Social

Laleaua pestriţă sau floarea de şah a înflorit din nou în Pădurea din Şesul Orheiului

(FOTO) A înflorit laleaua pestriţă în Pădurea din Şesul Orheiului, anunţă cu bucurie iubitorii naturii pe reţelele de socializare. Una dintre cele mai rare şi solitare flori, laleaua pestriţă sau floarea de şah,  creşte sub coroanele stejarilor seculari, poate fi admirată cel mult zece zile şi nicidecum ruptă.

Aria protejată în care creşte laleaua pestriţă este una uşor de reperat întrucât e marcată cu indicatoare speciale. Pe DJ 173, la ieşirea din Orheiu Bistriţei spre Dumitriţa este un drum de pământ la dreapta care duce direct spre pădure, dar şi un panou pe care găsim informaţii despre aria naturală protejată.


Potrivit unor iubitori ai naturii care au creat un site special pentru această floare, în România o găsim în foarte puţine locuri, iar în Europa este de asemenea rar întâlnită. Nu se cunosc nici măcar originile ei. Chiar dacă este clasificată în categoria lalelelor, există păreri care contestă acest lucru.

Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15- 20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apa pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină.

Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii.

Satul Orheiu Bistriţei face parte din comuna Cetate a cărui denumire vine cel mai probabil de la Cetatea şi Castrul Roman care au fost descoperite la Orheiu-Bistriţei. Comuna mai are în componenţă localitatea Satu Nou, formată din oameni care ar fi, se spune, urmaşi ai locuitorilor vechii cetaţi Rodna, retraşi în aceasta parte în urma măcelului provocat de năvalirea tătarilor din 1241, satul Petriş s-ar fi format în jurul unui domeniu feudal, denumirea provenind de la expresia “Satul lui Peter”, probabil numele unui nobil.  Toate sunt foste localităţi care au format Districtul săsesc al Bistriţei.

Sursa foto: Facebook Albert Gavrilă 

3 comentarii

  • „Avem ceea ce nu au altii” ?! Chiar asa?! E de stiut ca in general romanul in general exagereaza dar nici chiar asa.De cand cu facebook ul e plin de exagerari. Laleaua pestrita se gaseste in mai multe tari, printre care si Uk. In Uk nu doar ca se gaseste prin padure ci chiar se vinde si in unele florarii. Eu am cumparat una din Waitrose. E superba intradevar. Pacat ca tine foarte putin. Denumirea de aici e „snake’s head flower” So…, se pare ca pana la urma avem ceva ce nu are nimeni. Se numeste EXAGERARE

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS