Actualitate

ÎPS Mitropolit Andrei, slujbă la ”Coroana” în a doua zi de Paşti, în prezenţa oficialităţilor (FOTO)

Mitropolitul Andrei Andreicuţ a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă ”Coroana”, continuând tradiţia începută acum câţiva ani de a veni la Bistriţa în a doua zi de Paşti. La slujbă au asistat preşedintele CCR Augustin Zegrean, ministrul Doina Pană, preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean.

1 ips andrei paste 2 ips andrei moldovan tintean paste 3 ips andrei paste 4 pana moldovan tintean paste

ÎPS Andrei – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost aşteptat de preoţi, în frunte cu protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, dar şi de credincioşi care i-au oferit flori, în a doua zi de Paşti, la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistriţa având hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

La slujbă au fost prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, împreună cu soţia sa Eugenia, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, împreună cu soţia sa Voichiţa, prefectul Ioan Țintean, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

5 zegrean 21 apr 6 pana moldovan tintean 7 mircea buta biserica 8 biserica coroana

În aceeaşi zi, ÎPS Andrei a fost invitat să ţină Slujba Vecerniei la Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu din Bistriţa, iar marţi, în a treia zi a sărbătorilor pascale, va oficia Liturghia la Biserica ”Sf. Andrei” din Beclean, sfinţită anul trecut.

În 2013, în a doua zi de Paşti, înaltul ierarh a slujit la Biserica ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de pe Calea Moldovei, iar acum doi ani la Biserica ”Sfânta Ana” de pe Bd. Independenţei.

9 ips andrei paste 10 ips andrei paste 11 al vidican coroana 12 oficiali coroana

Biserica Protopopiatului, cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII), a fost ridicată în 1270, în stil pre-gotic, pe locul unei vechi mănăstiri distruse de tătari. În 1893 a fost cumpărată de la călugării minoriţi de comunitatea românească din Bistriţa. La 24 octombrie 1948, în acest lăcaş de cult a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară. Biserica de la Coroana, care este în proprietatea Bisericii Ortodoxe, este revendicată de Biserico Greco-Catolică.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!

5 comentarii

  • Stimata autoare ,
    Cred ca in ultimul pasaj al articolului ai FALSIFICAT partial istoria Bistritei ,inclusiv istoria lacasului de cult … Pacat …….
    Iti spune ceva – comunitatea romaneasca greco-catolica –
    -in toamna anului 1948 biserica gr.cat a fost scoasa in afara legii ,episcopii intemnitati , bisericile date ortodocsilor si tu vorbesti de– declaratie solemna –!!!!!

  • Biserica actioneaza de ani de zile ca agent electoral. Îi putem schimba denumirea, fara teama de a gresi, din BOR intr-un alt acronim, adica BER (Biserica Electorala Romana).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS