Actualitate

Doina Pană: Existenţa hărţilor de hazard şi de risc nu înseamnă că eşti pregătit instant de calamităţi

Ministrul delegat pentru ape, Doina Pană spune că existenţa hărţilor de hazard şi de risc nu înseamnă că eşti pregătit "instant" în caz de calamităţi, dar că acestea au fost necesare pentru elaborarea planului de management în baza căruia vor fi emise, după 2016, inclusiv autorizaţii de construcţie.

Doina Pană a fost întrebată care este utilitatea hărţilor de hazard şi de risc în condiţiile în care cetăţenii şi autorităţile locale nu le pot consulta, iar ministrul a explicat că emiterea acestor hărţi şi postarea lor pe site a fost o cerinţă a Uniunii Europene pe care România trebuia s-o îndeplinească potrivit calendarului.

Ea a precizat că autorităţile locale cunosc conţinutul hărţilor, pentru că acestea au la dispoziţie datele necesare, dar că existenţa hărţilor de hazard şi de risc nu conduce la prevenirea unor eventuale inundaţii.


„Nu instant, când ai hărţile de hazard şi de risc, înseamnă că eşti pregătit”, a spus Pană, potrivit Mediafax.

Ministrul a mai arătat că, în prezent, s-a trecut la etapa elaborării unor planuri de management, iar aceste documente se fac în bază hărţilor de risc şi de hazard.

„Trebuie să se elaboreze aceste planuri de management şi, automat, orice construcţie care se face, mai ales după 2016, nu se va putea face decât coroborat cu ceea ce spune planul de management”, a afirmat ministrul.

La începutul lunii aprilie, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a finalizat hărţile de risc, care au fost transmise consiliilor judeţene şi primăriilor pentru a decide cum să dezvolte anumite zone sau ce măsuri de prevenţie să ia.

Hărţile de hazard la inundaţii indică zonele potenţial inundabile din ţară, pe baza lor putându-se calcula şi viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură pe o anumită zonă. Peste acestea, trebuie suprapuse hărţile de risc, care cuprind obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potenţialelor pagube.

Pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională „Apele Române” va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform cerinţelor europene, potrivit unui comunicat al instituţiei.

2 comentarii

  • Fa Panoooo…..las-o asa ca macane ,ce ti-a facut ??? te-am vazut in barca ,salupa,pluta ……..etc…(ca tot luati de ape sinteti). las-o .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS