Actualitate

Întâlnire ”mai mult decât utilă” a ministrului Agriculturii cu primarii: ”Interes mare pentru PNDR”

Ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, a avut o întâlnire la Bistrița cu primarii din județ, cărora le-a explicat noutățile pe care le aduce noul PNDR și ce au de făcut pentru a accesa mai ușor banii europeni. 25 de comune sunt în faza finală a proiectelor accesate în exercițiul financiar 2007-2013.

Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a menționat că primarii au solicitat această întâlnire cu ministrul Agriculturii, pentru a discuta despre noul PNDR.

”S-au lămurit toate problemele vizavi de ce au de făcut, ce documente să-și pregătească, s-a vorbit și despre elementele de noutate ale noului program”.


Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a afirmat că există un interes mare în rândul autorităților locale și al fermierilor cu privire la ce aduce nou și cum se simplifică birocrația în legislația de accesare a fondurilor europene.

”A fost o întâlnire mai mult decât utilă, fiind un nivel mare de informații agricultura se face și cu ajutorul primarilor, fără ei nu puteam să reușim să popularizăm și fermierii să fie informați. Sper să avem și mai multe comune care să beneficieze de avantajele fondurilor europene. 30 de comune din județ au intrat la finanțare în perioada 2007-2013, cinci au reușit să finalizeze deja proiectele, restul sunt în fază finală, sper să aibă capacitatea ca până la sfârșitul anului 2015 să absoarbă toate fondurile. În 2012 am accesat 2,5 miliarde de euro în total, în 2013 am ajuns la 2,7 miliarde de euro, sper ca anul acesta să depășim această cifră”.

El a vorbit despre lucrurile punctuale pe care le-a adus în atenția fermierilor.

”Ne-am angajat să plătim în avans subvențiile către fermieri, jumătate din plata europeană. Facem un efort ca între 16 și 31 octombrie să plătim avansurile către toți fermierii care au depus cereri la APIA, care lucrează și în week-end. Până vineri săptămâna viitoare facem eforturi să plătim cele 622 de milioane de euro pentru fermieri. Guvernul a alocat sume importante pentru a investi în viitor, până în 10 noiembrie, și i-am rugat și pe primari să ne ajute în această operațiune, primim cereri la Direcția Agricolă pentru cei care vor să cumpere berbecuți pentru reproducție sau juninci, jumătate din costuri sunt suportate de către stat, maxim 2.500 de lei respectiv 5.000 de lei, atât reprezintă jumătate. Cred că sunt și la Bistrița fermieri care au fost calamitați în această vară, am aprobat o hotărâre de minimis, un plafon pentru fiecare categorie de cultură în parte, vom face aceste plăți până la sfârșitul anului. Apicultorii sunt și ei așteptați, înțeleg că s-au depus dosare la Direcția Agricolă, să primească despăgubiri acordate pentru că fiind an ploios n-au mai fost același producții ca în alți ani”.

Constantin le-a spus primarilor care sunt măsurile prevăzute în PNDR 2014-2020, Măsura 322 urmând să-și schimbe documentația, urmând să fie eligibile finanțări separate pentru zona de asfaltare și pentru zona de canal și apă.

”Se pot face proiecte integrate numai dacă vorbim de apă și canal, valoarea urmând să ajungă la 2,5 milioane de euro, nu împreună și cu asfaltări, iar individual se poate ajunge la un milion de euro. Pot fi finanțate și ADI, acolo unde satele consideră că trebuie să facă proiecte comune, se ajunge la patru milioane de euro. Nu mai avem criteriul gradului de sărăcie, nu mai avem perioadă de așteptare atât de mare pentru evaluare. Nu se mai dă punctaj pentru cei care înființează centru social sau educațional. Au fost investiții care nu erau utile, dar s-au făcut pentru a obține punctaj, aceste centre vor fi finanțate pe o măsură separată, cu 500.000 de euro pentru fiecare tip de investiție. Lucrurile acestea au fost bine primite și vor ușura procesul de accesare de fonduri”.

Ministrul Agriculturii a precizat că în viitorul exercițiu financiar se vor primi subvenții de la un hectar în sus, dar va exista și o plată stimulativă.

”Vor fi mai multe forme de sprijin: 1-5 hectare – 170 de euro pe hectar, 5-30 de hectare, unde încercăm să introducem acea plată stimulativă de 40 de euro suplimentar în plus față de cei 170 de euro. Nu știu dacă mai sunt 300.000 de hectare nelucrate în România. Avem ocazia acum să stimulăm asocierea. Din 2016 vor mai avea o formă de sprijin cei care renunță la activitatea agricolă, vor primi 120% din plata pe suprafață pentru cinci ani, în afară de banii pe care îi încasează prin darea în arendă sau vânzarea terenului”.

Daniel Constantin a declarat că pe vechiul exercițiu financiar nu s-au creat atâtea depozite agricole câte și-ar fi dorit și că acestea vor fi finanțate în continuare.

”E nevoie să creăm acele cooperative care să fie adevărații parteneri ai marilor lanțuri de magazine. Acestea au nevoie de cantitate, calitate și continuitate. Dacă vom crea aceste depozite putem vorbi cu adevărat de revigorarea sectorului respectiv. Vom finanța numai în această cheie: dacă depozitul va fi creat de către producători, dacă aceștia se asociază”.

El a salutat măsura introducerii rețetelor consacrate în industria alimentară și faptul că a fost promulgată legea cu privire la ordinea în piețele agroalimentare din orașe.

”Sunt acele rețete premium atestate de un logo lucrat de minister și prin care cetățenii au certitudinea că ce consumă e cu adevărat de calitate înaltă. Presiunea pe preț e foarte mare și de multe ori se încearcă și reducerea calității. Reușim să creăm o gamă de produse certificate de minister. În ceea ce privește piețele, 40% din tarabele din piață vor merge către adevărații producători, introducem un certificat și un atestat de producător. Facem puțină lumină și în această zonă. Lucrăm la normele metodologice și apoi legea va fi efectivă”

primari PNDR 1 primari PNDR 2 primari PNDR 3 primari PNDR 4

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS