Investiții mari, producție industrială în scădere

Holistic

Producția industrială în județul Bistrița-Năsăud s-a situat spre final de an 2018 cu 12,1% sub nivelul aceleași luni a anului precedent, însă volumul investițiilor a crescut cu 95,1% față de perioada similară din 2017.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în noiembrie 2018 s-au sesizat creșteri față de luna corespunzătoare a anului trecut la industria construcțiilor metalice, utilaje și instalații – 35,8%, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice – 30,6% și industria metalurgică -13,5%.

Scăderi față de luna corespunzătoare a anului precedent au înregistrat activitățile: fabricarea de mașini, utilaje și echipamente – 33,9%, fabricarea peiselor pentru transport rutier – 23,3%, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea produselor textile – 19,7%, industria alimentară -16,9% ; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei -1,9%.

În trimestrul al III-lea 2018, volumul investițiilor a crescut cu 95,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Invesțiile de natura construcțiilor au crescut cu 99,2% , cele concretizate în utilaje și mijloace de transport au crescut cu 92,7%, iar alte investiții au crescut cu 55,3% față de trimestrul corespunzător din anul anterior.

Numărul autorizațiilor pentru clădiri rezidențiale eliberate în luna noiembrie 2018 a fost de 39, în scădere cu 13 față de luna anterioară și cu 7 mai puține decât luna corespunzătoare.

Cifra de afaceri realizată de agenții economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna noiembrie 2018 cu 7,3 % față de aceeași lună a anului anterior.

În ce privește turismul, numărul turiștilor sosiți în județ în luna noiembrie 2018 a fost de 7742 persoane, în perioadă ianuarie-noiembrie 2018 înregistrându-se un nr de 107. 171 de turiști.

Agenții economici cu sediul în județ au realizat în luna septembrie 2018 exporturi în valoare de 64. 630 mii euro, cu 14,6% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior.

Volumul importurilor realizate de agenții economici din județ a fost în luna septembrie 2018 de 60.164 mii euro, cu 8,7% mai mic comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

La sfârșitul lunii noiembrie 2018, efectivul salariaților din județ era de 71. 880 persoane, în creștere cu 2205 persoane față de nivelul lunii corespunzătoare anului anterior.

Foto: arhivă

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • politica si prostia

   au crescut salarul bugetarului pt ca politica are nevoie de votanti…in tara asta totul se face in functie de vot iar politicienii sunt niste incompetenti

   (1)
  • se fura la privat?

   se fura din fabricile vechi de stat care au fost privatizate pe 1 leu sau date MOKA sau MEBO!
   Mai bine se fura la privat si raman la angajatii/SCALVI LA PRIVAT decat sa ajunga la LENESII BUGETARI!

   (-2)
 1. Scavagism modern

  Patronii în marea lor majoritate niște evazionițti excroci, declară producție mai mică decât în realitate ca să plătească impozite mai mici. Cât despre salariile din privat, există tot interesul ca ele să rămână mici, aceasta fiind motivul migrației forței de muncă calificate în occident.

  (1)
  • privat

   dar ce ai vrea tu?
   sa mor eu din prea multa munca pentru slariile extravagante ale LENESILOR BUGETARI?

   (-2)
  • Ogg

   romania tara africana din cauza prostiei romanilor !
   nu e de vina dragnea sau altu

   voi protestati cand va mareste salarile

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.