Actualitate

Harta emoţională a oraşului Bistriţa, creată şi promovată de voluntarii Fundaţiei Progress

O hartă emoţională a oraşului Bistriţa, care arată locurile cele mai îndrăgite de localnici a fost creată şi promovată de voluntarii Fundaţiei Progress. Organizaţia îşi doreşte ca harta să inspire autorităţile să scoată în evidenţă, în diverse moduri, locurile pe care oamenii le apreciază cel mai mult.

Fundaţia Progress a celebrat, joi seara, la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa încheierea unui an plin de succes, în care a implementat proiecte interesante şi foarte utile comunităţii în care trăim.

Ramona Sinca, director de programe, a declarat pentru Timp Online că 2014 a fost un an „exact aşa cum şi l-a dorit organizaţia, în spiritul motto-ului său Paşi mici, salturi uriaşe„.


„În acest moment avem două proiecte naţionale cu finanţări europene sau finanţări prin granturile spaţiului economic european. De asemenea, ne-am lărgit echipa. Avem patru colegi noi în staff-ul fundaţiei şi zece voluntari”, a explicat ea.

În ceea ce priveşte proiectele derulate la nivel local, Ramona Sinca ne-a spus că Bistriţa Gastronomică a fost unul dintre cele mai de succes programe. „Nouă ne-a arătat că, într-adevăr, comunitatea din Bistriţa îşi doreşte să îşi arate identitatea, să-şi valorifice patrinomiul cultural, fie şi gastronomic. Mai avem însă şi un alt proiect de succes, Bistriţa mea, secretul meu. Prin acest proiect ne-am dorit să recreăm harta oraşului folosind amintirile oamenilor. I-am rugat pe bistriţeni să-şi facă selfie-uri, care sunt la modă, în acele locuri de care sunt legaţi emoţional, locuri de care îi leagă o amintire deosebită. Am creat o hartă cu aceste selfie-uri pe care veţi vedea că sunt felul de locuri de tipul: aici mi-am cunoscut prima dragoste, aici am învăţat să cânt, aici mi-am descoperit modelele. E o altă faţă a oraşului care apare prin acest proiect. În continuare, în Bistriţa ne dorim să ne concentrăm pe acele proiecte care valorifică potenţialul şi creativitatea oamenilor de aici, să construim o comunitate conştientă de sine şi de bogăţiile sale”, a mai spus ea.

Reamintim că „Bistriţa mea, secretul meu” şi-a propus să dezvăluie latură subiectivă, dar minunată a oraşului Bistriţa, încuranjând bistriţenii să arate ei înşişi oraşul ai cărui locuitori sunt.

Am întrebat-o pe Ramona Sinca la ce foloseşte o astfel de hartă.

„Harta e creată folosind Google Maps şi e publică pe site-ul nostru. E în construcţie. Deocamdată nu avem decât 20 de selfie-uri. Ce am descoperit este că oamenii au o anumită reticenţă în a-şi face selfie-uri. De aceea, pe viitor, ne dorim să continuăm proiectul şi să-i rugăm eventual să-şi facă fotografii alături de oamenii dragi. Nu mai există o astfel de hartă în România. Poate să fie interesantă şi pentru actorii sociali locali pentru că, vom vedea, e o hartă emoţională. E ca un fel de termometru al personalităţii oraşului. Se poate vedea că oamenii din Bistriţa sunt ataşaţi de parc, de colegii, ori acest lucru arată de care locuri se simt legaţi oamenii. Poate fi interesantă pentru administraţia locală dacă doreşte să scoată în evidenţă aceste locuri. De exemplu, în parcuri, să creeze şi mai multe spaţii în care oamenii să interacţioneze unii cu ceilalţi, să spună poveşti. Avem deja la nivel naţional un proiect, se numeşte Silver Stories (ro.: „Povestiri de argint”) prin care noi instruim bibliotecarii să creeze povestiri digitale, o colecţie de imagini ce spun o poveste personală. Povestitorul creează naraţiunea, suprapune naraţiunea peste aceste imagini şi creează o poveste digitală de două-trei minute. O continuare a proiectului Bistriţa mea, secretul meu va fi aceasta, crearea de poveşti digitale”, a spus Ramona Sinca.

Bistriţenii ale căror fotografii au strâns cele mai multe like-uri au fost invitaţi să participe Cocktail-party final, alături de voluntarii fundaţiei în care li s-a mulţumit pentru implicarea în proiect şi au fost invitaţi să participe şi la cele de anul viitor carese anunţă a fi la fel de interesante şi utile comunităţii bistriţene.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS