Actualitate

Doina Pană: Ce s-a spus și ce nu știți

”În atenţia celor îngrijoraţi pentru OUG 51/2016 privind contravenţiile silvice! #OUG51_adevărul_nespus. Ce s-a spus: Că Parlamentul vrea să respingă (abroge) OUG 51”, a postat pe Facebook deputatul Doina Pană, fost ministru al Pădurilor.

Ea a adăugat:

”Ce nu ştiţi:

1. Că din 2014 (după apariţia Radarului Pădurilor), în Parlament se lucrează la un proiect de lege de amendare a Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, că a fost votat în Senat şi e gata pentru vot final în Camera Deputaţilor.

2. Că Guvernul Cioloş a pregătit 55 de amendamente la propria-i ordonanţă (OUG 51), date fiind efectele catastrofale generate la transpunerea ei în practică de respectivele articole (amenzi uriaşe ca sancţiuni administrative), fără nicio legătură cu tăierile ilegale!

3. Că sancţiunile pentru tăierile ilegale sunt identice în proiectul de lege din Parlament şi în OUG 51 (OUG 51 s-a inspirat din textul proiectului de lege).

4. Că demersul legislativ trebuie obligatoriu continuat pentru amândouă şi există două variante:

a) În aceeaşi zi OUG 51 să fie respinsă şi proiectul de lege iniţiat de Parlament să fie votat
b) Să se facă armonizarea lor într-un singur act normativ

Concluzie: Indiferent de procedura juridică aleasă, legea rezultată va fi la fel de drastică în privinţa tăierilor ilegale!

Voi continua să ascult toate părţile implicate, atât reprezentanţii din domeniu cât şi ONG-urile sau oamenii simpli şi voi lua toate punctele de vedere în calcul. Prioritatea actualei guvernări şi a majorităţii parlamentare este protecţia pădurilor şi eliminarea tăierilor ilegale! Susţin o informare corectă în defavoarea ştirilor false”.

20 comentarii

    • „inteligentul pamantului care intelege tot” ala esti tu, da, deci cu tine vorbesc.Nu trebuie doamna sa vorbeasca asa pentru „trezirea ‘ neamului, ci pe limba celor care au votat-o.Nu pot fi toti academicieni asa ca si mataluta.Astia stiu vorbi pe limba poporului numa cand cersesc voturi!

  • „… Ca să știți pe mâna cui a încăput țara asta din 11 decembrie, aflați că directorul Romsilva a declarat, în cadrul dezbaterilor din Parlament, că și abaterile disciplinare ale personalului silvic ar trebui taxate mai subțire. Pentru că, zice dumnealui, sancțiunile prevăzute de ordonanța lui Cioloș sunt foarte mari, raportat la salariul personalului silvic. Cu alte cuvinte, nu faptul că pădurarii fură lemne în cârdășie cu mafioții îl deranjează pe dom director, ci că pădurarii hoți n-au suficienți bani să-și plătească amenzile. Așa e, domle, să le dea niște amenzi mai mici, să poată fura în liniște, fără să facă împrumut la bancă să-și plătească amenda.”

  • „Am zis noi că Ordonanța 13 e cel mai rău lucru care i se putea întâmpla țării ăsteia, dar ne-am înșelat. Ordonanța 13 i-ar fi ajutat pe penali să scape și atât. Însă celelalte măsuri din domeniul sănătății, educației și silviculturii, pe care șnapanii ăștia le-au luat sau se pregătesc să le ia sunt mult mai rele. Ele amenință nu doar o generație, ci viitorul întregii nații. Ăsta chiar e un motiv pentru care trebuie ieșit în stradă până când grindenii, drăgnenii și securenii vor pleca definitiv, vor înceta să ne mai otrăvească viețile. Altfel, copiii noștri vor fi obligați să trăiască într-o țară bolnavă, incultă și pustiită. Dragnea și haita lui se comportă mai rău decât fiarele sălbatice, care ucid selectiv, se comportă ca niște lăcuste, care distrug totul în calea lor. Dacă nu ne trezim azi, cu toții, să strigăm contra lor din Piață, mâine s-ar putea să fie prea târziu. Mâine vom fi vocea care strigă în deșert, pentru că un deșert va deveni România.”

  • Radarul Pădurilor este o vorbă în vânt. Lansați cât se poate de des Inspectorul pădurii ca să comparați: http://www.inspectorulpadurii.ro
    P.S. Inspectorul pădurii a fost propus de niște informaticieni tineri și deștepți puși în valoare de Dacian Cioloș. Verficați pentru a vedea cum funcționează. Și baloanele de săpun ale Doinei Pană sunt bune la ceva: de spălat pe creier.

    • Fara indoiala Inspectorul Padurii este net superior si mai eficient decat Radarul Padurii! Este in primul rand o unealta facila, ce poate fi accesta de orice om de buna cuviinta, este aplicatia care antreneaza populatia sa declare, sa depisteze transporturi ilegale de lemn!

    • Ca de obicei, tot ce este bun si eficient in Romania asta corupta este supus pieririi din fasa!!!
      „Diana Scarlat: S-a vorbit despre un adevarat razboi declansat de posibilitatea eliminarii acestui sistem de monitorizare a padurilor, care si-a demonstrat eficienta maxima in ultimul timp. Cine ar vrea abrogarea legilor care fac sistemul eficient?

      Bogdan Micu : Totul vine de la un lobbyist, Tobescu (Catalin Tobescu, de la Federatia Proprietarilor de Paduri din Romnia Nostra Silva – n.r.), foarte bine platit de marile firme, precum Schweighofer. Ei acum importa lemn, pentru ca nu mai au de unde sa ia de la noi. Acest lobbyist a venit cu ideea abrogarii legilor care stau la baza eficientei sistemului informatic. Ministerul Mediului nu a propus abrogarea, ci cteva mici modificari, pentru personalul silvic. Dar acest lobbyist se pare ca a convins-o si pe doamna Pana, care a cazut in capcana.

      Diana Scarlat : De ce este att de periculos sistemul creat de tine, pentru hotii de lemn, inct sa-si foloseasca toate resursele pentru a-ncerca sa-l elimine?

      Bogdan Micu : Sistemul arata tot. Asta e problema lor. Eu am facut att de simplu sistemul, inct oricine poate sa vada exact ce se taie, inclusiv din padurile virgine si din ariile protejate. Asta ii deranjeaza pe ei. Alarme forestiere inseamna taieri si sunt marcate cu rosu. Deci arata ca acolo s-a taiat padurea. E unic la nivel mondial, merge foarte bine si are efect, dupa cum se vede. Probabil se va implementa in mai multe tari. E un fel de Big Brother. Orice copil poate detecta taierile ilegale. Sistemul este att de eficient, inct nici lor nu le-a venit sa creada. Se bazeaza pe faptul ca PSD o sa cada-n capcana si ii scapa de Big Brother, dar daca PSD face asta, se asasineaza politic.

      Diana Scarlat : Cum functioneaza Inspectorul Padurii?

      Bogdan Micu : Sistemul global este SUMAL, iar Inspectorul Padurii este doar o componenta a lui, deschisa si pentru populatie, astfel inct sa vada oricine unde se taie, unde se transporta, sa creasca transparenta. in timp real arata toate transporturile de lemn din Romnia, astfel inct se poate observa unde se incarca si unde se duc transporturile. Daca vezi un transport de lemn pe strada, poti verifica daca e inregistrat, apoi de unde a plecat, unde se duce lemnul si daca pot exista suspiciuni. Apoi, daca afli de unde a plecat, te poti uita in sistem, sa vezi ce taieri au fost in zona respectiva si daca au fost autorizate sau nu.

      Diana Scarlat : Cum se poate face deosebirea intre taierile legale si cele ilegale?

      Bogdan Micu : Foarte simplu: avem un satelit deasupra Romniei, care face fotografii la cteva zile. Imaginile astfel preluate se suprapun peste taierile autorizate si daca apar taieri in afara arealului autorizat, acelea sunt ilegale. Doar ca acest sistem este reglementat de HG 1004, care ar putea fi abrogata, conform unui anunt facut de Ministerului Mediului saptamna trecuta. Asta ar insemna intoarcerea la anii ’90, cnd oricine taia ilegal copacii primea o amenda de 400 de lei.”

    • Nu cred că Inspectorul pădurii propune denunțurile sau pâra. Într-o Românie securistă, cu cei mai mulți turnători pe kilometrul pătrat din Europa, cred că este destul. Calitatea programului constă în schimb în transparență, interfață simplă și prietenoasă. Lemnul care se mișcă din pădure sau depozit spre beneficiar se vede pe specii, sortimente, cantități, plus celelalte meniuri / straturi disponibile. Această primă variantă urma să fie perfecționată până prin aprilie cu poze transport, extinderea bazei de date cu APV-uri ocoale private. Mulțumiri Cioloș!

    • Nu vă miră că pentru Doina Pană Inspectorul Pădurii nu există? Ea ar fi trebuit să-l prezinte prima ca alternanță, să-l critice sau să-l laude, după cum o duce capul sau interesul. Dar până acuma nimic, nimica. Chiar așa mult o deranjează? Trebuie să știe de el, dar nu zice nici un cuvânt, ca la comuniști transfugii. Nu mai ești de-al nostru, nu te mai cunosc. Și iar bla-bla-bla, bla-bla-bla Radarul pădurii în sus, Radarul pădurii în jos.

    • @Antilobystul Gica’
      Interesant interviul, chiar daca este de pe jurnalul.ro. Interesant si faptul ca acest Tobescu este prietent pe facebook cu Doina Pana, doar ca acolo apare ca si Constantin Tobescu.

  • Nu stiu de ce, dar eu pe doamna Pana nu o mai cred nici macar o secunda. Am vazut-o aseara la Antena 3 si ceva, acolo, in privire, in tonul vocii, in modul cum punea problema nu mi-a placut deloc. Mi se parea ca e la fel cu „doamnele de fier” ale vechiului FSN/PDSR, o combinatie de Rodica Stanoiu cu Ecaterina Andronescu. Oare Bistrita nu e in stare sa dea un politician memorabil si care sa nu fie din „the dark side”? Dupa Ioan Oltean trebuia neapoarat sa apara Doina Pana? Doar atat poate Bistrita? E trist…

    • Si se plang ca nu pot lucra de demonstranti,cand ei sunt toata ziua in presa ,dezbateri televizare si evenimente care le ridica osanele.Lasa sa lucre numa cei din privat…ca alta vaca de muls nu au.Pana poate fi angajata cu succes ca si asistenta TV,ca la sedintele prezidate de dansa se pierd voturile,deci …

    • Într-adevăr APV-urile care apar la afișare sunt doar cele emise de ROMSILVA. În ce privește APV-urile ocoalelor private, cum este și cazul OS Bistrița, urmau să intre în baza de date începând cu luna aprilie 2017. Așa se spunea pe vremea guvernului Cioloș. Așa că rămâne de văzut. Dar, după cum merg lucrurile, ne putem aștepta și la altceva…

    • Notă: Precizarea de mai sus făcea referire la Ocolul Silvic al Orasului Bistrita R.A. Programul Inspectorul pădurii este, deocamdată, în mers.

  • Ce s-a spus este egal cu O, si ce este vedem ca se fura inteligent cu acte cu tot, si ca parlamentarii PSD si PNL au votat exportul de BUSTEAN din padurile vandalizate ale ROMANIEI dupa ce tri ani au fost sistate. Ce nu stiti si nu vreti D-vs D-na DOINA PANA este faptul ca trebuie instaurata prohibitia la lemnul pt. constructii pe 15- 20 de ani pt. regenerarea pe cale naturala a padurilor. UNGARIA si ALBANIA au facut-o. Oricum la asta se va ajunge peste cativa ani dupa ce radem tot. Atunci va fi tarziu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS