Actualitate

Situație îngrijorătoare. Cercetarea la Stațiunea Pomicolă, periclitată, spune Stelian Dolha

”Din păcate, Stațiunea Pomicolă Bistrița este pe cale să piardă terenuri importante pentru cercetarea agricolă, ca efect direct al deciziei CCR de săptămâna trecută. Din ceea ce ni s-a explicat e vorba de terenuri cu colecții de germoplasmă, livezi cu soiuri noi și culturi comparative, într-un cuvânt rodul unor cercetări de durată. Desigur că deciziile CCR se pun în aplicare, însă există voci ale cercetării pomicole care spun că situația creată este de-a dreptul îngrijorătoare. Este ceea ce am încercat să evităm atunci când, mai bine de trei ani am stat la masă în comisia de agricultură cu reprezentanții Academiei de Științe Agricole, ADS, cu colegii din comisie, reprezentanții Primăriei Bistrița și am găsit acea formulă, acel algoritm care să permită și Stațiunii să aibă terenul necesar pentru cercetare, iar proprietarii terenul în proporție de 80 % în Bistrița, iar restul de 20 % în Slătinița”, a menționat deputatul PNL Stelian Dolha.

El a adăugat: ”Din păcate, acea soluție este acum compromisă, deși a generat o lege promulgată în urmă cu câteva luni de președinte. Avocatul Poporul a atacat, la cererea Primăriei Bistrița legea din 2009, practic anexele care stabileau terenurile indispensabile cercetării. Eu nu pot decât să sper că îndreptarea unei situații nefericite pentru zeci de proprietari nu va atrage o situație și mai nefericită care să ducă în final la compromiterea Stațiunii de cercetări Bistrița. În calitate de liberal nu pot să fiu decât un apărător al dreptului de proprietate. Sper însă să nu aflăm peste ani că periclitarea cercetării pomicole, și așa lovită 26 de ani de subfinanțarea cronică și de lipsa soluțiilor viabile, s-a făcut pentru scopuri imobiliare al căror tâlc nu l-am priceput la timp”.

În 12 iulie, primarul Bistriței Ovidiu Crețu spunea că este mulţumit că demersurile făcute au soluţionat, în sfârşit, situaţia retrocedării terenurilor de la Staţiunea Pomicolă: ”Întreaga suprafaţă de 116 ha va intra în posesia celor care sunt îndreptăţiţi. În urma demersurilor făcute, prin intermediul Avocatului Poporului, astăzi 12.07.2016, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională Legea 45/2009. Prin această lege precum şi prin prevederile Legii 64/2016 s-a încercat pur şi simplu să fie furată de la oameni o suprafaţă de 37,7 ha. Mă bucur că eforturile noastre au condus la o soluţie justă şi morală”. Aici mai multe detalii.

10 comentarii

  • Pe unde a trecut Cretu, s-a ales praful. Fabrica in care a lucrat nu mai exista. De cand este primar, statuile nu mai sunt la locul lor, copacii de pe strazi au disparut iar cei ramasi arata ca niste stafii, in urma „tratamentului nemilos” cu drujba. Acum e pe cale sa devina groparul cercetarii pomicole bistritene si sa termine Statiunea Pomicola. Poate de aceea a impazit orasul cu mere gigantice din plastic, ca peste ani bistritenii sa-si mai aduca aminte cum arata un mar.
    “Nu te pune cu prostul, ca are mintea odihnita” asa suna un vechi proverb. Cretu nu stie ce vorbeste cand afirma ca dupa retrocedarea ultimelor suprafete Statiunea Pomicola va mai supravietui. Cu cativa ani in urma, mai exact in 2009, erau aduse clarificari in legatura suprafaţa de teren de 151,3507 ha, detinuta de Statiunea Pomicola in conformitate cu anexa nr. 3.30 a legii nr.45/2009, ca fiind suprafata minima “indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare, inovare şi multiplicării materialului biologic”. Prin urmare, aceasta suprafata care este ocupata cu colecţii de germoplasmă, livezi şi pepiniere pomicole cu soiuri noi, experienţe de lungă durată, culturi comparative de concurs şi altele, reprezinta obiectul activitatii de cercetare-dezvoltare al statiunii. Ca atare, prin diminuarea acestei suprafete statiunea ar ramane fara obiectul muncii. Afirmatia primarului ca după retrocedarea terenurilor, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa va rămâne cu peste 58 de hectare si ca nu exista riscul sa se desfiinteze este cel putin idioata. Trebuie spus ca o suprafata asa de mica nu este suficenta nici macar pentru a asigura o rotatie la experiente cu plante anuale. Cu atat mai mult in pomicultura, fiind vorba de pomi, suprafata unei parcele experimentale este mult mai mare decat in cazul culturilor de camp. Prin diminuarea atat de drastica a suprafetelor experimentale, riscul ca Statiunea Pomicola Bistrita sa se desfinteze este maxim. Din pacate, in loc sa caute solutii de salvare a cercetarii pomicole bistritene, primarul Cretu pune umarul la desfintarea ei.
    Vezi: http://www.timponline.ro/cretu-sesizeaza-avocatul-poporului-in-problema-retrocedarii-de-terenuri-din-statiunea-pomicola/

    • Interese imobiliare. Oamenii lui Ovidiu Cretu au pus ochii pe platoul Statiunii pomicole.
      Planurile sunt facute de mult.

  • Aaaaaa acum te ingrijoreaza situatia! Nu cu mult timp in urma anuntai victoria colosala la care ai contribuit ca sa se dea terenurile inapoi ca asa este corect! Pai azi e alba si maine e balaie? Cum vine asta? Balbaieli marca PNL! De asta PSD este unde este si voi ati dat cu un partid istoric de pamant! Din cauza incompetentei si si a bajbaielilor voastre!

    • Poi zice clar
      ”Din păcate, Stațiunea Pomicolă Bistrița este pe cale să piardă terenuri importante pentru cercetarea agricolă, ca efect direct al deciziei CCR de săptămâna trecută”
      Saptamana trecuta va spune ceva?

    • Ovidiule, n-ai priceput o iota. Legea exista dar Cretu a sesizat la Avocatul Poporului de prin 2015 neconstitutionalitatea unei alte legi care stabilea o suprafata minima obligatorie pt toate statiunile de cercetari si solutia a venit de la CCR saptamana trecuta.
      Dolha a facut tot ce se putea omeneste face.Ce sa anticipeze ca CCR da o solutie care anuleaza tot? Asta voiai sa faca?Mai bine te-ai intreba ce mama dracului de interese are Cretu de a insistat pana in panzele albe cu dreptul de proprietate sacru a unora care nimeni nu stie , sau poate stie madam Prisec… cum au obtinut retrocedarea aia? astea sunt intrebari pentru tine..Si cand acolo va inflori un complex imobiliar sau altceva in loc de statiune poate ca n-o sa te mai intrebi nimic…

    • Andrei Coman probabil ca nu am priceput nici o iota dar uite ce spune Dolha aici pe Timponline in data de 19 iunie 2015:
      ACTUALIZARE ”Sunt mândru că această telenovelă a retrocedărilor din Stațiunea Pomicolă a trecut și de Comsiai juridică. Sper ca acele 59 de familii, după plenul de săptămâna viitoare, după 20 de ani și demersuri nenumărate să-și reintre în drepturi. Sunt voci care spun că Stațiunea Pomicolă aniversează 65 de ani și că unii parlamentari, poate se referă și la mine, își doresc închiderea ei. În niciun caz. Proiectul este cu amendamente că Stațiunea Pomicolă trebuie să rămână cu 151,35 ha pentru că vorbim de reconversie pomicolă și pentru că Stațiunea Pomicolă este un etalon pentru tot ce înseamnă cercetare pomicolă în Transilvania și în România. O să militez pentru finanțarea Stațiunii Pomicole, pentru că dacă o lași numai așa e cam puțin”, a spus copreședintele PNL BN, Stelian Dolha, într-o conferință de presă.

      ȘTIREA INIȚIALĂ Copreședintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a menționat că în Comisia juridică a Camerei s-a dat raport favorabil restituirilor în Stațiunea Pomicolă Bistrița, în formula pe care a propus-o el.

      ”Am mai depăşit un obstacol: Comisia juridică, raport favorabil restituirilor din Staţiunea Pomicolă Bistriţa. Am susţinut în comisia juridică a Camerei Deputaţilor proiectul retrocedărilor din staţiunea Pomicolă Bistriţa în formula pe care am propus-o în februarie în Comisia de agricultură, adică restituirea într-un coeficient de 78% a terenurilor din Bistriţa, urmând ca diferenţa să fie retrocedată în funcţie de coeficient în Slătiniţa. Comisia juridică ne-a dat, de data aceasta, raport favorabil pentru plen, ceea ce poate fi considerat cu adevărat un succes”, a notat Stelian Dolha pe Facebook.
      El a spus în comisie: ”E vorba de 59 de familii care de aproape 20 de ani au sentințe definitive pe niște proprietăți care acum sunt în perimetrul Stațiunii Pomicole Bistrița. Formula de echilibru găsită este ca Stațiunea Pomicolă să rămână cu cele 151,35 ha pentru funcționare, conform legii, stațiunea reprezentând un reper în Transilvania, și restul de 144,89 ha pot fi retrocedate către proprietarii de drept: 81,94 ha din perimetrul Bistriței, iar 62,95% din perimetrul localității componente Slătinița. Academia de Științe Agricole a fost de acord cu aceste propuneri”.
      Iata si inregistrarea video https://youtu.be/Jthjk1s-Nfs

  • ce cuvinte frumoase!!!!
    adevaratele persoane indreptatite au primit terenul in prima transa conform legii 18/91…
    dupa aceasta restul e can-can!

    cate dintrea ceste persoane indreptatite au cererea facuta din 1991????

    • Apropo de insistenta lui Cretu cu persoanele indreptatite ce naiba de interese sa aiba cu povestea asta. Ca n-am auzit sa fi insistat atat cu dreptul de prorietate al altora…Poate doar cu centura de sud a insistat atat.. auzi tu sa sesizeze pe Avocatul Poporului, sturlubaticul Ciorbea, sa se adreseze Curtii Constitutionale ca legea din 2009 nu e ok? Si asta cand a realizat ca legea asta noua pentru care s-au luptat culmea si Dolha si Doina Pana e aproape de adoptare? Cine naiba insista asa de nebun de dragul unor ,,nedreptatiti,,? Hai sa fim seriosi.. Ca ceva e putred acolo

  • Da doamne mintea romanului de pe urma. In 1932,regele CAROL al II-lea, cu prilejul inaugurarii cladirii laboratoarelor de la Academia de Agricultura din Cluj (azi USAMV),spunea in discursul sau un adevar valabil si astazi: „Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”. Acest adevar este vital pentru o statiune de cercetari cu profil agricol. Parafrazand, o expresie celebra din „O scrisoare pierduta” a lui Caragiale, se poate spune ca ‘o statiune fara pamant va sa zica nu exista’. Pe de alta parte,e firesc sa repari samavolniciile savarsite in regimul comunist. Dar nu poti sa repari o nedreptate, comitand alta. In aceasta „logica” unii ar putea sa revendice suprafete nationalzate ocupate in prezent de fabrici sau de blocuri. Pana la urma o livada experimentala cu colectii de soiuri poate fi chiar mai valoroasa ca o fabrica oarecare. Statiunea pomicola din Bistrita mai dainuie inca si datorita prestigiului pe care l-a dobandit inca de la infiintare. Acest prestigiu nu are nici o legatura cu regimul comunist. Aici s-a produs in primul rand stiinta si tehnologie pomicola. Este meritul unor personalitati ca Ioan Modoran, Andrei Gherghi, Nicolae Minoiu si multi altii care au contribuit la progresul cercetarii pomicole pe plan national si chiar mondial. De aceea este o chestiune de patriotism local ca autoritatile sa nu lase sa piara aceasta institutie. E adevarat ca nici cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat in cei peste 20 de ani dupa revolutie. Dar asta nu justifica sa pierzi totul. Daca exista bunavointa se gasesc solutii, mai ales ca suprafetele neretrocedate pana in prezent sunt minime. Chiar si despagubiri in bani ar putea fi luate in considerare. Pe de alta parte, cand vine vorba de bisericile, terenurile, casele parohiale, etc. revendicate de vechii proprietari greco-catolici, nici Cretu si nici alti politruci nu manifesta acelasi entuziasm privind retrocedarile.

  • nu sunt de acord cu desfiintarea statiunii dar totusi as spune ca……
    au ajuns sa faca tot felul de soiuri „sintetice” care nu rezista fara 14-20 de stropiri pe an!!!!
    ce alt scop are o statiune daca nu a fost in stare sa pastreze macar un soi rezistent la boli…. fara stropiri asa cum erau ….altadata si care din fericire mai sunt in unele livezi!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS