Actualitate

Ministrul Doina Pană despre ”Radarul pădurii”: S-a confiscat lemn și s-au dat amenzi cât într-un an

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a precizat că de la intrarea în vigoare a Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, cunoscut ca ”Radarul pădurii”, s-au dat amenzi aproape cât într-un an ”pentru cei care nu înțeleg că nu se mai poate fura”.

Doina Pană a spus că ”Radarul pădurii” funcționează foarte bine, spectaculos chiar, și că în două săptămâni va face o informare în ședință de Guvern, așa cum a solicitat premierul Victor Ponta

”Până acum s-au confiscat și s-au dat amenzi aproape cât într-un an pentru cei care nu înțeleg că nu se mai poate fura. Sper că se vor potoli, pentru că nu vor avea ce face. Pădurile sunt o prioritate a mandatului meu. Am considerat că pădurile ard mai tare, pentru că la ce jaf a fost încă de dinainte de Revoluție, nu se mai putea. Peste tot sunt probleme și pe ape și piscicultură, dar în primul rând  premierul asta m-a rugat: să termin cu hoția din păduri”, a spus Doina Pană.

În 8 octombrie, după o perioadă de pilotare de 120 de zile, a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a lemnului.

Monitorizarea trasabilităţii lemnului se face online printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se urmărește drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.

Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi intră în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Posesorul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii cu ajutorul unui smartphone în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora primește un cod unic generat automat de SUMAL, pe care este obligat să îl înscrie pe aviz. Sistemul ajută la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.

2 comentarii

  • doamna ministru nu stiu ce ati rezolvat dar am fost simbata la colibita si am vazut cel putin 4 camionete incarcate cu lemn si acoperite cu fin. Oare nu le vede nimeni ca sunt ca strutu cu capul in nisip sau nu vor sa le vada? Padurarii au masinii cu statii si merg inaintea lor sau stau si asteapta in puncte cheie sa nu poata fi prinsi spun localnicii care cunosc situatia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS