Social

Decizie controversată într-o şcoală din judeţ. Profesorii şi părinţii au hotărât să interzică telefoanele

Într-o şcoală din judeţ s-a luat o decizie radicală şi în acelaşi timp controversată: elevii nu mai au voie să folosească telefonul mobil între orele 8.00 şi 14.00, mai precis în perioada cursurilor, iar aparatele găsite asupra lor vor fi confiscate de profesori, anunţă Emilia Bidică, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Năsăud.

Într-o postare pe Facebook scrisă cu majuscule, directorul adjunct precizează:” ÎN URMA ȘEDINȚEI CU PĂRINȚII LA NIVELUL ȘCOLII , S-A DECIS INTERZICEREA TELEFONULUI MOBIL PE PERIOADA ACTIVITĂȚII ȘCOLARE ( DE LA ORA 8-14) .ÎN CONSECINȚĂ , TELEFOANELE GASITE ASUPRA ELEVILOR VOR FI CONFISCATE”.

Postarea directorului adjunct e comentată intens de prietenii săi virtuali. Cei mai mulţi salută decizia, dar sunt şi alţii care o contestă.

„În sfârşit, un pas spre normalitatea pierdută undeva într-o democraţie mai mult neînţeleasă decât înţeleasă”, a scris cineva. Alţii au adăugat: „Aşa da”, „Foarte bună decizia!”,  „După ce le confiscați le vindeți?”, „Foarte bine. Nota 10. Era necesară această măsură”, „O decizie înţeleaptă. Felicitări!”, „De nenumărate ori bravo vouă”, „Foarte bine aţi făcut. Felicitări. La şcoala se merge să se înveţe nu să stai pe Facebook”., „Măcar de-ar fi adevărat, ar fi super!”, „Şi alte şcoli au luat această decizie. A fost greu, dar se poate. Se poate dacă părinții sunt conștienți că noi cadrele didactice vrem doar binele copiilor lor. Haideți părinți apreciați ce face școala pentru dezvoltarea corectă din toate punctele de vedere a școlarilor de orice vârstă”, „De ce nu aţi invitat şi elevi la şedinţă? Măcar 2 din câţi sunt să vedeţi ce zice şi opoziţia”, „Ştim ce zice opoziţia ! O să se obişnuiască! Prioritar e învăţatul, nu postatul pe Facebook în timpul orelor”,  „Copilul se trezește la 7 dimineața, sau la 6, dacă face naveta, pleacă spre școală pe la 7 sau 7 1/2. CU TELEFONUL, bănuiesc că Regulamentul de ordine interioară al școlii nu îl obligă pe copil să își lase telefonul acasă. Le asigurați vestiare, unde să își păstreze telefoanele pe parcursul zilei? Bănuiesc că după ora 14 ei vor dori să le folosească. Profesorii vor avea dreptul să își folosească telefoanele în intervalul 8 – 14? Sau ei nu semnează același Regulament de ordine interioară? Ar fi tare ciudat…”, a scris altcineva. .

Potrivit noului Statut al elevilor, aceştia nu pot fi deposedaţi de bunurile lor, dacă nu atentează la siguranţa colegilor  şi a profesorilor. Ei au voie să folosească telefoane mobile în timpul orelor de curs, dacă au acordul cadrului didactic şi dacă le folosesc în scop educaţional ori situaţii de urgenţă.

Atunci când se aplică o sancţiune, elevii au dreptul să se apere. Nici o mustrare nu se face în faţa clasei sau a şcolii şi sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sancţiune aplicată, dacă, în opt săptămâni de la comunicarea pedepsei, elevul îşi corectează comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare. De asemenea, elevii pot fi pedepsiţi doar pentru faptele pe care le săvârşesc  în perimetrul şcolii.

Elevilor, în schimb, le este interzis „să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor. Prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”, spune noul Statut al elevului.

18 comentarii

  • Inteleapta decizie, dupa parerea mea! Scoala e scoala! O frecventezi ca sa inveti ,sa observi, sa cauti un model… E o lume reala pe care trebuie sa o simti, sa o traiesti! Dependenta de telefonul mobil, de internet este din ce in ce mai periculoasa! In tari dezvoltate precum Austria, SUA, Canada parintii deja au inceput sa reconsidere aceste adevarate pericole pentru copiii lor si limiteaza la maximum folosirea…(doar cand e necesar!) Educatia incepe de acasa ! La scoala, se desavarseste ! Cu respect, MNPop

  • Bravo, admir curajul părinților și al profesorilor. De undeva trebuie început. Probabil că va ajunge subiect de știri naționale, dar e un lucru bun. Elevii trebuie disciplinați, au ajuns să stea în bănci și să manevreze telefoanele pe sub bancă, în loc să fie atenți la ore. Părinții cu gura mare ar trebui să fie primii care aplaudă o asemenea decizie. Nu moare nimeni fără telefon patru ore pe zi, copiii sunt la școală, in siguranță, mai dă-o-n supărare de tehnică. Zici că sunt roboți, traversează strada cu nasul în facebook! Măcar la școală să fie deculpați de la chestia asta.

    • Problema reala este ca , majoritatea copiilor sunt needucati (comportament , limbaj) inclusiv in acest sens…Copilul meu are media 10 /an la cel mai bun liceu din oras (are telefon tot timpul la el din necesitate ), nu are nevoie de limite de genul acesta , telefon ,uniforma etc….apa de ploaie…Nu sunt de acord!

  • perfect
    dna BIDICA….va felicitam
    poate asa joaca acasa Balena verde!
    toata romania in scoala ar trebui sa procedeze la fel;!

  • Nimic rau in asta . Este cazul sa ne reintoarcem la scopul pentru care a fost creata SCOALA. FELICITARI parintilor si dascalilor ! Un exemplu de urmat, si astept si o hotarare legala emisa de MIN. EDUCATIEI .

  • Ce lucruri importante au de comunicat elevii in timpul programului de scoala incat musai sa aiba la ei telefonul?Asa ca e in folosul tuturor masura luata.Vor fi elevii atenti la lectii si nu la facebook.

    • Un lucru important ar fi ca fara telefonul unor elevi nu se afla niciodata de comportamentul abuziv , jignitor si chiar brutal al unor profesori …

  • Foarte intelept!De cand astept asta! In alte state,in scolile care se respecta,nici macar parintii nu au voie sa foloseasca telefonul in incinta scolii! Dincolo de problema de comunicare reala,e vorba si de o problema de sanatate: cate radiatii se pot emite intr-o clasa in care functioneaza 30 de telefoane? Specialistii au avertizat mereu,dar cine tine seama de ei? A procedat doamna director in interesul tuturor,chiar daca unii nu inteleg inca acest lucru. Iar,daca apare o problema grava,neprevazuta,datele de contact si telefoanele parintilor exista in cataloage,nu-i asa? Telefonul scolii trebuie sa fie de asemenea cunoscut de un parinte responsabil.Altfel,cu atatea telefoane,de ce nu afla parintii despre sedintele de la scoala?

  • a interzice folosirea la ore a tel e una iar confiscarea = furt.(Art. 228

    Furtul

    (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.)

    • Ai dat copy paste perfect. Citește cu atenție ce spune articolul respectiv: „în scopul de a și-l însuși pe nedrept”. În acest caz, profesorul nu confiscă telefonul cu scopul însușirii

  • De ce ar fi contestata decizia asta? Ce e prostia asta cu telefoane mobile la scoala, la ce le foloseste? In cele mai multe cazuri, le foloseste la jocuri, facebook, instagram, snapchat, whatsup, plus sa-i sune parintii stresati in fiecare pauza. Deci, zero barat. In tarile cu apa calda cum e, chiar asa? De exemplu, in spatiul anglo-saxon nu prea-i voie:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_use_in_schools

    Plus ca unele studii au aratat ca scolile unde sunt interzise mizeriile de telefoane mobile, performantele elevilor sunt mai bune:
    https://www.theguardian.com/education/2015/may/16/schools-mobile-phones-academic-results

  • Doamna sau domnule h, aici nu e vorba de furt! Aici este vorba de educatie, sanatate si intelepciune din partea tuturor! Pentru cele enumerate , nu exista articole de lege…Cu respect,MNPop

  • era mai simplu sã recunoascã un fapt..
    panica instalatã de un site rusesc (varianta facebook a rusiei)
    si frica de responsabilitate
    in rest putem vorbi despre comunicare si relatia pãrinte/copil
    tensionatã-distantã-stirbã..la orele de dirigentie nu?

  • Trist e faptul ca un lucru de normalitate in educatie, e ridicat la rang de virtute,generand o furtuna intr- un pahar cu apa.Nu e mai simplu, ca parintele sa -si educe odrasla, ca utilizarea telefonului e prohibita in timpul orelor si reprezinta o lipsa de respect fata de dascal?
    Pe cealalta parte, regulamentul scolar intern poate fi foarte clar in aceasta privinta.
    Din pacate ,asistam la o” concurenta” pe tema celui mai cool mobil intre elevi,instrumentata chiar de catre parinti,care in loc de educatie ,ofera odraslelor telefoane mobile.
    Un mijloc tehnic de comunicare devine un obiect tabu,idolatrizat,folosit in exces si cu efecte negative asupra sanatatii si educatiei.Cand recompensa acordata elevului va fi o carte,un abonament la biblioteca,la un curs de sport sau incrierea intr- o asociatie de voluntariat,nu vom mai fi nevoiti sa aplicam restrictii.E nevoie, doar de bun simt.Si bineinteles ,educatie.

  • De teste rezolvate de colegi , care merg de la unul la altul pe mobil stiti?
    Se practica la Liviu , elevi primesc rezolvarea sa zicem la mate de la prieteni din clasa paralela de info.
    Asa ca pentru dinu m. , as fi curios daca copilul dansului a participat la olimpiada si ce rezultate a avut?
    La diferite facultati se sta cu casca in urechi si altul de afara dicteaza.Asta este trista realitate si rezultatele se vad in jurul nostru.Ce este mai trist ca sunt studenti care invata si pierd bursa pentru ca nu apeleaza la tehnologie,precum colegi lor.

  • Asta ie un semn de disperare al scolii , adica nu mai stiu ce sa faca ca si copii sa invete in sfirsit mai bine , va compatimesc iubiti dascali care nu a-ti reusit prea mult , iar in concluzie cine vrea sa invete invata si cu mobil mai bine si fara mai rau .

  • Stimate Iusti,este limpede pozitia dvs…Scoala e o treaba serioasa iar profesorii trebuie respectati si iubiti ! Altfel, scriem si vorbim cum putem…Cu respect, MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS