Actualitate

Dezvoltarea şi implicarea tinerilor, stimulată de UE. Ce avantaje aduce programul Erasmus Plus

Noul program pentru educaţie, formare, tineret şi sport, derulat de UE, este Erasmus Plus, în valoare de 16 miliarde de euro. Toate programele anterioare, de la “Tineret în acţiune”, "Erasmus" şi "Învăţare pe tot Parcursul Vieţii" sunt incluse în noul program "Erasmus Plus". Câţi bani sunt alocaţi.

În ultimii ani, Uniunea Europeană acordă o tot mai mare importanţă tinerilor, dezvoltării lor personale şi profesionale, implicării acestora în construirea viitorului Europei. Conceptul de „tineret” a fost inclus în politica europeană încă din 1993, odată cu adoptarea Tratatului de la Maastricht. Articolul 149 al acestui Tratat prevede că Uniunea Europeană trebuie „…să încurajeze dezvoltarea schimburilor de tineri şi a formatorilor socio-educativi…”.

Înainte de anul 2001, activităţile instituţiilor europene în domeniul tineretului erau orientate în primul rând pe elaborarea şi implementarea unor programe specifice, precum „Tineri pentru Europa”, lansat în 1988, „Serviciul European de Voluntariat”, lansat tot în 1988, sau Programul „Tineret”, lansat în 2000. Cooperarea europeană pentru tineret a devenit una dintre priorităţile Uniunii, fapt dovedit şi de adoptarea, în anul 2001, a „Cărţii Albe privind tineretul”, ca urmare a unui amplu proces de consultare, în care au fost implicaţi tineri, oficiali de la nivel naţional şi cercetători în domeniul tineretului, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În prezent, Comisia Europeană promovează intens dialogul dintre tineri şi factorii de decizie de la nivelul Uniunii Europene şi a Statelor Membre, în vederea stimulării cetăţeniei active, susţinerii integrării sociale şi participării tinerilor la elaborarea diverselor politici şi programe ale Uniunii.

Priorităţile care vizează tinerii cetăţeni europeni formează nucleul Strategiei Uniunii Europene pentru Tineret pentru perioada 2010-2018 (EU Youth Strategy). Strategia are două obiective fundamentale: asigurarea oportunităţilor egale pentru tineri în domeniul educaţiei şi pe piaţa muncii şi încurajarea tinerilor spre participarea activă la viaţa democratică a Uniunii. Opt domenii de intervenţie sunt vizate pentru atingerea acestor obiective: educaţie şi pregătire profesională; locuri de muncă şi antreprenoriat; sănătate şi bunăstare; participare la procesul democratic; activităţi de voluntariat; incluziune socială; tineretul şi lumea; creativitate şi cultură.

Uniunea Europeană a oferit în ultimii ani diverse oportunităţi de dezvoltare, de creştere a vizibilităţii tinerilor şi organizaţiilor lor. Între acestea pot fi amintite Programele de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, Erasmus şi “Tineret în acţiune”. În perioada 2007 – 2013, numai prin intermediul Programului “Tineret în acţiune”, aproximativ 80.000 de studenţi, tineri, profesori, formatori şi animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse şi programe de formare.

În 2014 a intrat în acţiune noul program pentru educaţie, formare, tineret şi sport, Erasmus Plus, în valoare de 16 miliarde de euro. Toate programele anterioare, cum ar fi “Tineret în acţiune”, Erasmus şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii sunt incluse în noul program Erasmus Plus, construit după modelul de succes al Programului Erasmus pentru studenţi.

Obiectivul principal al programului Erasmus Plus este acela de a îmbunătăţi şansele de angajare ale tinerilor prin dobândirea competenţelor solicitate pe piaţa muncii, precum şi prin îmbunătăţirea competenţelor lingvistice. Partea de tineret a programului este împărţită în trei acţiuni cheie: mobilităţi de învăţare, cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici, şi sprijin pentru reforma politicilor. Programul Erasmus Plus oferă în primul rând oportunităţi de a acumula experienţă, a învăţa şi a participa la activităţi educative şi de formare în alte state ale Uniunii Europene.

Comparativ cu cele două programe care l-au precedat, Erasmus Plus are un buget cu 40% mai mare pentru cei şapte ani de funcţionare, fiindu-i alocate 14,7 miliarde de Euro pentru toate statele membre. În 2014, România a primit peste 50 de milioane de Euro în cadrul programului, înregistrând o creştere de 11% faţă de finanţarea primită în anul 2013 prin Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii şi Programul “Tineret în acţiune”, nivelul acestei finanţări urmând să crească anual până în 2020. De altfel, se estimează că Erasmus Plus va oferi cu 50% mai multe burse pentru cetăţenii români, decât precedentele programe ale Uniunii Europene.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa (www.europedirectbistrita.ro)

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS