Actualitate

Jumătate dintre primăriile din judeţ tergiversează restituirea proprietăţilor

La mai bine de 25 de ani de la Revoluţie, procesul de retrocedare a terenurilor e departe de a se fi încheiat. În continuare, foştii proprietari sunt purtaţi pe drumuri pentru că nici la nivel local, nici judeţean nu s-au găsit suprafeţele cu care să fie puşi în posesie şi pentru care să fie emise titluri de proprietate. Jumătate dintre primării nu au încheiat nici azi procesul de retrocedare.

Mariana Poptean, consilier superior la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, a explicat că, de curând, s-au încheiat controalele în 31 de comune din judeţ privind modul de aplicare a legilor fondului funciar şi a Legii 10.


„După aceste controale au fost întocmite note de control, semnate şi avizate de domnul prefect în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene şi de domnul subprefect, note transmise spre aducere la cunoştinţă întrucât aici erau prevăzute nişte măsuri şi termene. Unele primării au semnat că au luat la cunoştinţă, iar altele au transmis că nu se pot încadra în aceste termene. Există sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile care trebuie neapărat să fie puse în aplicare. Dacă trebuie întocmite hârtii către Comisia judeţeană pentru aprobarea unor anexe, neapărat să vă apucaţi de lucru fiindcă acestea atrag răspunderi materiale şi uneori penale. Mai sunt şi procese în care Comisia judeţeană este parte şi avem cheltuieli de judecată atât dumneavoastră, primăriile, cât şi noi, Prefectura”, a spus ea.

Mariana Poptean a mai adăugat că, în ce priveşte dosarele de despăgubiri aflate la comisiile locale, acestea trebuie reanalizate.

„Trebuie să încercaţi, acolo unde este teren în rezervă să îl daţi oamenilor şi să faceţi modificările corespunzătoare. În cazul anexelor cu duble validări, trebuie înaintate propunerile la Comisia judeţeană. În şedinţa din 29 iulie s-a rediscutat despre modul de emitere a titlurilor de proprietate şi văzând că procesul se desfăşoară foarte lent, s-a revenit din partea Comisiei judeţene cu o circulară în care vi s-a cerut o informare privind întocmirea planurilor parcelare, punere în posesie, a întregii documentaţii pentru eliberarea titlurilor de proprietate, un program şi un grafic al şedintelor de fond funciar până la sfârşitul anului. Cum toată lumea a răspuns, am văzut că sunteţi preocupaţi de încheierea procesului de restituire şi de emitere a titlurilor de proprietate. Singura problemă – şi am intervenit şi noi la ANRP ca să întrebăm ce să facem- este modul în care s-au inventariat unele terenuri şi faptul că există neconcordanţe, aceste terenuri nefiind prinse în anexa roşie”, a spus Mariana Poptean.

La rândul lui, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Emil Mănăşturean (foto), a explicat că, după ce s-a realizat inventarierea în baza Legii 165, în sistemul informatic apar toate suprafeţele inventariate la nivelul fiecărui oraş sau comună şi care pot face obiectul punerii în posesie.

„Noi am finalizat la nivelul judeţului acţiunea de inventariere. Au mai fost şi greşeli din cauza unor identificări făcute pe ortofotoplan cu terenurile din zona fondului forestier, alăturat cu păşuni, au fost confundate unele tăieri făcute cu păşuni. Noi am făcut mai multe intervenţii la Agenţia Naţională de Cadastru şi am intervenit pe lângă ANRP în a da lămuriri în cazul în care primăriile întocmesc procese de punere în posesie, iar suprafaţa respectivă se află în afara perimetrului roşu, perimetru considerat suprafaţa de teren rezervă la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar. Comisia locală trebuie să afle din ce motiv nu s-a inventariat terenul din afara perimetrului roşu. Trebuie făcut plan parcelar. Se ajunge la Comisia judeţeană care va valida şi apoi la noi, la Cadastru, care suntem parte tehnică, nu juridică în aplicarea legilor proprietăţii. (…) Suntem obligaţi ca titlul emis să-l înscriem în sistemul de Carte Funciară. Trebuie să colaborăm şi să le emitem cetăţenilor titlurile de proprietate concomitent cu înscrierea în CF pentru a-i scuti de cheltuielile care, de multe ori, sunt enorme”, a spus Emil Mănăşturean.

Printre primăriile care nu au încheiat retrocedările se numără cele din Bistriţa, Lechinţa, Cetate sau Dumitra.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a explicat că, de vină, este Agenţia Domeniilor Statului (ADS) care refuză să predea terenurile. „Noi am înaintat o solicitare şi Avocatului Poporului care a decis o anchetă, iar ADS răspunde cu nonşalanţă că nu a primit anexele. Prefectura ni le-a trimis nouă, cu numere. Nu ştiu de ce s-a închis aici. Probabil că Avocatul Poporului o să facă ceva, dacă nu se va ajunge probabil în instanţă cu ADS”, a spus Ovidiu Creţu.

În Bistriţa-Năsăud sunt 62 de unităţi administrativ-teritoriale.

1 comentariu

  • Mie imi spuneti ce face administratia COMUNISTOIDA a ROMANIEI. Personal astept doar recunoasterea proprietatii, inscrisa pe mine din 1939, insa primaria B-ta nu este capabila de la nici un nivel, sa citeasca macar actele. Mai mult nu imi elibereaza autorizatia de construire a casei mele de 8 ani, construita cu toate actele si avizele si aprobarile si dosarele necesare pe terenul meu, nu in Parcul Municipal. Mai mult , primaria si politia B-ta prin statul corupt, s-a inscris fraudulos in CF -ul meu, prin experti tampiti si la fel de hoti, furandu-mi din proprietate. Mi s-a blocat eliberarea autorizatiei, de un alt vecin, care cere prin santaj alte 100 de mp. cadou din terenul meu si care vrea sa profite de aceste falsuri, angajandu-si un smecher cunoscut de avocat, care in prezent, speriat de ce va iesi, a inmanat cazul unei alte colege. La nivel de judecatorie, stau bine mersi de 8 ani, cu toate probele pt. o simpla iesire din indiviziune. Rog PREFECTUL, DNA, PARCHETUL, ai alte institutii abilitate, sa se sesizeze pe acest caz, unic in oras, si sa puna capat unei mari BATAI de JOC, la adresa mea si a familiei mele de cetateni corecti si buni contribuabili, care da acestui stat amarat 5.400 lei pe an. sub diferite forme de impozitare. SA VA FIE RUSINE LA TOTI cei implicati in acest dosar !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS