Femeie din Beclean, arestată în Italia. A câștigat peste 1 mil. de euro de pe urma muncitorilor români

Holistic

Peste 200 de români au muncit în condiții extreme în ultimii ani pe câmpurile și serele din zona Scanzano Jonico și Policoro din Italia, câte 14 ore pe zi, lipsiți de toate drepturile, victime ale unei rețele de intermediere și exploatare a forței de muncă condusă de o femeie din Beclean.

Potrivit presei din Italia, în fruntea acestei rețele se afla Liliana Palade Cumpătă, de loc din Beclean, și concubinul ei, Dragoș Aurel Mazilu, arestați de italieni și închiși acum în penitenciarele din Potenza și Matera, după ce autoritățile din Peninsulă au reușit să dovedească faptul că, între 2014 și 2018, cei doi și-au însușit peste un milion trei sute de mii de euro, bani munciți de români.

Potrivit presei din Italia, cei doi se ocupau direct de românii care mergeau la muncă în Italia prin intermediul lor. Odată ajunși în Italia, li se reținea câte 150 de euro costuri de intermediere și alți 100 de euro pentru transport. Locuiau în condiții mizere, câte două familii într-o singură cameră. De toate formalitățile se ocupa Liliana Palade Cumpătă care se pare că avea multe relații în Italia, fiind în legătură directă cu unii funcționari ai statului care închideau ochii la nelegiuirile ei.

La îndemnul femeii și al concubinului ei, românii munceau câte opt ore la un patron și apoi alte câteva ore la altul, așa încât ajungeau să lucreze câte 13-14 ore pe zi. Liliana Palade Cumpătă le dădea câte 3,12 euro pe oră pentru munca lor, restul până la 5 sau 6 ore cât încasa de la patronul respectiv pentru fiecare oră muncită de oameni reținându-i pentru ea.

În plus, muncitorii s-au plâns jurnaliștilor italieni că Lili îi obliga să rămână la muncă cel puțin șase luni ca să poată încasa ea ulterior șomajul agricol. O femeie a relatat că, după 9 luni muncite împreună cu soțul ei fără nicio zi liberă, într-un ritm draconic, au plecat acasă amândoi doar cu 1900 de euro.

Autoritățile italiene s-au sesizat însă și au trimis după gratii 11 persoane , printre care și cinci români.

Cu toții sunt acuzați de asociere criminală în vederea intermedierii transnaționale a forței de muncă. Cei arestați sunt acuzați de extorcare, violență privată, utilizare necorespunzătoare a cardurilor de credit și corupție.

Potrivit unor surse juridice Liliana Palade Cumpătă s-a refugiat în sudul Italiei pentru a se sustrage de la executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin Sentința Penală nr. 14 a Judecătoriei Beclean într-un dosar în care ea a înșelat mai multă lume în complicitate cu o directoare de bancă.

Într-un dosar de trafic de persoane instrumentat de DIICOT Sălaj, judecat în 2013 de Tribunalul Sălaj se arăta că Aurel Mazilu era concubinul Lilianei Palade Cumpătă, cei doi fiind și cei care încasau de la patronii italieni sumele de bani cuvenite pentru munca prestată de românii pe care îi duceau în Italia. O femeie din Sălaj a mărturisit chiar că a fost amenințată de către Aurel Mazilu cu moartea, în situația în care îi va crea probleme și va anunța organele judiciare cu privire la acesta.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. cc

  Noroc că în final i-au arestat italienii.
  Presupun că s-au plimbat nestingheriți prin România , nu odată, de mai multe ori probabil, cu toate că numele lor a fost invocat (acum am văzut) anterior în alte procese în care au fost denunțați.
  Sentința # 29/ 2013 a Tribunalului Sălaj .
  Întrebare.
  De ce au fost arestaţi 5-6 ani după denunț, când li se ştia localizarea şi se ştiau victimele??
  Probabil 5-6 ani cu alte victime pe rol.
  Eu, m-aş asigura ca la interogatoriu să participe un procuror român pentru o anchetă administrativă…e anormal

  (22)
  • Ninu simona daniela

   Pt ca toate autoritatile din italia inchideau ochii.si eu am lucrat la ei mult timp si la fel ne punea sa lucram mult.fara mancare si luam cate 500 euro pe luna.

   (7)
  • Hater

   Ninu Simona Daniela, daca stiai face altceva castigai mai mult si duceai o viata mai buna (fara suparare)! Daca doamna respectiva ti-a oferit doar 500€ de ce ai acceptat sa lucrezi pt. Ea?

   (-1)
 2. Microdata

  Întrebare
  Cum se face ca un om care avea deja o condamnare cu executare in România pentru evaziune (doar 2 miliarde) fugita din tara cautata de Interpol poate sa dezvolte o asemenea rețea in ITALIA??? si nimeni sa nu se sesizeze?
  Interesant!

  (27)
  • Hater

   Pai nu ai cum sa înțelegi deoarece oamenii ăștia sunt la alt nivel fata de tine! Aia in timp ce făceau bani astia ca tine stăteau si lăsau commenturi si isi plângeau in pumnii ca sunt sclavi! In concluzie nu te mai chinuii sa gandesti!

   (-5)
 3. Florin

  O excroaca taicasu fost profesor maicasa fosta șefa la fostul C. L. F înainte dea pleca în Italia a dat țeapă la un patron și la mulți oamenii cu rate
  Era vânzătoare

  (13)
  • Hater

   Auzi doamna, oamenii nu si-au primit banii? Cand un angajator iti face o propunere tu ca si persoana libera ai dreptul de a accepta sau refuza! Ei de ce au acceptat?

   (-8)
 4. Lover

  Auzi draga „hater”for life,ai auzit de Codul Penal? Pune mana si citeste in pula mea ceva in loc sa tastezi cacat aparand niste excroci !!! Nu te lua de comentariile altora sau esti ceva mic Dumnezeu si tu in şatra lor ,de aceea ii aperi? Chiar m.ai „miscat „emotional”,ironic bineinteles, spunand mai sus ca acesti cacati,care sunt departe de umanitate ,cu dosar deschis pt.trafic de oameni,toti fiind acuzati de asociere criminala in vederea intermedierii transnationale de munca,tu imi spui mie ca sunt la un alt nivel ,nu muncesc ca sclavii!? Sper sa fie fericiti toti acesti talhari care au OBLIGAT nu oferit munca draga HATER,tine bine minte.De pe spatele muncitorilor romani pe care tu ii numesti sclavi,escrocii si.au umplut conturile cu peste 1 milion trei sute de mii de euro. SINGURUL NIVEL LA CARE SUNT CACATII ASTIA MOMENTAN,SE AFLA LA PENINTENCIAR.Sper ca acolo sa si ramana!!!

  (28)
  • Mishu

   Conturile cu un milion și, și bani negri oho. În rest asta e foarte iubitor de nenorociți, muncitorii erau oameni simpli și se chinuiau pt câțiva bănuți, iar asta râde de simplitatea lor, cu toții știm ca excrocii au vorbe, au putere, și în felul asta ii subjugau.

   (2)
 5. Cheloo

  dar in romania castigati 3.12 euro net pe ora sau stati prost la matematica ?

  aici nu e mai e sclavie ?

  restul il ia patronu roman dar aici e legal

  (2)
 6. Gino

  Multa lume cad plasa la escroci , io as bate o curve dasta care te obliga sa muncești pt ea sa se învețe minte sa mai pacaleasca

  (0)
 7. Clod

  Sa putre
  seazca in puscarie.Dar nu acolo sa ii scoata sa munceasca 12 ore in cimp ln ploaie la cules de portocale si in solar la cules cind este 40 grade in solar.

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.