Cultură

ÎPS Andrei, la Bistriţa în a doua zi de Paşti. ”Evocare Grigore Pletosu” la Biserica ”Sf. Trei Ierarhi”

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului împreună cu Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” organizează luni 21 aprilie, în a doua zi de Paşti, începând cu ora 16.00, evenimentul cultural ”Evocare Grigore Pletosu”, la Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” de pe str. Alexandru Odobescu.

ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului continuă tradiţia începută în urmă cu câţiva ani de a fi prezent la Bistriţa în a doua zi de Paşte şi de Crăciun.

ÎPS Andrei va oficia luni 21 aprilie Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (Biserica de la Coroana).

AFIS PLETOSU BISERICA (1)Înaltul ierarh va participa luni 21 aprilie la manifestarea culturală ”Evocare Grigore Pletosu”, alături de Pavel Jarda, Paul Gavriloaie, Iuliu-Marius Morariu, Marius Goga, Grigore Linul.

Cu această ocazie va fi lansat volumul ”Grigore Pletosu. Dogmatica ortodoxă”, iar ÎPS Andrei va săvârşi Slujba Vecerniei.

Amfitrionul evenimentului va fi managerul Bibliotecii Judeţene, pr. Ioan Pintea.

”Cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti, ÎPS Andrei i-a îndemnat pe credincioşi să vină la sursa de Lumină care este Hristos, să se lase pătrunşi de această Lumină, pentru a fi curăţiţi de tot ce este rău şi întinat. Sunt îndemnaţi ca în acest an cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti, toţi cei care au sufletul întinat de patimi şi păcate, toţi cei care sunt certaţi cu aproapele lor sau care sunt în vrăjmăşie cu alţii, să se lumineze în Ziua Învierii, de la Izvorul Luminii care este Iisus Hristos, să se îmbrăţişeze unii pe alţii, să îi numească fraţi chiar şi pe cei care îi urăsc pe ei şi să ierte toate pentru Înviere după cum îndeamnă cântarea: Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le!”, scrie Radio Renaşterea.

Preotul şi pedagogogul Grigore Pletosu (n. 9 iun. 1848, în Chintelnic, decedat la 4 nov. 1934, în Bistriţa) a studiat la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud (1863-1871), la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru Religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909). Preot în 1892, hirotesit protopop în 1896, din 1909 ales protopop al Bistriţei, iconom stavrofor (1928), membru în Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei Clujului, membru în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului, asesor consistorial onorar (1903), preşedinte al secţiei şcolare a Astrei.

3 comentarii

  • Din pacate prea multa propaganda se face in biserica. Si asta in cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, sub obladuirea IPS Andreicut. Recent, se relata faptul ca şefii PSD Cluj s-au reorientat şi îşi fac campanie electorală pe față în bisericile din judeţul Cluj. Îmbrăcaţi în straie populare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu şi senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, au participat la slujbe religioase, iar la finalul fiecărei slujbe, în faţa bisericii le-au dăruit enoriaşilor icoane şi drapele tricolore. Acţiunea PSD-iştilor este ilegală – pentru că este în afara campaniei electorale şi implică biserica, o instituţie care nu are ce căuta la astfel de acţiuni, preoţii neavând voie să se implice în politică -, dar şi imorală pentru că ne aflăm în plin Postul Paştelui şi în Săptămâna Mare.
    Si asta in ciuda faptului ca in urma cu 10 ani, aceeasi Arhiepiscopie a adoptat hotărârea nr. 410 din 2004, in care se precizeaza că: „In conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale – care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu demnitatea preoţească este şi aceea de a primi asupra sa dregătorii lumeşti, clericilor le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unor partide politice, să participe la campanii electorale şi să devină membri ai Parlamentului. Abaterile de la această hotărâre vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
    În acelaşi timp se face un apel călduros către liderii partidelor politice să nu permită recrutarea preoţilor în formaţiunile lor politice şi să nu folosească lăcaşele de cult, însemnele bisericeşti sau slujbele religioase, ca mijloace electorale”. Este adevarat ca atunci era arhiepiscop al Arhiepisopiei Clujului IPS Bartolomeu Anania.

  • Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a devenit o extensie a sectiei de propaganda a arhiepiscopiei ortodoxe cu voie de la unsul „doar colaboratorului” Andrecut in judet, presedintele CJ. Contemporan cu Grigore Pletosu a fost si Memorandistul Gherasim Domide, protopop greco-catolic al Bistritei. In 1892 in timp ce Grigore Pletosu facea nimic, Gherasim Domide se numara printre semnatarii Memorandumului moment important in afirmarea drepturilor romanilor in Transilvania. Autorii săi au fost judecaţi de trădare de ţară la Cluj între 25 aprilie şi 7 mai 1894, fiind condamnaţi la ani grei de temniţă în cadrul Procesului memorandiştilor. Cu această ocazie Ioan Raţiu a rostit celebra frază: „Ceea ce se discută aici este însăşi existenţa poporului român. Existenţa unui popor însă nu se discută, ci se afirmă”. Gherasim Domide a fost condamnat pentru acest act de demnitate si curaj la doi ani si sase luni de inchisoare. Se implinesc peste mai putin de o luna 220 de ani de la aceasta condamnare. Desigur biblioteca judeteana nu va organiza nimic. Daca Gherasim Domide s-a luptat si pentru dreptul lui Grigore Pletosu, acum, interesul reprezentantilor actuali ai arhiepiscopiei – fosti colaboratori ai securitatii si regimului communist – este de a falsifica cu totul memoria trecutului pentru a-si asigura stapanirea in continuare a bunurilor insusite prin tradare, delatiune si furt. Tot inainte Ionica&Ionica!

  • Daca nu se ostoaie si nu se departeaza de politic, Biserica Ortodoxa risca mult.Din ce in ce mai multi enoriasi sunt scarbiti de aceste atitudini. Sa nu mai vorbim de tineri.Pacat de traditiile frumoase pe care le pierdem incet si sigur.Astea sunt apreciate de straini si nu linguseala multor preoti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS