Actualitate

„Floarea energetică” şi-a pierdut toată vlaga. Nu mai poate scuipa apă (FOTO)

Fântâna arteziană de 750.000 de lei, inaugurată, de curând, în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gh. Pop de Băseşti - supranumită de primarul Ovidiu Creţu "floarea energetică" - a rămas fără vlagă la mai puţin de două săptămâni de la inaugurare.

În afară de faptul că e oribilă şi de neînţeles, „floarea energetică” pe care s-au cheltuit o grămadă de bani e amplasată într-un cadru inadecvat, cu blocuri comuniste în jur, zugrăvite cum i-a dus mintea pe nişte muncitori sau lăsate aşa cum le-a creat „iepoca de aur”, clădiri hidoase pe care le reflectă ea însăşi foarte bine în apa care bălteşte peste mozaicul albastru, folosit pe vremuri pentru creat reprezentări ale clasei muncitoare (toate cu seceră şi ciocan), în diverse instituţii publice.

Duminică dimineaţa, într-o zi cu soare când lumea s-ar fi putut bucura de marea creaţie, în jurul cracilor de aluminiu nu erau decât nişte coşuri de gunoi arhipline care dădeau pe afară (vezi foto) şi câte un trecător răzleţ care se întreba ce reprezintă ciudata îmbinare a braţelor de aluminiu. Fireşte că nu există nicio explicaţie afişată la vedere. În fond, ce ar fi de explicat? De ce s-au cheltuit 750.000 de lei pe ceva care, oricum, nu funcţionează?

Vă reamitim că aşa-zisa fântână arteziană care a costat 750.000 de lei a fost inaugurată în data de 21 august 2014, într-o seară în care primarul Ovidiu Creţu a explicat că s-a lucrat „un an şi un pic, pentru că am dorit ca finisajele să fie de foarte bună calitate”.

Creţu a precizat atunci că  ”fântâna este pe placul locuitorilor, este o oază de frumos”.

”Tabla din care au fost realizate cele cinci petale este achiziţionată din import de Comelf, a fost trimisă în Cehia pentru perforare şi apoi s-a reîntors pentru a fi îndoită şi sudată în aceeaşi firmă. În zona centrală este o floare de oţel sau o floare energetică, are multe simboluri. Cert e că învelişul exterior e realizat din tablă de inox, iar interiorul dintr-o structură zincată. Fântâna este finalizată, a fost realizată în câteva etape: bazinul exterior, apoi partea de gazon şi în final montajul florii centrale. Duza din zona centrală nu este cea potrivită pentru fântâna asta, o s-o schimbăm. Acest tip de jet nu se potriveşte cu ce avem noi, va fi un jet sub formă de floare. Există un programator, o să lăsăm apa atâta timp cât este necesar. Când o să fie ploaie, o să întrerupem. O să întrerupem noaptea după ora 23.00 pentru că oamenii trebuie să se ducă la culcare, altfel stau aici”, a precizat el.

NOTĂ: Fotografiile le-am realizat duminică, la ora 10.30 după ce toată săptămâna am verificat zilnic dacă funcţionează. Răspunsul este negativ. Niciodată, când am trecut noi pe acolo, fântâna nu funcţiona.

floarea energetica 5 floarea energetica 4 floarea energetica 3 floarea energetica 2

19 comentarii

  • Bună ziua, nu ştiu de unde aţi dedus dumneavoastră că am fi împotriva a tot ce face. Nu facem decât să vă reamintim nişte declaraţii de acum două săptămâni – în care primarul spunea că a durat mai mult lucrarea fiindcă a fost atent la „detalii” – şi să vă arătăm că azi, 31 august, când nu a trecut nici măcar o lună de la darea în funcţiune NU MERGE. E un „detaliu” sau ce? Dacă fântâna ar fi funcţionat, nu aveam ce să vă arătăm.

  • „Investiție” fără rost … insă … ” neprețuită”.
    Cu 150.000 poti construi o vilă la cheie. Să faci o fântână arteziană cu pretul a 5 vile e o performantă…. poate ca inoxul e special sau poate cehii găuresc foarte precis … 😉
    Totuși e de remarcat faptul că au renunțat la centura de sud si au asfaltat-o pe cea de nord.

    • Nu cred. Este un proiect pe care primarul nu-l va abandona așa de ușor. Cu atât mai mult cu cât am văzut că au început săpăturile pentru ”Parcul industrial”, proiect care este strâns legat de centura de sud.

  • Da, nu-mi place mai ales mozaicul albastru. Parcă văd figurinele bizare cu secera şi ciocanul de pe peretele Prefecturii sau alea de pe stadion. Horror! Plus că e cumva aşa, ascuţită, parcă te înţeapă în creier. Aş vrea să văd pe străzi edificii mai prietenoase, mai relaxante care să nu-mi reflecte tot blocuri comuniste gri.
    Una peste alta, e foarte puţin important ce-mi place mie. Totuşi, ca observator, aş spune că s-au cheltuit cam mulţi bani şi a durat foarte mult o astfel de construcţie care nici măcar nu-şi dovedeşte utilitatea. Când va veni piesa aia? De Crăciun, de Revelion? În iunie 2016?

  • Caraghiosule, daca-ti cumperi un aragaz din magazin, nu ai pretentia ca duzele sa fie in regula pentru fiecare dintre „ochiuri” imediat ce ajungi acasa ? Sau continui sa mananci hrana rece pana-ti trimit aia piesele ?
    Pari unul care suge bani publici fara rusine sau, tot ce-i posibil, un prost sadea.
    Cate explicatii mai vrei pentru o nereusita din bani publici ?
    S-a consumat, ca multe altele trecute, prezente si viitoare – majoritatea banilor au disparut in buzunarul lipitorilor agreate de cretu.
    Pana-l schimbam cumva de-acolo.

    • Apa este recirculata in fantanele arteziene, nu curge pe canal pe „apa sambetei”. Oricum, nu stiu de ce atatea fantani ?! In cartierul meu preferam o piețucă de zarzavaturi (cum a fost planuit candva).

  • Ca locuitor al acelei zone, daca as fi vazut ca e ceva in neregula, ca e mizerie, etc. as fi pus mana pe telefon si as fi sunat la primarie sa spun ca avem o problema in zona. Nu as fi sunat duminica, evident, dar luni dimineata la prima ora. La fel am procedat si cand am observat ca parculetul de la big era plin de gunoaie. A doua zi era curat. DIn pacate a treia zi gunoaiele erau la loc. Unde nu e educatie, nu ai ce face.

    Cat despre fantana, nu functioneaza nicio arteziana din oras, din cate stiu. Toate au fost oprite si aici nu e o decizie a primarului ci a celor de la Aquabis banuiesc. Ramane sa vedem daca le vor mai da drumul, avand in vedere ca vara a cam trecut.

    • 1. Aquabis nu are nicio treabă cu fântânile arteziene. 2. Primăria Bistriţa plăteşte miliarde lunar unei firme să se ocupe de salubrizarea oraşului.Sunt golite la timp coşurile de gunoi? Nu. Sunt măturate bine străzile? Nu! Să fie penalizată şi să aflăm şi noi cu cât. Faptul că daţi telefoane nu ştiu unde e în regulă din punct de vedere civic, dar pârghiile pentru rezolvarea problemei sunt în altă parte.

  • Ar fi interesant daca nu s-ar vorbi despre chestia asta ca despre o opera de arta… noah, da’ pe lumea asta sunt asa o multime de mare de artisti neintelesi, numai ca arta asta artistica o fost platita din bani publici,si, parca, parca, iti vine sa spui ca o fost cam exagerat de scumpa.

  • Important e că se face ceva pt Bistrița. Lume e mulțumită…e un oraș frumos, curat, cu mult spațiu verde. ..acu’că se mai trezește câte un cârcotaș. ..

    • … mai iesit doamna din mediul bistritean, poate pana la Brasov, Sibiu, Cluj, Baia Mare, Satu Mare, veti fi surprinsa de cum pot arata aceste orase in comparatie cu Bistrita. Acolo se face mai multa treaba, in Bistrita se face mai multa gargara.

  • Se vorbea despre ceea ce s- a facut in ultimul timp. Orașele care le-ați dat Dvs exemplu sunt mari si mereu s-a investit acolo. Intr-o perioada atat de scurta s-au facut multe in Bistrița si orasul arată foarte bine, curat si îngrijit. Nu mai criticati atat si încercati sa apreciati ce se face. Nu poate fi multumita toată lumea

  • Din nefericire logica „raului mai putin rau” este exact ce-si doresc administratorii urbei. Acum, nu stiu daca aveti vreo implicare directa, insa linistea pe care o aveti, justificata de „Nici termenul de execuţie nu e important, 1 an sau 2, bine că s-a finaluzat. Chiar dacă s-a umflat nota, măcar a făcut ceva şi pt oraş”, mie imi da fiori. Corectati-ma daca nu am inteles eu bine, va rog! Putem amana o investitie pe termen nelimitat si mai ales, putem investi oricat, important este sa se vada ceva? Haideti sa legiferam furtul si… da-le incolo de contracte cu termene si specificatii tehnice. Facem ce si cand pute, banii sa ii luam!

  • Dacă pe același principiu au fost realizate și alte investiții (ex: monumentul eroilor de lângă prefectură, struții, cetatea de lemn, etc.) atunci sper să se înțeleagă că trebuie făcută o schimbare. Și cum o putem face ? Să fim atenți cui dăm votul. Sper să nu se întâmple așa ceva și cu poarta ce va fi realizată la intrarea în municipiu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS