La Malin va funcţiona a doua mănăstire Zen din Europa. Când puteţi întâlni aici călugări budişti

Merigo
Ferma de permacultură de la Malin va găzdui, între 1 şi 4 mai a.c., o retragere budistă Zen (sesshin). Potrivit lui Philippe Coupé, proprietarul fermei de permacultură de la Malin, aceasta este organizată de Mokushozen din Bucureşti, singurul dojo zen din România, fondat de maestrul Yvon Myoken Bec, care a înfiinţat dojo-urile din Budapesta şi Bucureşti, dar şi Templul de Hoboji.

Potrivit unui comunicat transmis redacţiei noastre de Philippe Coupé, doi călugări Zen se vor instala la ferma de la Malin existând posibilitatea ca, într-un viitor apropiat, aici să funcţioneze a doua mănăstire Zen din Europa după cea din Polonia. Aşa cum se ştie, Philippe Coupé a aderat la budism în 2005, la Nice (Franţa), depunând un legământ de credinţă în faţa maestrului Roland Yuno Rech.

Călugării Zen se vor instala la Malin şi vor susţine activităţile de permacultură, iar dacă doriţi să-i întâlniţi, nu trebuie decât să faceţi o vizită la fermă în perioada 1-4 mai când veţi vedea o retragere budistă.

Zenul este transmisia exactă a practicii zazen. “Este practica posturii şi a respiraţiei corecte, cu corpul şi mintea unificate, abandonând astfel orice idee sau spirit de căutare ori de profit personal, detaşat de complicaţiile minţii egoist. Zen-ul nu a fost practicat niciodată de unul singur şi dintotdeauna a fost transmis de la maestru la discipol – I shin den shin (de la minte la minte) în interiorul comunităţii practicanţilor, sangha. Maestrul Deshimaru obişnuia să compare practica din dojo cu un foc: cu cât pui mai multe lemne cu atât focul devine mai puternic”, scrie pe pagina web a Casei Mokusho Zen. Aici, în aproape în fiecare dimineaţă, de la ora 6,30, timp de două oră, trei călugări împreună cu simpatizanţii practică Zen. “Disciplina este prima regulă care trebuie respectată cu stricteţe. Întârzierile nu sunt acceptate. Ritualul se termină după două ore, cu un mic dejun pregătit de unul dintre călugări, constând într-o supă de orez. De acolo, fiecare pleacă la job. Ritualul se repetă şi seara”, scrie România Liberă.

Într-o ţară în care 86% dintre cetăţenii ei s-au declarat, la recensământ, creştini-ortodocşi, câteva confesiuni budiste au început timid să -şi facă auzite învăţăturile în România, mai scrie publicaţia. Cele mai importante confesiuni budiste care au început să fie practicate şi în România sunt budismul Zen, budismul tibetan, al cărui lider este Dalai Lama, budismul Theravada şi budismul Jodo Shinshu. Budismul Zen, cel tibetan şi Theravada sunt prezentate românilor drept o practică meditativă, care nu-ţi cere, în mod expres, să renunţi la religia în care ai crescut, pentru a le practica.

Sursa foto principal: Wikipedia

ermitaj malin emalin8 emalin7 emalin6

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Sony

  Ioiii… a disparut OSPATARU??? Unde esti??? Nooo… cine mai comenteaza??? Nu are cine! Poate ai adormit la rugaciunile unora??? Nooo, ii bai mare!

  (0)
 2. simpatizant zen

  Poate cu aceasta ocazie se invata si punctualitatea celor care se vor apropia de ideea unei respiratii corecte.Fara o respiratie corecta (in abdomen) nu vei reusii sa intelegi ce inseamna zen.Fara o respiratie sanatoasa nu vei putea fi niciodata sanatos.Si fara o respiratie sanatoasa nu vei putea niciodata sa gandesti sanatos.

  (0)
 3. ospataru

  Dragi simpatizanti ai lui Andreicut Securistu, atata vreme cat Zenii astia nu se adapa de la bugetul de stat (spre deosebire de BOR), poa sa stea si in cap.. pe banii lor..
  .
  In rest… sper ca sunteti de acord cu mine… BOR si PESEDEU sunt CANCERUL Romaniei. Cancer intretinut de 6 milioane de pensionari indobitociti de comunisti si amagiti de biserica. Romania evului mediu.

  (0)
 4. raul adrian

  La o manastire se aude : Fratilor, fratilor…….merg din nou pe picioarele mele. spune cum ai reusit asta, cum s-a intimplat minunea ?? aoleeoooooo………..mi-au furat masina !!

  (0)
 5. Lupu Razvan

  Buna ziua,
  Adevarul este ca eu m-as calugari intr-o manastire zen, daca aceasta s-ar infiinta in Romania. Sunt destui as a ca mine. Desi inima mea lacrimeaza dupa Tara Japoniei, aici in Romania ar fi un bun punct de pornire. Chiar am nevoie sa ma relaxez. Sunt putin suparat de anumite probleme si o manastire zen ar veni in ajutorul meu si al multora. Acuma adevarul este ca zenul este de viitor. Nici crestinismul nici alte aberatii religioase nu vor exista/rezista intr-un viitor in care lumea va gandi logic. Toate prostiile crestine cu care am fost obisnuiti de catre aceasta socieate retardata, se vor fi disipat, dizolvat si pierdut complet. Sa nu credeti in puteri superioare de natura supranaturala caci nu exista asa ceva. Doar linistea si logica.

  (3)
  • Mahayana

   Razvan sunt facute destul de multe lucruri supra-naturale in scripturile budiste.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.