Actualitate

”Festivalul Prieteniei”. Doar educaţia ne diferenţiază, nu culoarea pielii, nu limba pe care o vorbim

„Ce înseamnă pentru tine prietenie?”, am întrebat-o pe o fetiţă de etnie rromă cu ochi mari şi frumoşi care venea în goană spre Sala Polivalentă. Mi-a răspuns aproape fără să se gândească: „Înseamnă o bucurie!”. Şi bucurie a fost preţ de ore bune în care 180 de copii au pus stăpânire pe suprafaţa de joc, transformată special pentru ei în loc de joacă. „Festivalul Prieteniei”, organizat de Fundaţia Inocenţi de partenerii săi, a însemnat în câteva cuvinte: zâmbet, voie bună, culoare şi multă bucurie.

Marin Mic, directorul Fundaţiei Inocenţi Bistriţa. „În ultimii ani ne-am ocupat să scoatem în evidenţă Marin Miccategorii sociale mai puţin vizibile. Ne-am făcut un obicei din a promova copiii cu dizabilităţi, de şapte ani facem lucrul acesta. Aşa că am decis să facem ceva şi în afara activităţii şcolare propriu-zise pentru copiii rromi întrucât oricât i-am ajuta pe aceşti copii să facă progrese la nivel educaţional, dacă ei nu se pot integra în comunitate, dacă ei nu sunt percepuţi ca toţi ceilalţi copii, ei nu se pot integra şi rezulaltele eforturilor noastre se înjumătăţesc. Festivalul Prieteniei nu are nimic spectaculos în sine. E doar o punere împreună a tuturor. Sunt nişte jocuri interactive. E practic o socializare, o demonstraţie că nu contează vârsta, sexul, rasa, etnia, toţi suntem rezultatul educaţiei şi paradigmei în care ne-am format în copilărie. De când am început aceste programe cu copiii rromi, am obţinut rezultate excelente cu ei, unii au ajuns şefi de clasă, foarte buni la învăţătură. Doar educaţia ne diferenţiază, nu culoarea pielii, nu limba pe care o vorbim, nu sexul, nu credinţele religioase”.

Cristina Vlădescu, Fundaţia Terre des Hommes, partener în proiect: „Nu cred că putea fi găsit un titlu mai potrivit pentru acestCristina Vladescu festival fiindcă, în viaţă, e vorba de prietenie şi de dragoste, şi despre a fi împreună. Aceasta am încercat şi noi să facem prin proiectul acesta: copiii să fie prieteni unii cu alţii, să înveţe să comunice mai bine. Indiferent de etnia lor, sunt împreună prin joc. Astăzi participă la jocuri psiho-sociale care pun accent pe cooperare, pe prietenie, pe dezvoltarea încrederii în sine. E o metodologie bazată pe mişcare, joc şi sport pe care Fundaţia Terre des Hommes, o organizaţie elveţiană care e ambasador al drepturilor copiilor, din care fac şi eu eu parte, a dezvoltat-o în mai multe ţări cu rezultate foarte frumoase de fiecare dată, însemnând prevenirea abandonului şcolar, o dezvoltare mai frumoasă a copiilor, a abilităţilor lor sociale, personale şi mentale prin jocul social ca o cale de dezvoltare şi creare a unui liant, dar nu doar între copii, ci şi între copii şi adulţi, între specialiştii care lucrează cu ei pentru că metodologia noastră formează abilităţile adulţilor de a lucra cu copiii pentru a aduce un beneficiu real copiilor”.

În incinta Sălii Polivalente, copiii au desenat, au sărit şotronul şi au făcut numeroase alte activităţi care i-au ţinut cu atenţia trează şi cu sufletul la gură.

Festivalul prieteniei 2 Festivalul prieteniei 3 Festivalul prieteniei 4 Festivalul prieteniei 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS