Actualitate

Doina Pană: Ne putem aştepta oricând să avem inundaţii. CJ va primi o hartă cu zonele de risc

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Doina Pană, a declarat, vineri, că România este capabilă să prevină ştiinţific inundaţiile întrucât a finalizat hărţile de risc. Acestea au fost realizate de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) şi vor fi transmise consiliilor judeţene şi primăriilor.

„Există o directivă europeană, 60 din 2007, la care a trebuit şi noi să ne aliniem. Conform acestei directive, până la sfârşitul lunii martie 2014, noi trebuia să avem toate hărţile de hazard şi de risc la nivelul întregii ţări. Ne-am încadrat şi suntem printre puţinele ţări din UE care deţinem asemenea hărţi. Până la finalul anului 2016 trebuie să se finalizeze planurile de management la nivelul tuturor administraţiilor bazinale plecând de la aceste hărţi de hazard şi de risc. Noi nu vom putea împiedica inundaţiile, dar vom fi pregătiţi altfel decât am fost până acum pentru inundaţii în sensul că ştim exact unde sunt zonele cu potenţial de risc sporit, ştim ce să facem ca să nu mai fie expuse vieţile oamenilor, ştim ce să facem pentru ca pagubele materiale să fie cât mai mici cu putinţă. Deci, pe undeva, se previn ştiinţific inundaţiile pentru că nu ne putem preface că nu vedem ce schimbări climatice avem. Inundaţii care altădată se produceau la intervale de zeci de ani, se produc la câţiva ani. Să nu uităm că am avut în 2006, în 2008, în 2010 şi ne putem aştepta oricând să avem inundaţii”, a spus Doina Pană.

Ministrula a adăugat că România are „absolut toate aceste hărţi”. „Hărţile de risc, potrivit legislaţiei noastre, trebuiau să le facă Consiliile Judeţene. Noi am stat şi ne-am gândit că e greu să controlezi 40 de entităţi şi e mult mai simplu să controlezi o entitate şi atunci, anul trecut, o ordonanţă de urgenţă a dat dreptul şi ANAR-ului să se ocupe de aceste hărţi. În consecinţă, ANAR a făcut acest lucru. Fiecare CJ va primi harta de risc a zonei lui şi o va trimite spre toate autorităţile locale. Mergând pe faptul că e foarte bine structurat şi funcţional acel comitet pentru situaţii de urgenţă de la nivel de vicepremier şi până la nivel de administraţie locală, existând aceste hărţi nu se vor mai putea da autorizaţii de construcţie în zone cu potenţial de inundaţii, va fi un impact legat şi de piaţa imobiliară legat de aceste locuinţe din zone inundabile. Hărţile le-am postat şi pe site-ul ANAR şi orice cetăţean le poate accesa dacă vrea să facă o investiţie. Aceste hărţi vor fi de un multiplu folos nu numai pentru că vom judeca altfel planurile de management la inundaţii plecând de la nivel local şi până la nivel de ANAR, dar şi din punctual de vedere al dezvoltării urbanistice vor fi de un real folos”, a spus Pană.

4 comentarii

  • Harta cu zonele de risc este necesara dar ea nu rezolva problema inundatiilor. Pentru asta exista fonduri europene in cadrul Programului Operational Sectorial (POS-Mediu) Axa Prioritara 5, privind protecţia împotriva inundaţiilor şi reducerea eroziunii costiere. Proiectele de investiţii au ca scop protejarea populaţiei şi a bunurilor materiale de efectele devastatoare ale inundaţiilor. Zonele de intervenţie se vor selecta în concordanţă cu strategia naţională în domeniu, precum şi în baza unor analize de risc. Un astfel de proiect ar putea fi accesat si pentru amenajarea malurilor raului Bistrita care ar putea include o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al apei, care sa faca legatura intre Unirea la Viisoara. De asemenea, proiectul respectiv ar putea include si lucrari de consolidare a Dealului Codrisor,pentru portiunea dintre podul Jelnii si podul Budacului prin construirea unui zid se sprijin la poalele padurii, prevazut cu orificii pentru drenarea apei de pe versanti.

    • Asta-i porpaganda celei mai corupte istitutii din lume, Apele Romane. Domeniul managementului apelor este, din cauza acestor indivizi, singurul domeniu in care Romania nu vrea sa se alinieze la conceptiile contemporane. Inundatiile sunt fenomene naturale benefice, chiar indispensabile ecosistemelor din lunci. Au ajuns sa fie calamitati din cauza oamenilor iresponsabili, care despaduresc si care construiesc unde nu trebuie. Iar consecintele regretabile aparute prin urmare s-a constatat demult ca nu e eficient si e si o crima impotriva naturii sa le contracarezi prin regularizari si indiguiri. Au fost si tovarasii de la Apele Romane le la instruiri pe dincolo si stiu asta dar nici nu vor sa auda. Lumea civilizata a invatat din greseli si stie ca e nevoie de impaduriri si de renaturarea vailor, de lasarea unor mari suprafele inundabile, care sa actioneze ca niste bureti la viituri, ca digurile, acolo unde se poate, trebuie demolate si facute eventual mult mai lateral, ca apa sa se raspandeasca pe un profil mai larg si sa-i scada nivelul. Iar malurile se consolideaza prin plantare de arini sau eventual discret cu geotextil dar in niciun caz cu betonarile sinistre ale ciobanilor de la Apele Romane. Tot ce fac tovarasii de la Apele Romane se numeste degradare hidromorfologica si ecologica a cursurilor de apa si ar fi cazul sa bombardam Comisia cu niste plangeri, poate daca se pune pe ei cu infringement le vine mintea la cap. Ei nu vor sa se civilizeze si sa renunte la crimele impotriva patrimoniului natural pentru ca regularizarile sunt cel mai bun pretext pentru ca firmele acestei mafii transpartidice sa puna mana neobservate pe sume imense din bani publici. Plebea tace ca-i indoctrinata cu propaganda inundatiilor, ei cheltuie de 10 ori mai putin decat primesc si nimeni nu va comenta pentru ca, fiind lucari fara rost, nimeni nu se va lovi de calitatea lor proasta. Receptia oricum o fac tot tovarasii de la Apele Romane.

    • imi place ca un ministru de genul asta neaflat in domeniu……se prezinta cu tot felul de declaratii ce pentru ea pare adevarul absolut……si asta doar din cauza unor consilieri ce vor sa sa-si justifice salariile…… inundatiile in romania nu se vor produce nici cand vor cainii …..decat cu o asigurare/procent foarte bine stabilit doar de teoria de specialitate a domnului giurma…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS