anterior.

Învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, gimnazial și primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Cu toate acestea, obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.

Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la școală, potrivit unui comunicat de presă recent al Ministerului Sănătății. Singurele documente necesare la înregistrarea copiilor sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

Foto: arhivă

40 comentarii

  • „Din noianul de obligații pe care un părinte îl are în privința copilului său, este mai puțin cunoscut faptul că legea îl obligă pe acesta să-și însoțească micuțul până la intrarea în unitatea de învățământ și să-l preia la terminarea orelor de curs. ”
    De asta chiar ca n-am mai auzit. In ce lege scrie asta si pana la ce varsta a copilului se aplica? Ma indoiesc ca copiii de liceu sau chiar si cei de gimnaziu vor accepta sa fie adusi de parinti la scoala.

    • Cum se poate dovedi ca un elev agreseaza verbal, fizic sau emotinal profesorii? De marturia profesorului nu tine nimeni cont…

      5
      1
    • Nu obligă nimeni sa se perpetueze o astfel de practică…Din experienta va spun ca părinții sunt cei ce încurajează asa ce am..

    • Păi, stimabile! Te obligă cineva să fii atent? Dacă ești atent cu soția, o fi mită?

    • ,,Păi stimabilo” ! Compari mere cu pere, ce legătură are soția cu cadrul didactic ? E o prostie venită și din partea părinților (excesiv de obedienti și de servili), și din partea cadrelor didactice care nu refuză categoric asemenea așa numite atenții. Mai sunt multe alte profesii, de ce să nu dăm atenții peste tot, ca si la medici, nu-i asa ?, ca fanarioții la Înalta Poartă ? Asa zisele atenții sunt de fapt manifestarea unui interes si o teama meschină, ca nu cumva copilul propriu să fie ,,dezavantajat” fata de cei care au,,contribuit” – e mobilul unei persoane cu mentalitate de sluga, fara demnitate, e o plaga nationala. In acest fel te pui singur intr-o situatie de inferioritate cu cel care e platit deja pentru serviciile pe care le ofera. Dar e greu să gandesti, inainte de a urma un obicei prost, care nu are alte ratiuni decat cele descrise mai sus.

    • Cum rămâne cu acei elevi și părinți care nu au împreună 7 ani de acasă? Cum poți face fata nesimțirii elevilor și părinților care își permit să facă scandal absolut gratuit? Cum faci fata amenințărilor și telefoanelor din miez de noapte? …In principiu ar trebui sa fim plătiți și pentru faptul că avem amabilitatea să răspundem acelor părinți care suna la 6.20 AM sau la ora 10 PM pentru a le rezolva problemele pentru care nu s-au deranjat sa participe la ședințele cu părinții… Cu asta cum rămâne?? …cat despre acei ” profesori” care iau mită și au preferințe ce sa zic … as aprecia dacă ați dovedi aceste fapte. Personal nu le-aș plânge de milă!

    • Bună ziua si pe mine ma intereseaza cum se poate dovedi ca învățătoare a agresat fizic copilul si verbal si continua sa o faca verbal si eu ca părinte de copil nu am crezare si nici copilul de clasa 1 traim in tara nedreptăți .

  • Este cineva interesat de cazul in care elevul agreseaza verbal, fizic sau emotional profesorul?!… Avem drepturi toti; parinti, profesori si elevi, dar de cele mai multe ori uitam un lucru, odata cu drepturile ne parvin si responsabilitatile.

    • Dupa cum ai pus problema se pare ca esti cadru didactic……dar hai sa nu ne ofuscam pentru acest lucru…..eu unul am o problema cu acei profesori, educatori, invatatori care sunt cu doua fete, care invata elevi preferential in functie de cat e de mare sacosa lu’ tacsu si a lui masa. Lucru care se poate dovedi in orice institutie de invatamant al statului. Dar se pare ca nu exista si o lege clara in acest sens.

      2
      1
    • Correct! Nu sunt cadru didactic, dar lucrez mult cu scoala si credeti-ma ca am vazut profesori umiliti de elevi, profesori care au ajuns in cancelarie plangand! Unde sunt drepturile lor? Am doi copii, dar i-am educat sa respecte, cu atat mai mult profesorii sau invatatorii care fac ceea ce fac tot pentru elevi. Copiii din zilele noastre stiu foarte bine ca au drepturi dar au uitat complet de obligatii si nu stiu ca dreptul lor ajunge pana in punctul unde il incalca pe cel al omului de langa el. Ce ar fi sa le spunem si asta si sa le si explicam, ca sa inteleaga mai bine?

    • Eu, elevul, bine practic fost elev! Nu am fost și nu voi fi niciodată mulțumită de ceea ce se numește școală! Profesori duri, aspri și cu sânge rece! Nu văd de ce elevii trebuie să fie umiliți și înjosiți de profesori privind viața lor privată și înafară școlii. Și nu sunt fost elev din cauză că am terminat liceul și multe altele! Nu sunt pur și simplu eu elev ce a abandonat școală! De ce ? Pentru că sunt acea fire rebelă și totuși cu suflet mare, ce punea și cele mai mici vorbe la suflet, dar nu asta a fost problema, ajunsă în liceu, suferind de anumite boli lipsind mult de la școală, fiind în spitale și ajungând înapoi la orele de curs, dumnealui, profesorul indignat reproșându-mi că sunt gravidă, pe baza a ce ?!! Că mi-a fost rău și am fost luată cu salvarea, JOSNIC, din partea unui „Profesor” destul de matur cât să conștientizeze că nu tot ce li se pare lor a fi adevărat așa și este, dar nu a dat doar dovadă de imaturitate, ținându-și opinia față de mine ! Și umilindu-mă în fața clasei. Fără a încerca să îmi vorbească în privat! Și cu toate că nu am liceul terminat, o facultate și un doctorat am învață singură și fără ajutorul a vreunui profesor, m-am educat singură și am un loc de munca bine plătit într-o instituție destul de mare, am cu ce pune o pâine pe masă și cu ce mă întreține! (Iar dacă vă întrebați de părinți mei ce au făcut și ce au avut de zis?!! Ei bine, ei sunt singuri și unici oameni care au avut, au și vor avea încredere în mine și mă vor susține în orice !) Aștept critici și comentarii pe măsură!

      2
      1
    • Îmi cer scuze pentru greșelile de ortografie și gramatică care sunt ! Am scris în grabă, așa e când ai și copil mic! Am uitat să menționez că în prezent am 26 de ani, o familie fericită și nu îmi pare rău de nicio decizie luată!

      1
      1
    • Buna, Alexandra! M-a impresionat cazul tau! Stiu ca acel cadru didactic a gresit, dar nu trebuie sa renuntam la nimic in viata din pricina cuiva, mai ales ca stim ca ne va afecta (poate) intreaga viata… Vreau sa stiu, chiar nu a fost nici un singur cadru didactic din viata ta care sa fi fost ingaduitor si intelegator? Daca nu, mare pacat… Sunt si eu cadru didactic… Stiu ca invatamantul de azi are mari lipsuri, dar noi, cadrele didactice, nici macar asta nu avem voie sa spunem… Suntem condusi tot politic… De unii care habar nu au care sunt nevoile, care nu prea sunt trecuti prin scoala… Nu vreau sa dau vina pe nimeni, dascalii care sunt reci nu au nicio scuza… Nu inteleg cum pot fi asa, oare ei nu au copii? Imi pare rau ca scoala ti-a lasat un gust asa amar! imi cer scuze in numele tuturor care ti-au gresit acolo! Scoala trebuie sa ne trezeasca amintiri frumoase…

      1
      1
  • Ce parere ati avea in legătură cu faptul ca ar trebui sa mai puneti mâna si pe gramatica limbii române???!!!..Cred ca ati lipsit la lectia „Articolul in gramatica limbii romane”.!
    In rest toate…bune..de criticat nu ne întrece nici Aghiuta!!!
    RUSINICAAAAAAA!!!!

    • Da asa este.. Este foarte clar caci trebuie sa stii gramatica… dar mie nu imi astupi gura.. cu asta.. Eu sunt Expert local si ma confrunt cu asta, caci imi ride in fata. flecmatic..si incep a ride in urma mea, iar. EU II MUSTRU CU, CONSTITUTIA LEGII SI REGULAMENTUL SCOLAR .DOAR ASA REUSESC SA II FAC SA INTELEAGA …

      1
      1
    • La intrebarea cum probezi abuzurile profesorului asupra elevilor, nu a raspuns nimeni, profesorii au ”interzis” filmarea lor in timpul orelor, deoarece zeci de cazuri de abuzuri au fost astfel dovedite, declaratia copiilor nu este luata in consideratie de nimeni doar filmarile ilegale ce ajung pe internet mai au efect, repet intrebarea cum probezi abuzurile unui profesor daca nu poti sa il filmezi/inregistrezi ??

  • Toata lumea are dreptate mai putin profesorul care trebuie sa-si parcurga programa scolara,safaca educatie extrascolara(adica sa-i invete pr copii cei 7 ani de acasa),nu stiu cum sa secomporte nici pe strada nici acasa si nici la scoala.Intr-un cuvant numai profesorii si scoala sunt vinovati de esecul copilului Parintii nu.Nu sunt in stare sa fie prezenti nici macar o singura data la sedintele cu parintii sau sa se intereseze de soarta copilului numai atunci cand sunt problem.(sunt f. multe astfel de cazuri din pacate).

    • Foarte mare dreptate ai Cristi ,asa este sunt parinti mai ales in mediul rural care habar nu au ce fac copiii lor la scoala nu-i verifica nu-i educa dar pretentii au cat cuprinde. Vad asta in fiecare zi dar din pacate educatie cu parintii nu se mai poate face ,iar noi degeaba incercam sa-i ducem pe calea buna acasa ori nu are cine sa continue ori mai rau li se spune,,da mai lasa-ma si cu ce spune doamna ta,,.

  • Un copil care nu si respecta parintii,nu respecta pe nimeni si nimic pe lumea asta. Asta e adevarul la care ar trebui sa reflectati ,dragi parinti! Si la ce inseamna cei sapte ani de acasa.

  • Sunt cadru didactic din pacate!Spun asta deoarece in societatea in care traim suntem tratati ca niste gunoaie !Intotdeauna noi suntem vinovati,TREBUIE sa fim exemple ptr.ceilalti(a se citi slugoi) ,sa nu avem demnitate,drepturi ,pareri,personalitate!Daca esti si OM pe langa faptul ca esti dascal,daca sustii valorile umane,daca vrei sa progresezi si ai ambitia sa faci si elevii neinteresati sa invete,gata,dosar penal!Abuz,violenta verbala,stres pt.elev!Ai dat de dracu,INFRACTOR scrie pe tine!Asta i”progresul” Romaniei!Tot inainte!Mirabela Voica,Oravita,Caras Severin

  • Câtă dreptate aveți dna prof. Voica!!! Suntem cei mai umiliți dintre toate instituțiile statului. Noi educăm, atât copiii, cât și părinții(pentru faptul că le-am făcut educație pt sănătate unor elevi, fără să-i jignesc, am fost cercetată de ISJ), transmitem cunoștințe, păzim, spălăm eventual , anchetă socială, facem hârtii peste hârtii-proceduri cică , trebuie și cursuri, simpozioane, activități care mai de care și sunt multeee, etc. Nu ma plâng, eu mi-am ales meseria. Însă timpul petrecut cu familia îmi este limitat și remunerația nesatisfăcătoare. Dar prin faptul că ochișorii copiilor ne încă pozitiv, mergem cât putem înainte.

  • Copiilor nu le place sa mearga la scoala pentru ca simt scoala ca fiind un mediu ostil, in care nu se simt bine emotional.
    Personal auziliar care urla, invatatori care nu stiu sa starneasca interesul, programe si mentalitati invechite, parinti needucati nici ei corect, ca au trecut prin acelasi tip de scoala… Reguli ostile, de neinteles, care nu li se explica si par a fi croite spre confortul adultilor din scoala lor, a copiilor. Cum ar fi regula cu sa nu alerge pe holuri ca se pot lovi…
    Teama de adulti, teama de note, concurenta dintre ei, teama de a fi marginalizati, buliyng… totul este o teama si o frica pentru elev la scoala…

  • Legea mai prevede și acordarea a 6% din PIB educației, un număr de maximum 25 de elevi la clasele primare, predarea educației fizice de către profesori de specialitate la ciclul primar și nu la plata cu ora ca necalificat, învățământ gratuit, fără a se băga mâna adânc în buzunarele părinților, cu manuale de calitate care să ajungă la timp la elevi și nu rupte și neconforme regulilor igienico-sanitare celor mai precare, transmise de la o serie la alta ani și ani de-a rândul, cu aprobare ISU de funcționare a tuturor școlilor, eliminarea politicului și birocrației excesive. Să fie promovată valoarea, competențele profesionale și nu doar cele politice și de grup și , nu în ultimă instanță, motivarea cadrelor didactice valoroase de a intra în sistem și a unui statut material onorabil al dascălilor.

  • Ca parinte, legea ma obliga sa imi aduc copilul de 6 ani de manuta pana la intrarea in scoala, si de acolo trebuie sa mearga singurel la clasa. Pana aici totul este (aparent) bine. De ce spun ca este aparent? Pt ca membrii consiliului de administratie ai scolii unde am copilul au hotarat ca cele 3 clase pregatitoare vor fi distribuite toate la etajul 2 al cladirii, adica ultimul. Clasele mari, care au elevii cei mai agresivi, sunt distribuite la parter si cel mult la etajul I. Cu alte cuvinte, eu ca parinte trebuie sa imi las copilul de 6 ani sa faca slalom printre cei de 12-14 ani fie pe culoare, fie pe scari si sa sper ca bunul Dumnezeu are grija de el unde eu nu pot…
    M-am intrebat ce au avut in cap oamenii aceia din consiliul de administratie cand au decis asa si am inteles abia atunci cand am realizat ca la parter, fix la intrarea in scoala, este un mic magazin cu dulciuri si care prepara cafea pt adulti. Elevii de la clasa a cincea in sus sunt cei mai fideli clienti…si conform logicii profitului ei trebuie sa se afle cel mai aproape de „sursa”. Nu e nimic uman sau de bun simt in decizia consiliului de administratie, dar pe noi parintii de la pregatitoare au incercat sa ne oblige sa lasam copiii singuri pe scari. Unii au cedat, altii nu si astfel s-au creat conflicte.
    Scoala respectiva se afla in sectorul 4, gard in gard cu politia comunitara, iar primaria sau inspectoratul scolar „nu stiu nimic”. Mai sa fie!!!

  • Sunt putin suparata si tare as dorii sa ma lamureasca cineva daca stie cum.Fetita mea este eleva in cl a II a.In clasa avem un copil care vorbeste urat.Ieri doamna invatatoare i-a intrebat pe toti copiii :Care are acasa parinti care vorbesc urat acasa?Nu sunt usa de biserica si mai imi iese si mie una alta pe gura.Poate de asta oi fi deranjata.Nu cred ca sunt singura care vorbeste ,nu foarte frumos….Este normal ca un cadru didactic sa-i intrebe pe elevi sau mai mult sa-i puna sa ridice mana si apoi sa spuna ei cu gura lor cum si de ce vorbesc asa parintii?Mentionez fetita mea nu a ridicat mana dar mi-e mila de ceilalti copii.Eu cred ca normal ar fi ,daca tot vrea sa afle ceva ori sa-i intrebe in particular,ori sa-i intrebe direct pe parinti……

  • Si la sc unde inv copiii mei,adica o sc gen de renume in iasi,elevii de cl preg inv la etajul doi si doar in prima sapt de sc li se permite sa urce cu parintii,inca o sapt cu inv(nu stiu daca toti inv procedeaza asa),apoi singuri pe niste scari inguste si cu niste balustrade joase si cu spatiu mare inte ele(copiii pot oricand sa se dea pe balustrada si sa cada in gol 2 etaje).

  • De la inceput cer scuze pt gramatica pe care o am . Am facut scoala in strainatate .
    Dar am o problema mare de tot .
    In repetate randuri fetita mea si colegele ei de clasa au fost trimise acasa de catre profesorul de sport iar baietii raman sa joace fotbal.
    Parintii nu au fost anuntati dinainte de catrea cadrul didactic ca trimite copilele de 9 respectiv 10 ani acasa in timpul orelor la care El raspunde de siguranta acestora.
    Ce pot face pt a nu se mai repeta ?
    Imi este foarte frica de ceea ce se poate intampla cu copii acestia in timpul in are nu stie nimeni nimic de ei.
    1 ora ajunge ca Un idiot sa isi bata joc de un copil si sa scape .

  • Salutare ! Exista cumva vreo lege cu privire la intrarea elevilor si cea a profesorilor? Azi mi s.a facut observatie ca mi.am dus copilul pe la intrarea profesorilor aceasta nefiind marcata cu vreun afis. Imi este mult mai usor sa.mi duc copilul pe la profesori decat sa ocolesc toata curtea scolii ca sa intru prin cealalta intrare. Nu inteleg de unde diferențele astea.

  • Buna ziua, sunt mama unui baiat cu asperger. Este un copil inteligent, invata bine , a intrat printre primii in liceu, dar, are mari dificultati de comunicare , astfel ca a devenit victima colegilor de clasa care il umilesc si il batjocoresc permanent. Este un copil foarte restras si tacut, nici o data violent. Din cauza bullyng-ului la care a fost supus, starea lui emotionala s-a degradat foarte mult, si-a pierdut stima de sine, motivatia de a mai invata si ii este teama sa mai mearga la scoala. La toate acestea, conducerea scolii ne-a intampinat cu dispret si ostilitate, somnadu-ne sa ii mutam pe baiat la o alta scoala.
    Cautand sa gasim o iesire din acest cosmar in care traieste copilul nostru, am solicitat
    obtinerea cerificatului de orientare scolara, in baza caruia stiam, ca are dreptul la un facilitator, care sa il insoteasca la scoala si sa ii ajute in relatia cu ceilalti- Ordinul 1985/1305/5805/2016. L-ar fi putut insoti chiar tatal sau, care este si el cadru didactic, la o scoala gimnaziala. Solicitarea ne-a fost respinsa pe motiv ca Regulamentul de functionare al liceului, nu prevede prezenta facilitatorilor in scoala, ci doar a asistentilor personali, pentru cei cu handicap grav. Nu am vazut nici o data acest regulament, nu este expus pe nicaieri. Suntem intr-o situatie fara iesire …. Ne poate ajuta cineva ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS