Actualitate Social

Surprize, surprize în Parcul Naţional Munţii Rodnei

Directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, a declarat că administratorii şi paznicii ariei protejate se confruntă cu numeroase probleme care pot fi rezolvate doar cu ajutorul jandarmilor montani şi polişiştilor. Momirea animalelor sălbatice la limita Parcului, stânele amplasate ilegal şi ce lasă în urmă culegătorii de fructe de pădure sunt câteva dintre ele.

”În acţiunile noastre suntem sprijiniţi de Jandarmerie, Poliţie, ISU, ceea ce contează foarte mult, deoarece nici echipările, nici dotările nu ne permit să ne prezentăm singuri în zone mai sensibile, cu potenţiale conflicte. Facem activităţi de prevenţie, s-au descoperit diferite activităţi care contravin legislaţiei şi protecţiei mediului: braconaj, pescuit, extrageri de material lemnos, în special în zona Borşa. Există diferenţe în ceea ce priveşte paza din partea nordică faţă de partea sudică a Parcului. Erau peisaje dezolante în rezervaţia ştiinţifică, rămâi impresionat de goliciunea munţilor. Drumuri de tractor, extragere de piatră din locuri nepermise, gunoaie aruncate, stâne amplasate ilegal, stâne confecţionate peste noapte în locuri unde nu se păşunase de zeci de ani. Doar cu Jandarmeria şi Poliţia putem rezolva astfel de probleme. Culegătorii de fructe de pădure sau ciuperci nu ne deranjează prin faptul că le culeg, nu mută munţii din loc, ne deranjează că fac foc şi campează în Parcul Naţional. Un alt pericol sunt cadavrele de cai sau vaci puse la limită de Parc Naţional pentru a ademeni vânatul în afara Parcului. Ne face foarte rău acest lucru, competenţele noastre sunt până la limita Parcului. E foarte greu să identifici făptuitorul. Au fost făcute drumuri ilegale în Parcul Naţional, sunt locurile în care drumeţul merge prin munţi pe jos. Când le faci accesibile pentru ATV-uri, jeep-uri, gălăgia care apare, pericolul de braconaj mai mare, fragmentează habitatul şi peisajul arată cum arată. În două-trei zile dacă nu eşti prezent în diverse zone, te poţi trezi cu surprize”, a spus ea în şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural.

”Acum în Munţii Rodnei este perioada rhododendronului (n.r. – bujor de munte), sunt versanţi întregi plini cu flori. Sunt şi turişti care vor să viziteze călare Parcul. Cele cinci hectare cu narcise au fost vizitate de mulţi turişti. E o zonă mirifică, aduce bucurie sufletului şi ochiului, e înălţător să te ştii pe acoperişul lumii şi să vezi măreţia naturii. Bogăţia florei şi faunei îţi oferă un adevărat spectacol. Efectivele de capră neagră sunt în creştere, ultimele evaluări au arătat 145-150 de exemplare, cele văzute. Joi are loc evaluarea efectivelor de capre negre, iar seara vor fi centralizate datele. Astfel de acţiuni au loc de două ori pe an. ITRSV a demarat acţiunea, noi suntem parteneri. Numărăm efectivele pe care le vedem, nu excremente, nu urme”, a adăugat Doina Jauca.


Parcul Naţional Munţii Rodnei este considerat cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali. El are o suprafaţă de 46.399 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervaţie a biosferei în anul 1979. Importanţa acestei arii protejate se datorează atât geologiei şi geomorfologiei munţilor, cât şi prezenţei a numeroase specii de faună şi floră, endemite şi relicte glaciare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS