Actualitate Economie

Începe vânătoarea hoţilor de apă! Aviz bârgăuanilor care conduc în topul branşaţilor ilegal

S-a găsit ac pentru cojocul hoţilor de apă. Echipe mixte formate din angajaţi ai Aquabis, poliţişti şi jandarmi vor începe o adevărată vânătoare a celor branşaţi ilegal la conducte. De data aceasta, nu mai sunt acceptate explicaţii, o aparatură foarte sofisticată urmând să fie utilizată pentru depistarea hoţilor. Cum legea s-a schimbat, ei riscă inclusiv închisoarea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, i-a anunţat pe aleşii judeţeni că, în perioada următoare, va urma o adevărată vânătoare a celor care fură apă din conductele Aquabis.

„Când eu am preluat mandatul de preşedinte al CJ, situaţia Aquabis nu era foarte fericită. Am cerut Consiliului de Administraţie să implementeze anumite măsuri. În curând se va împlini un an de atunci şi voi face o a analiză foarte severă în legătură cu ce s-a întâmplat în acest an în privinţa reducerii pierderilor care erau foarte mari. Pe de altă parte, vreau să vă anunţ că, într-unul dintre proiecte, am inclus şi procurarea de echipamente prin care putem să depistăm conectările ilegale sau furturile de apă. Avem aceste echipamente şi urmează să stabilim echipe cu oameni ai Aquabis, cu jandarmi, cu poliţişti. Vom face controale peste tot peste tot unde avem reţele de apă ca să putem depista asemenea branşamente ilegale şi să putem diminua, în continuare, pierderile”, a spus preşedintele CJ.

Întrebat de Timp Online despre ce este vorba, directorul general al Aquabis, Ioan Şandru, a spus că sunt  aparate care depistează pierderi de apă. „Ele pot fi utilizate şi pentru depistarea furturilor cu o singură condiţie ca respectivii să fure când noi utilizăm aparatul pe reţeaua respectivă fiindcă e percepută drept o pierdere. Dacă persoana respectivă consumă exact atunci apă să-şi ude grădina, aparatul o percepe ca pe o pierdere de apă, ca pe o avarie. Sunt nişte aparate foarte scumpe, au fost cumpărate prin proiect, iar personalul a fost şcolarizat şi lucrează deja cu ele. Sunt aparate cu cristale lichide, cele mai performante. Avem un set complet. Putem găsi avarii care nu se văd la suprafaţă şi putem interveni. Am depistat foarte multe avarii, dar şi branşamente clandestine. Cineva uda grădina, de exemplu. Cele mai multe sunt pe Valea Bârgăului”, a spus Ioan Şandru.

Directorul general al Aquabis a spus că, în prezent, pierderile se ridică la 48%. „După terminarea reabilitării reţelelor, pierderile se vor reduce de la 48% cât sunt acum, cu cel puţin cu 5%. Noi, ca furnizor, suntem la un nivel bun. Media e de 55% pe ţară. De aceea încercăm să înlocuim reţele. Problema e că se aprobă foarte greu reabilitările la UE. Ei dau bani doar pentru extinderi şi foarte greu îi convingi să aprobe un kilometru-doi, de reţea să o reabilitezi, şi atunci trebuie să le facem din resurse proprii. Din păcate, nu ne putem permite. Ar trebui înlocuiţi sute de kilometri de reţele”, a adăugat Ioan Şandru.

În mediul urban se fură mai puţin, aici fiind mai des întâlnite pierderile cauzate de conductele vechi.

„E vorba de reţele din mediul rural care nu sunt executate prin programele noastre, ci de primării. Noi am făcut doar branşamente pe fonduri ISPA şi de coeziune. Constructorii, de multe ori, execută la înţelegere cu cetăţenii branşamente sau execută cetăţenii. Problema a apărut şi la noi pe Valea Bârgăului, prin ISPA. Noi am făcut branşamente, ei ne-au dat în scris că nu vor apă, aşa că am dat jos contorul, am pus dop şi am sigilat pentru ca, pe parcurs, să descoperim că aveau branşament clandestin făcut. Nu vorbim despre cetăţenii care sunt necăjiţi, ci de cei care au bani să plătească pe cineva să execute branşamente la negru. Anul trecut s-a schimbat legislaţia. De acum pot face puşcărie. Anul trecut erau obligaţi doar să plătească contravaloarea prejudiciului”, a spus şeful Aquabis.

În prezent, 45% din populaţia judeţului are apă curentă şi 50% canalizare. După finalizarea etapei întâi a proiectului de extindere a reţelelor de apă, încă 5% din populaţie va avea apă la robinete şi în 2020, după finalizarea celei de-a doua etape, se va ajunge la 99%, iar la canalizare la circa 85%.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS