Actualitate Economie

În primăvară începe reabilitarea termică a blocurilor din Bistriţa, pe bani europeni

Municipalitatea a lansat proiectul de 800.000 de euro ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe - Bistriţa 1”, prin care vor fi reabilitate termic blocurile nr. 1 de pe Calea Moldovei, nr. 10 de pe str. Andrei Mureşanu, nr. 26 de pe bd. Decebal şi nr. 11 de pe str. Lalelelor, în total 235 de apartamente. ”Treptat vrem să reabilităm toate blocurile din oraş”, a spus Ovidiu Creţu.

”Ne-am străduit şi în legislatura trecută să obţinem finanţări pentru reabilitarea termică a blocurilor, ştiam că UE asigură finanţarea unor astfel de lucrări pentru că se urmăreşte ca emisia de gaze, consumul de energie, să fie reduse. Am semnat Convenţia Primarilor prin care ne-am angajat să reducem cu 20% emisia de dioxid de carbon până în 2020, iar proiectul se înscrie în această linie. În mandatul trecut, din păcate Guvernul nu a înţeles să dea liber autorităţilor locale la accesa fonduri pe Programul Operaţional Regional, au fost făcute finanţări de la Guvern în general pe criterii politice şi am reuşit doar 980 de apartamente să reabilităm în perioada trecută. Lucrurile s-au schimbat odată cu lansarea unui proiect pilot de finanţare pe POR şi ne-am angajat printre primii. Blocurile noastre, aşa cum sunt construite, au un consum foarte mare energetic până la 200 kw/h/mp/an faţă de o cifră de 80 minim acceptată în UE. Ținta noastră este undeva sub 82”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că vor fi reabilitate termic (izolări termice, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, tâmplărie exterioară, reparaţii acoperiş, refacere trotuare) blocul nr. 1 de pe Calea Moldovei (120 de apartamente), blocul nr. 10 de pe strada Andrei Mureşanu (35 de apartamente), blocul nr. 26 de pe bulevardul Decebal şi blocul nr 11 de pe strada Lalelelor (80 de apartamente), toate construite în perioada 1950-1990. 30% va fi contribuţia unităţii administrativ teritoriale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari (de apartamente – locuinţe) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro.

”Valoarea totală a proiectului este de 3.685.009,34 lei, undeva spre 800.000 de euro. Valoarea totală eligibilă, 3.437.938,18 lei. Durata de implementare, 02.11.2013-01.11.2014. Suntem în faza de contractare a lucrărilor, care vor începe undeva în luna martie, când timpul ne va permite, pentru a realiza lucrări de calitate. La aceste blocuri contribuţia proprietarilor se face în funcţie de venitul mediu pe apartamente, dacă este sub 150 de euro contribuţia lor este de 10%, aşa este în acest proiect. Avem în aşteptare la minister semnarea contractului de finanţare pentru proiectul ”Bistriţa 2” şi în analiză la ADR Nord-Vest proiectul ”Bistriţa 3”, în total pe cele trei proiecte 2.115 apartamente. Referindu-ne la toate apartamentele, cele mai multe sunt cu 20% contribuţie din partea proprietarilor. Avantajul este că proprietarii pot plăti sub formă de taxă, eşalonat, astfel încât să plătească în jur de 50 de lei pe lună, în trei ani sau şase-şapte ani, după caz. Vrem să reabilităm termic toate apartamentele din oraş, facem o economie însemnată de energie şi o reducere însemnată la emisia de dioxid de carbon. Sunt foarte multe blocuri de acest tip, în fostul lagăr socialist situaţia e similară. Nu se pune problema să facem fără acordul asociaţiilor, acolo unde am avut probleme, am ocolit şi ne-am dus mai departe, nu avem vreme să ne judecăm cu cineva care nu vrea. Au fost şi situaţii delicate”, a comentat Creţu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS