Elevi din Ucraina şi Republica Moldova, la un concurs organizat la Beclean de Vasile Marc

Holistic
În perioada 24-26 mai, Becleanul este gazda primului concurs de matematică la care participă şi elevi din Ucraina, respectiv Republica Moldova, organizat de fostul inspector general, consilierul judeţean PDL Vasile Marc, în colaborare cu Primăria Beclean. Concursul Internaţional de matematică “Sever Aurel Groze” se adresează elevilor din clasele III-VIII.

 “Domnul profesor Sever Aurel Groze a fost o mare personalitate a Clujului, însă a fost originar din Bistriţa – Năsăud. S-a născut în Telciu, a copilărit în Livezile şi a făcut liceul în Bistriţa. Sever Groze mi-a fost decan de an. A fost primul meu părinte la facultate, dar şi atunci când am devenit profesor de matematică” a declarat Vasile Marc la festivitatea de deschidere a concursului pe care îl organizează. La acest moment festiv a participat şi primarul Becleanului, NIcolae Moldovan.

Competiţia se va desfăşura sâmbătă pe o singură secţiune la nivelul fiecărei clase, de la clasa a III-a la clasa a VIII-a, constând într-o probă scrisă cu trei probleme, de nivel asemănător cu cel al etapelor superioare ale olimpiadei de matematică.

La concurs s-au înscris 193 de iubitori ai matematicii atât din judeţul nostru cât şi elevi din Alba Iulia, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Gorj dar şi copii din Republica Moldova şi Ucraina.

Elevul care va avea cea mai mare notă în test va primi marele premiu Trofeul „Sever Aurel Groze”, o medalie de aur şi 1000 de lei. Iar elevii care vor ocupa locurile unu, doi şi trei vor primi diplome şi premii cuprinse între 200 şi 100 de lei.

Printre invitaţi la deschiderea concursului internaţional s-a aflat şi fiica profesorului Sever Aurel Groze, Ioana Chiorean, care a declarat e onorată că Vasile Marc s-a gândit să organizeze un asemenea concurs în memoria tatălui său.

matematica 2 matematica 3 matematica 4 matematica 5

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.