Actualitate

La ”Corneliu Baba”, ca la Milano (FOTO)

Rochii negre, lungi, ţinute inspirate din cultura egipteană, cu imprimeuri şi geometrii interesante, dar şi costume bărbăteşti au putut fi admirate, joi seara, la Liceul de Arte "Corneliu Baba" unde manechinele au purtat cu mândrie creaţiile a şase viitori absolvenţi ai secţiei de design vestimentar, trei fete şi trei băieţi. A fost primul pas spre carierele de succes care îi aşteaptă.

Şase elevi au urmat în ultimii patru ani cursurile secţiei de design vestimentar la Liceul „Corneliu Baba”, trei băieţi şi trei fete. Pentru lucrarea de atestat, fiecare şi-a ales încă din primul semestru o temă dintre cele propuse de comisie. Apoi, fiecare a gândit un concept al colecţiei, a pus pe hârtie 10-20 de schiţe, iar profesorul coordonator, Loredana Chiş, a selectat între trei şi cinci piese pe care fiecare le-a realizat în ultima perioadă şi prezentat joi cu ajutorul unor manechine, fete şi băieţi. Unii viitori absolvenţi s-au inspirat din cultura egipteană, alţii din anii 1900, din stilul contemporan şi chiar au introdus în creaţiile lor fotografia şi  printuri.

cbmoda1 cbmoda2 cbmoda3 cbmoda4

Alexandru Ilieşi: „Mi-a plăcut de mic să mă aranjez pe mine şi să mă îmbrac. Am zis să fac şi pentru alţii. Pentru expoziţia Magister 2013 am pregătit o colecţie pentru bărbaţi inspirată din perioada crinolinei, din structura crinolinei, şi din fotografii. Mi-ar plăcea să ajung ca şi Cătălin Botezatu. În lumea modei nu e greu să accezi dacă ai talent, munceşti mult şi dai dovadă de creativitate”, a spus Alexandru care susţine că, de trei ani îmbracă hainele pe care le creează chiar el.

Florin Bota: „Pentru prezentarea de azi, am pregătit o colecţie unisex, două piese pentru femei şi două pentru bărbaţi. M-am inspirat din construcţia oraşelor, a clădirilor din lumea întreagă. Domeniul modei mi se pare atractiv fiindcă se câştigă foarte bine şi poţi să ajungi cunoscut. E greu să ai un nume, trebuie să ai mai întâi noroc şi nişte bani ca să începi un business”.

Alexandra Stupinean: „Am ales profilul acesta fiindcă îmi place foarte mult. De mică, le făceam haine şi la păpuşi. E un domeniu care e de viitor pentru că femeile sunt mai nebune după haine în perioada aceasta şi se caută foarte mult ca omul să fie îmbrăcat bine. Prima impresie contează mult. Din câte am văzut, se poartă foarte mult albul, culorile neon, pantofii stiletto, floralul, lacul la pantofi. Eu, ca designer, ador rochiile lungi, elegante, de gală”.

Daniela Tămaş: „Am pregătit o colecţie inspirată din Egipt şi perioada la belle epoque combinată cu contemporan. Am pornit de la trei nasturi cu cap de faraon şi am zis că trebuie să fac această colecţie. E foarte important să găseşti ceva în jurul căreia să construieşti”.

Ruxandra Moldovan – masterand, fostă absolventă a Liceului de Arte „Corneliu Baba” promoţia 2009: „Am absolvit în 2009. Acum sunt în anul I la Master, la Universitatea de Arte şi Design. E puţin greu la început fiindcă sunt multe obstacole, dar, dacă crezi cu adevărat şi ai încredere în tine, poţi ajunge sus ca designer. Până la urmă, fiecare poate crea ceva şi lumea modei e tentantă, dar ce vedem pe podium e ceva unic. Fiecare încearcă să creeze ceva unic. Trebuie să ai bun gust ca să poţi combina culorile potrivite sau să pui o notă de îndrăzneală”.

loredana chisLoredana Chiş – profesor de creaţie vestimentară: „Secţia de design vestimentar e una în tendinţe. La un moment dat, intervine şi comercialul. Banul se câştigă poate puţin mai uşor decât în celelalte secţii. În general, sunt sunt atrase fetele de această secţie, dar anul acesta, în mod curios, am şi trei băieţi. Spre surprinderea mea, băieţii s-au ridicat la un nivel foarte înalt. Colecţiile lor mi se par mai reuşite decât ale fetelor. S-au mobilizat poate puţin mai greu, dar mi-a plăcut foarte mult ce au realizat. Am făcut prima colecţie de costume bărbăteşti, patru, ceea ce e o lucrare foarte complexă. (…) Toţi absolvenţii mei care au dat la facultate la Cluj sau Bucureşti au intrat din primul an. Am zece ani de carieră. Îi pregătesc foarte atent, sunt şi foarte drastică, dar rezultatele se văd. Am absolvenţi cooptaţi în străinătate, la firme mari (Quelle -n.r.), absolvenţi care au propria firmă la Cluj, la Bucureşti, se descurcă foarte bine, câştigă foarte bine şi sunt foarte mândră de ei”.

Printre manechinele care au prezentat creaţiile absolvenţilor s-a numărat şi Luana Nuvoli, cea care a participat la mai multe concursuri de frumuseţe, la Bistriţa şi nu numai. Ea, la fel ca şi celelalte manechine, au prezentat cu eleganţă toate rochiile. Băieţii manechini au fost ceva mai stângaci, dar s-au bucurat de foarte mult succes în rândurile fetelor care i-au aplaudat frenetic.

Cristiana Sabău

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini!

cbmoda5 cbmoda6 cbmoda7 cbmoda8

1 comentariu

  • Hai BOR, nu va lasati mai prejos, faceti si voi prezentari de moda ortodoxa, ca vorba aia, voi aveti ce sa prezentari: tesaturi cu fir de aur, tivuri cu argint, accesorii de aur masiv, etc. Si pt. preaprostii enoriasi puteti scoate o linie inspirata din lumea araba, negru, cu voal pt. femei, si o cruce mare pe spate… in orice caz, ceva cat mai ieftin, dar care sa poata fi cumparat numai din magazinele BOR, si sa fie obligatoriu prin lege 😀 Hai haita de postaci BOR, sariti la apostolie cu explicatii de asceza ortodoxa si argumentatie teologica ..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS