Actualitate

Delia Fontul a câştigat procesul cu bărbatul care a târât prin tribunale trei directori ai DGASPC

Un bărbat aflat într-un scaun cu rotile în urma unui accident grav a reuşit să târască prin tribunale trei dintre şefii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, acuzându-i, fără motiv, de abuz în serviciu. Directorul actual, Delia Fontul, a obţinut de curând câştig de cauză în procesul cu el.

Bistriţeanul Augustin Curtuiuş suferă de handicap psihomotor sever, respectiv „tetrapareză cu predominanţa paraparezei, incontinenţă sfincteriană avansată şi stare post traumatism vertebro-medular C-5, C-6” ca urmarea unui accident. El îşi duce viaţa într-un scaun cu rotile fiind încadrat cu caracter de permanenţă în grad de handicap, certificat emis în 2004 de Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulţi.

Războiul lui Augustin Curtuiuş cu sistemul de protecţie socială a început în anii 2008-2009. La vremea aceea, şef al DGASPC Bistriţa-Năsăud era dr. Marin Rus, iar director adjunct Margit Moldovan. Pe amândoi, Curtuiuş i-a acuzat că nu au întocmit corespunzător dosarul său de protecţie socială şi nu i-au acordat toate beneficiile la care avea dreptul cât a fost internat în Centrul de Servicii Sociale Specialzate Beclean. De asemenea, el s-a plâns că dr. Marin Rus a semnat o decizie prin care era obligat la plata unei contribuţii lunare de 600 de lei.


Bărbatul a mai sesizat organele de cercetare penală că a fost externat forţat din Centrul de Servicii Sociale Specializate Beclean de către dr. Letiţia Vlăduţiu şi Daciana Nuşfelean fiind „abandonat” în municipiul Bistriţa pe un drum public într-un scaun cu rotile. Cu dosar penal s-a ales şi agentul de poliţie Ioan Trifu pe motiv că nu s-ar fi autosesizat în legătură cu presupusul abuz.

Asaltat de plângeri din partea bărbatului bolnav, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud a dispus începerea urmăririi penale faţă de Marin Rus, Margit Moldovan, Letiţia Vlăduţiu şi Daciana Nuşfelean pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Agentul de poliţie Ioan Trifu a fost cercetat separat, dar toţi cei menţionaţi au fost găsit nevinovaţi şi nu s-a început urmărirea penală în cazul lor.

Nemulţumit de soluţia dată, Augustin Curtuiuş s-a adresat în 2010 DNA Cluj unde s-au dispus soluţii de neurmărire penală pentru o parte dintre cei reclamaţi. Dosarul s-a disjuns şi a ajuns în parte şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Peste tot , cei reclamaţi au fost scoşi de sub urmărire penală. El însă nu s-a lăsat şi a continuat lupta şi cu Delia Fontul, actualul director general al DGASPC Bistriţa-Năsăud pe care a acuzat-o tot de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor întrucât nu ar fi dispus o evaluare complexă a stării lui de sănătate.

Cu toate acestea, faptele nu au fost de partea lui. Potrivit anchetatorilor, Augustin Curtuiuş le-a spus că vrea să beneficieze de asistenţă socială însă nu neapărat să fie internat într-un centru rezidenţial, el declarând că acceptă şi o variantă alternativă.

Ca urmare, în 21 ianuarie 2013 a fost întocmit un plan de intervenţie înregistrat la DGASPC Bistriţa-Năsăud, iar mai mulţi funcţionari din instituţie, în frunte cu directorul adjunct Crina Andreica, l-au vizitat acasă pe Augustin Curtuiuş şi au discutat cu el şi cu soţia lui în legătură cu serviciile de care ar vrea să aibă parte.

Potrivit actelor aflate la dosar, el ar fi certut ca DGASPC să plătească o persoană autorizată ca furnizor de servicii de recuperare şi chiar să-i permită să stea în centrul de la Beclean cu o persoană care să îl scoată „la plimbare, să i se asigure ţigări, acces la internet şi telefon”. I s-a explicat că DGASPC nu poate asigura decât internarea într-un centru de recuperare în baza unei documentaţii pe care el nu a mai întocmit-o. Totodată, DGASPC Bistriţa-Năsăud i-a adus la cunoştinţă are indemnizaţie lunară şi buget complementar raportat la gradul de handicap grav şi că a optat pentru acordarea indemnizaţiei pentru însoţitor, nu pentru asistent personal. De asemenea, instituţia a mai transmis că o persoană cu handicap poate fi internată într-un centru dacă nu i se pot asigura servicii la domiciliu.

Având în vedere toate acestea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de cei reclamaţi. Curtuiuş a fost nemulţumit şi a atacat rezoluţia cerând să fie cercetată în continuare Delia Fontul în calitate de manager al DGASPC, ceea ce s-a şi întâmplat începând cu 3 aprilie 2014.

Cercetările au vizat modul în care Delia Fontul, în calitate de director general al DGASPC Bistriţa-Năsăud, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu în ceea ce îl priveşte pe Augustin Curtuiuş. Acesta din urmă a insistat să fie condamnată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Din probabtoriu nu a reieşit însă că ar fi vorba de vreun abuz întrucât personalul DGASPC cu care a intrat în contact Augustin Curtuiuş a dat dovadă de bună-credinţă în ceea ce priveşte îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Ca urmare, procurorul a dispus din nou clasarea cauzei.

Prin Ordonanţa din 4 septembrie 2014 emisă în dosar de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a respins ca neîntemeiată plângerea formulată de Augustin Curtuiuş, menţiându-se soluţia procurorului. Judecătorul de cameră preliminară a constatat că au fost parcurse etapele impuse de legiuitor privind acordarea de servicii sociale lui Augustin Curtuiuş care a optat pentru indemnizaţia de însoţitor, deşi exista posibilitatea angajării unui asistent social, cele două drepturi neputând fi acordate cumulat. Conform soţiei lui, Mărioara Curtuiuş, el a fost de acord să fie internat la Centrul de Recuperare Beclean cu condiţia de a nu pierde indemnizaţia de însoţitor şi ajutorul bănesc (abonament telefonic, pampers, internet, etc.), cerere refuzată de către instituţiile abilitate cu motivarea că nu este permisă de lege.

„Aşadar, probatoriul administrat în cauză nu confirmă neîndeplinirea ori îndeplinirea în mod defectuos de către Delia Fontul a vreunei atribuţii de serviciu referitoare la situaţia petentului care să aibă ca rezultat vătămarea intereselor legale ale acestuia”, se arată în Sentinţa nr.687/CC/2014 a Judecătoriei Bistriţa.

Tot aici se menţionează că judecătorul a respins ca neîntemeaită plângerea lui Augustin Curtuiuş şi a dispus clasarea cauzei. Bărbatul e obligat să-i plătească şefei DGASPC Bistriţa-Năsăud suma de 2000 de lei pe care a cheltuit-o cu avocatul.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS